Početna Arhiva Kontakt
 

 

 


Piše: Sandra Vujović


Hoću, sestro, dolće vitu!

(Traktat o prividu slobode)

LICA:
CICA PRAVNICA – 27 godina, narkomanka. Bivši student prava. Ima autoritativno držanje i samouvjerena je.
SINJOR SIMONE – 30 godina, tranvestit, inače Simo, mršav i sa savršenim ženskim kretnjama, ljepuškast.
MALA – možda je maloljetna, a možda i nije, ima torbicu u obliku ovčice. Govori čistim beogradskim naglaskom.
DESA – 40 godina, nosi crvenu periku i tamne naočari, kojima pokriva masnice. Majka troje djece. Doselila se  iz Bosne kako bi pobjegla od nasilnog muža-alkoholičara.
RUŽICA – 55 godina, prostitutka, ima plavu, bujnu periku u stilu šezdesetih, nekad je bila kol-gerla.
RISTO RIS: – makro, 35 godina, krupan. Na sebi ima sako i bijelu košulju, raskopčanu tako da se vidi debeo zlatni lanac. Crnogorac. Već duže vrijeme je u Beogradu.

Mjesto dešavanja: Čuveni "Picin park" u blizini autobuske i željezničke stanice u Beogradu.
Vrijeme dešavanja: U tranziciji, dakle danas, mada je moglo biti i juče, ali može i sjutra...

I DIO

Samo su htjele pošteno...

Park. Dvije klupe, bandera za rasvjetu i jedan žbun. Jedno hladno jutro, ove zime...
Sinjor Simone, znatno ukusnije odjevena od ostalih, je sama pored klupe. Trlja dlanove da ih ugrije. Naslanja nogu na klupu da popravi šav na svojim čarapama. Vidno je raspložena.

SINJOR SIMONE: (Pjeva) Sad kad sam došla iz daleka... Pruži mi ruke, reci da me čekaš... Dolaze teška, teška vremena, Ti znaš! (vadi ogledalce iz torbe i popravlja frizuru) Dolazi zima, duga i hladna...Zatvori vrata, upali vatru... Pada prvi sneg. (vadi karmin i nanosi ga) Mmmmmmmmmm... rana jutra... nečije... Lice vidi se u magli...(gleda se u ogledalcetu, pući usta i prstom sklanja višak karmina. Govori) Tako... (malo se zamisli, pa nastavi da pjevuši) Ti znaš! Dolazi zima, duga i hladna...

Ulazi Cica. Za njom Ružica. Ružica ide do klupe i sjedne, izuva cipelu i masira stopalo. Cica ima glavobolju. Neprekidno trlja sljepoočnice.

CICA: Simče, batali pevanje, zbog tebe sam postala gadljiva na 'ziku!
SINJOR SIMONE
: Cico, bejbe, kaži "dragička"! Već si viđena da dobijaš batine. Rile ti poručio! Čekao te sinoć skoro celu čuku!
CICA
: Simo, bite me! (Pokaže mu srednji prst.)
SINJOR SIMONE
(Cici): Šta je, bejbe, zbriso hors sa hipodroma, pa smo, kao, nervozni?
CICA: Dušice, danas ne padam na provokacije. U glavi mi je ko u košnici. (Vadi iz torbe kutiju tableta i flašu vinjaka. Proguta tabletu sa povećim gutljajem vinjaka.)
SINJOR SIMONE
: Oooooo, bejbe! Alternativna medicina? Držimo korak sa svetskim trendovima?
RUŽICA: Da mi je samo još jednom u banju da odem, zavalim se u lekovito blato i onda nek' umrem! Ej, jesam vam pričala kad sam sedamdeset osme, sa onim budžom bila u Vrnjačkoj Banji? Eeeeeeee... To su bili dani... Ja mlada i lepa, tek napunila 17, a on...
SINJOR SIMONE
: On na visokom položaju i oženjen! Jesi, Ružo, pričala si! Obećao da će od tebe da napravi pevačicu, doveo te u Beograd i ostavio na ulici!
RUŽICA: Jeste, đubre smrdljivo! Upropastio me. Uvek me potera neki žešći maler sa muskarcima. Ej, a oduvek sam samo htela lepu, toplu kućicu... Pa, je l' sam tražila mnogo? A? Ajde, recite! Jesam li tražila mnogo? Cico, daj taj antifriz! (užme flašu od Cice) Ukočila sam se, jebo te! Igmanski marš! Tabanam od Cvetkove pijace! Smrdljiva šoferčina me tamo izbacila! Jebo te, nema prevoza, a taksi ne možeš da nahvataš ni na varalicu! (pije i strese se) A ona konjina, na železničkoj, mamu mu jebem, nije htela da me pusti u čekaonicu! I još mi nakačio pandure. Odvukli me pravo u stanicu. Pitali za Roksi.
CICA
: Šta su pitali?! Je l' znaju nešto?
SINJOR SIMONE: Ma, znaju, znaju... Samo neće da pričaju okolo!
CICA
: Simo, ne kenjaj!
RUŽICA
: Sestro, da neveruješ! Inspektori, jebo te, sve neki novi. Nikog ne poznajem. Jedan visoki, onako crn, kao on je glavni, uneo mi se u facu, a jebo te, em pljuje dok govori, em jeo beli luk! Pitao me da li znam Rista Mitrovića, zvanog Ris. Ja, kao iz topa: nikad čula! A on ispred mene tresne Roksinu fotku. I to s uviđaja. Užas! Napravim se luda, ono, nemam pojma, ne poznajem je, znate li vi koliko cura ima na ulici... Kad ulazi onaj debeli, ćelavi, ma onaj, bre, što ga je Mala obrađivala...
SINJOR SIMONE: Paja Debeli? Riletov zemljak što voli vezivanje i batinanje?
CICA: Izgleda da ga nije samo Mala obrađivala!

(Sinjor Simone joj pokaže srednji prst)

RUŽICA: Taj! A ja se obradovala, ono, zna me, sad će me puste, kad međutim! Poče debeli, sine: matora znaš ti, znaš! Ako ne propevaš, ima sve skupa da vas otpremim na robiju, majku vam kurvinsku. A ja ti, sine, ne budem sisa, pa pitam baju je l'  to zato što smo, zbog krize, ukinule popust na fulku ili to Rile opet kasni sa ratom? Konjina se prvo ukipila, pa gleda u kolegu, onog glavnog. Usro se, sine! Ne trepće! A onda me dograbi za vrat. Vidi, poznaje se svaki prst! Pa, cedi kroz zube, sestro: jezik ću ti iščupati.  
CICA: Ma, bre, skrati priču! Šta znaju?! Šta su hteli?
SINJOR SIMONE: U, bejbe, dugo te nisam videla tako fiksno fokusiranu!
RUŽICA: Budale, bre! Nemaju pojma! Meni našli da prodaju fore! Kao, ako ne sarađujemo, oni ne mogu da nam pomognu, a i same smo dobro svesne da napolju divlja neki psihopata koji se okomio na nas, mi smo sigurno nešto videle... Hoće da razgovaraju sa Riletom. Kaže debeli: Džaba ga krijete, naći ćemo mi njega! Ma, lično ću da ga nađem! A ja, sine, njemu: šta je, zar se više ne družite? Odvali mi šamar i istera me napolje. Vidi! Zub mi je izbio!
CICA: Jebem mu mamicu, ta pizda nas je sve uvalila u sranje!

Ulazi Mala, za njom Desa. Desa zastaje, broji novac. Povremeno zastajkuje u brojanju, zamisli se kratko, pokušava napamet nešto da izračuna, pa  nastavlja sa brojanjem.

MALA: 'De ste, ljankese?! Koji Sibir, jebo te! Stvarno pirka tajfun!
SINJOR SIMONE: 'De si, mala?
MALA: Nisam mala!
SINJOR SIMONE
: Tražio te deda. Jadan čovek, brine da se ne prehladiš.
MALA
: Puši ga, pederčino nedojebana!
DESA (Maloj): Nemoj, bona, toliko da psuješ. Nije to za ženska  usta. Žensko mora da pazi što i kako govori.
MALA: Deso, iskuliraj, nismo na prijemu kod premijera nego u jebenom parku!
DESA
: Huuuuu! Kod "Jugoslavije" tuga. Otjerala me murija. Neka djeca, ne poznajem ih!
RUŽICA: Eee, šta je bila "Jugoslavija" u moje vreme! Dočekivali su me, bre, kao caricu, sa sve naklonom!  "Izvolite, Ružice, očekuju vas u velikoj sali, nisu hteli da počnu bez vas". Kavijar sam, bre, jela, kad niko nije znao šta je! A sad...
MALA
: Jebeš, bre "Jugoslaviju"! Park je majka! Risto je i onako naredio da tamo više ne idemo, makar dok ne prođe ova frka. Ej, a što njega još nema? Obično ne kasni.
SINJOR SIMONE
: Malo se krije. Postao je selebriti kod pandura, valjda hoće njegov autogram, a on, skroman čovek, smeta mu tolika popularnost. Poručio je da ne mrdamo odavde dok ne dođe.
DESA
: Ja, bolan, nemam cijeli dan njega da čekam! Imam prečih obaveza! Ako brzo ne dođe, ja odoh!

Desa završava brojanje i računanje. Dio novca gura u pojas, a dio vraća u svoju torbu.

SINJOR SIMONE: Deso, sunce, ti baš voliš kad si modra!
DESA: Ma, pazi, bolan, svoja posla, razumiješ! Moram na roditeljski i treba djetetu cipele da kupim. Stare mu se poderale. Smiju mu se u školi.
SINJOR SIMONE: A kako su ti dečica?
DESA: Što te, bolan, briga kako su! Moju djecu da ne uzimaš u ta tvoja usta pogana, razumiješ!
SINJOR SIMONE:  Iju, što smo nadrkani!
MALA: Smrzla sam se. Pola čuke sam šljakala u nekom podrumu, kreten kaže da ne može da prlja novi auto! Jebo te, ovoliki pacovi! Ima kintu za nova kola, nema za hotel! Sine, gde ja živim! Daj tu flašu!
DESA: Mala, ostavi se toga, ne treba ti...
MALA: Nisam mala!
DESA: Ja to kažem za tvoje dobro, dijete.

Desa sjedne na klupu, kraj Ružice. Uzima novine, koje se nalaze na klupi, i lista ih.

DESA: Djece mi moje, evo je Roksi! Evo Roksi na naslovnici!
RUŽICA: Daj da vidim. (Vadi naočare za vid iz svoje tašnice i gleda novine) Znači, ne verujem!
MALA: Šta?
RUŽICA:  Ma, pazi ovo! Mamicu im jebem! Naslovnica! (čita) "NAJSTARIJE ZANATLIJKE NA VANREDNOM ZASEDANJU SKUPŠTINE".
SINJOR SIMONE
: Šta, bre?
RUŽICA: Pazi naslov, bre. Mamu im njihovu! Em nas jebu, em zajebavaju! Danas u podne, na vanrednom zasedanju skupštine, poslanici će raspravljati o pitanju legalizacije "najstarijeg zanata". Kaže, ddddd.... kada je otkriveno telo devetnaestogodišnje devojke M.S., poznate kao Roksi,... mmmmm... uznemirilo javnost... u blizini Brankovog mosta... Treće po redu u ovoj godini, a deveto u poslednjih 18 meseci... Policija nagoveštava mogućnost da se ipak radi o serijskom ubici... mmmm... Zakazana sednica...  
DESA: Mater im njihovu! Što oni znaju! Oni misle da smo mi obične kurvešt'je! Kurva ko kurva, pa ko joj tamo... mater! Oni sazivaju sjednicu, razumiješ!
SINJOR SIMONE: Iju, devojke, molim vas, pazite na rečnik! Na evropskom jeziku, kaže se prostitutka!
DESA
: Koji su to hajvani! Što im, bolan, znači M.S.? Nije maloljetna! Imala je svoje ime i prezime.
RUŽICA: (Čita) Telo devetnaestogodišnje M.S., koja je držala "reon" čuvenog Picinog parka i železničke stanice, juče ujutru su pronašli radnici gradske čistoće. Sumnju da se radi o još jednoj žrtvi potencijalnog serijskog ubice poljuljala je izjava našeg nezvaničnog izvora iz policije, koji navodi da policija sumnja da se radi o žrtvi narko mafije, jer je M.S. bila heroinski ovisnik.
DESA: Ma, kakva, bolan, narko mafija?! Ja mislim da se radi o nekom ludaku! Manijaku!
SINJOR SIMONE: Ma, da! Kasapin iz Marinkove Bare! Buhuhuhu!
RUŽICA: Kad bih znala ko je taj psihopata, znači, ono, ubila bih ga! Šta ubila, živog bi ga zapalila! Jesam li vam pričala za onaj slučaj iz osamdeset pete? Dobijem ja novi reon, počnem da šljakam. Posla kao nikad u životu. Sine, ministri, direktori, odbornici. Sve sama elita. Kad, ne prođe ni mesec dana, pojavi se manijak! 
SINJOR SIMONE: Pričala, Ružo, pričala! Do dan danas ga nisu uhvatili!
DESA: Joj! Ja sad ozbiljno razmišljam da napustim sve ovo. Ako mi se šta dogodi, ko će djecu da mi hrani?! Čim dođe Risto, ja dajem otkaz!
RUŽICA: I ja! Ne bih da najebem pred penziju!
DESA: Al' problem je gdje da nađem posao...
CICA: Znači, ne verujem da se odjavila.
SINJOR SIMONE: Cico, bejbe, izgleda da je još jedna odjava u najavi! Devojke, nema čega da se plašite! Ako je serijski ubica, onda lovi samo džankuše! Prvo one tri sa plavog mosta, pa one tri sa buvljaka, pa Mila, Lepa, i sad Roksi. Sudeći po ovome, Cile, bejbe, ti si sledeća!
CICA
: Simo, sestro, nabij nešto sebi u dupe da ne lupaš gluposti!
RUŽICA: Milion puta sam joj rekla da ne ide na neviđeno i da dobro otvori oči.
DESA: Nije to više, Ružice, ko u tvoje vrijeme. Vidiš odrpanu budalu, iskolačenih očiju koja balavi i dahće, i na prvi pogled znaš da je lud. Danas, bolan, ludaci i manijaci imaju najviše para, voze dobra kola i nose skupa odijela. Ulica za njima miriše. A niko ne bi mogao ni da sanja šta mu se mota po glavi. Vidiš ljubaznog, urednog muškarca, ne posumnjaš ništa, uđeš u kola i tu te đavo prekrsti.
MALA: Ej, Deso, al' nekad znaš da preteraš sa kenjanjem...
DESA: Šta to, bona, govoriš? Zna Desa tu sortu! Jednog takvog sam trpjela deset godina i jedva živu glavu izvukla. Kad sam ga upoznala, mislila sam da me sunce ogrijalo. On onako lijep, rečit, nasmijan, omiljen u društvu se za mene zakačio. Ko bi povjerovao? Svoj stan, mala privatna firma, novo i skupo auto. Kad me zaprosio, sve sam sebe za obraz štipala da provjerim da ne sanjam. Na prvoj bačnoj noći me ubio ko' kobilu, a onda silovo'. Kakve boleščne je na meni radio strah me i da se sjetim. Deset godina! A da ga sad vidiš, nikad ne bi rekla da je takav. Pobjegla sam kad je počeo djecu zlostavljati, da ih sačuvam od usrana života.
SINJOR SIMONE: Ma, da! Vidim da si baš uspela u tome. Ali, nemoj da se sekiraš. Opšte je poznato da je naš park najperspektivnija polazišna tačka u gradu. Odavde su mnoge napravile sjajnu karijeru i otišle u bolje sutra. Sad sede po VIP ložama, piju francuske konjake i slušaju Frenk Sinatru. Naš park je crvenim slovom obeležen u svim vodičima za mlade devojke koje dolaze u naš grad sa namerom da uspeju u životu. Pitaj Cicu ako mi ne veruješ. Prvo je na trafici kupila vodič, pa sela u voz i doputovala ovamo.
CICA: Pitam se kako li si ti zalutao ovde.
SINJOR SIMONE
: Srce, ako te baš zanima, moj boravak ovde je čisto eksperimen­tal­nog karaktera, što ti, čak i da se jako potrudiš, nećeš razumeti. 
RUŽICA: Joj, Deso, tvoja priča me dobro zamislila. Kako, bre, sad da razlikujem manijaka od normalne mušterije?
MALA: Ej, kurve, koji vam je?! Kakvi, bre, manijaci i psihopate?! Rile kaže da nema razloga za frku! Sto posto je neka pijana šoferčina! Rile će ga razbiti kad ga nađe!
CICA: I ti u to veruješ? Mala, stvarno si mala! Ma, koja, bre, šoferčina!? Priče za malu decu! Zna Rile s kim ju je poslao! I nju i sve ostale! Vodi taj svaku evidenciju! Da nije tako, otkud bi znao koliko kinte ušljakamo? A?
MALA: Sve jedno! Ja neću da batalim svoju šljaku zato što se nekom kretenu diže na davljenje! Ja dobro zarađujem, za razliku od vas!
CICA: Ma, ti, bre, nemaš blage veze sa životom!
MALA: Ma, nemoj!
CICA: Ma, seljanke, ne znam da li vi imate dovoljno kapaciteta u glavama da razumete, ali ovo je žešća frka! Boli me, bre, tuki, da li se radi o serijskom ubici, šoferčini ili čemu god drugom, fakat je da se ustremio na nas!
MALA: Ej, a da mi batalimo kenjanje i pustimo muriju da se bavi time! Rile ih i onako plaća da nas štite od manijaka!
CICA: On plaća?! Ja, bre plaćam! Ti plaćaš! One plaćaju! Nisam sigurna da je njemu neko uvalio kitu za kintu! Ta seljačina nas, bre, iskorištava!
MALA: Cico, a da malo pripaziš šta pričaš? Može biti iskorišteno protiv tebe.
CICA: Ohoho! Je l' to neka sudska terminologija? Da neće da me tuži za uvredu časti, a ti da mu budeš glavni svedok?
MALA: Izvini, sunce, zaboravila sam da je to tvoja struka!
SINJOR SIMONE: Cico, bejbe, umalo da zaboravim, pozdravile te kolege sa pravnog. Zabrinuli se što te već dugo nema na predavanjima. Žao im da propada jedan takav talenat. Ali ne brini, objasnila sam im da si ti, ovde, u parku, pronašla sebe.
CICA: Simo, sestro, kao što rekoh, nabij ga sebi u dupe! (češe se)
DESA: Eeee, mučenica...da tako skonča... Kakvo je vrjeme došlo, ne znaš da l' si i s kim sigurna!
RUŽICA: Što neko nije zabeležio brojeve tablica?
CICA: To je Risov posao, mada ponekad zaboravlja da čita i piše! Ali nikad ne zaboravlja da uzima kintu.
MALA: Šta hoćeš da kažeš?
CICA: Ništa! Pali, mala!
MALA
: Misliš da Rile, zbog dobre kinte, pokriva onog budžovana?
RUŽICA: Ti znaš ko je manijak?
CICA: Ja ništa nisam rekla.
DESA: Kod nas kažu: loša nafaka. Svi smo ti mi na spisku tamo gore, pa kad onaj o'zgo pozove, a ti, 'vako ili 'nako moraš ić'. Greota je kad odeš 'nako.
SINJOR SIMONE: Šta je, fukse?! Sad vam, šatro, žao? A čim ste čule da je mrtva, čupale ste se oko njenih mušterija!
RUŽICA (Čita): Kako je to treći nerasvetljen slučaj ubistva prostitutki u poslednjih pola godine, a deveti u poslednjih 18 meseci, na predlog poslaničkih klubova, skupština je najzad odlučila da reaguje. Više na strani četiri.
SINJOR SIMONE: Da neće da raspišu referendum?
RUŽICA (Lista novine, pa nastavlja da čita): Zakazana vanredna sednica imaće za temu mogućnosti legalizacije prostitucije. U pojedinim zemljama evropske unije prostitucija je legalizovana, a neka otvorenija i modernija društva su otišla korak dalje, pa "najstarije zanatlije" imaju svoje predstavnike u državnim institucijama. Čekaj, čekaj.
CICA: Čitaj, jebo te!
DESA: Moje mi troje djece, ovo je neka zajebancija!
CICA: Što bi bila zajebancija?
SINJOR SIMONE: Ma ne, mrtvi su ozbiljni! Jedva čekaju da naše usluge koriste zvanično i sa PDV-om!
CICA: Ne nego im je u interesu da nas u parčićima skupljaju iz kontejnera! Stopa kriminala raste, a oni češu muda po kancelarijama na račun poreskih obveznika! I, kao, jure priključak za evropsku uniju. Vreme je da već jednom pomere dupeta! Pa, i mi smo, bre, ljudi, i mi imamo pravo da nas štiti zakon!
SINJOR SIMONE: Ups, izvini, zaboravila sam da se vi pravnici tripujete na takva sranja!
CICA: Koji si ti moron, jebo te! Mislim da je svakoj od nas dosta vucaranja po ćoškovima i šlihtanja muriji.
SINJOR SIMONE: Ti si, izgleda, pobegla sa časa profesionalne orijentacije na kome se govorilo o našem zanatu! Znaš, sunce, to stoji u opisu radnog mesta. Pozajmiću ti skriptu, ali da je čuvaš i da je vratiš!

Cica napravi grimasu imitirajući Sinjor Simonu. Ulazi Risto Ris. Užurban je i napet. Primjećuje se da je usiljeno veseo. Neprestano se osvrće oko sebe. Nosi kesu u rukama. Ružica na brzinu sklapa novine.

RIS: Đe ste, lutke moje!

Prostitutke mu otpozdravljaju. Okupljaju se oko njega sve sem Sinjor Simonea. Mala se trudi da pokaže da je ona sa njim prisnija od ostalih. Primjećuje se da je negativno raspoložena prema Cici i svojim kretnjama pokušava da joj stavi do znanja veliku količinu bliskosti koja vlada između nje i Risa. 

RIS: Ima Rile nešto za vas! Samo, brzo, brzo. Nemam puno vremena. Hajde, Cico! Šta čekaš?! (Lupi Cicu po dupetu)

Prostitutke uzbuđeno grle i ljube Risa. Ris prospe sadržaj kese po klupi. Hrpa brushaltera raznih boja, donji veš, halteri... Sve se razleti. Nastane komešanje, vriska, prostitutke se otimaju oko poklona... Sinjor Simone stoji po strani.

RIS: Đe mi je Simo!? (Ugleda ga) Oooo, Sinjor Simone, možda ima neki i za tebe! Poslednja moda! Viđi ovaj crni, ala Pamela!  

SINJOR SIMONE: Neka, hvala!

Desa uzima jedan, oduševljena je. Prinosi ga grudima, provjerava da li korpe odgovaraju veličini njenih grudi.

DESA: Joooj! Kako je ljep!

Mala i Cica se otimaju oko jednog.

MALA: Pusti! Prva sam ga uzela!
CICA: Teraj se, bre! Ti nemaš sise za ovo!
MALA: Ma, pusti, kad kažem! Seljančuro! Moj je!

Cica uspije da otme brushalter od Male.

SINJOR SIMONE (Risu): To si kupio u "sve za sto dindži"! Ili kod Kineza!
RUŽICA: Prošlog puta su bili parfemi!
SINJOR SIMONE: A, i to su bile kopije...
RIS: Da više zarađujete bilo bi i originala! Majku li vam vašu! Ništa ne radite!
SINJOR SIMONE: Frka, bejbe, šta ćeš. Vanredne okolnosti. Recesija, sad i ovaj serijski ubica...
RIS: Kakav serijski ubica?! Đe ste to čule?! To je neka obična šoferska jajara, oca mu jebem! Kad ga uhvatim, krvi ću da mu se napijem! Serijski ubica, moj kurac!
RUŽICA: Pa tako pišu u novinama! Pominju i Roksi! (Pokaže glavom na novine.)
RIS: Pa ste zbog toga uzele slobodan dan?! Je li?!
RUŽICA: Tražila te murija.
RIS: Ko?
RUŽICA: Onaj tvoj. Paja Debeli.
RIS: Majku mu zadriglu, lopovsku! Ima u onu ćelu da ga jebem! Šta hoće? Jesi li im sve izdrukala?
RUŽICA: Nisam, Rile, svega mi! Kaže da hoće da razgovara sa tobom...
RIS: U usta mu se serem korumpirana, seljačka!
RUŽICA: ...i da je bolje da mu se sam javiš nego da te on traži. Ma, sranje. Eto.
RIS: Da mi donosite pare, ne bi bilo sranja! Ja, očigledno, s vama gubim vrijeme!
SINJOR SIMONE: I? Šta planiraš?
RIS (Simu):Što te boli kurac! (Ostalima) Vadi pare! Nemam cio dan! Brže!

Prostitutke stanu u red i jedna po jedna mu daju novac. Novac izvlače: neko iz čarapa, neko iz cipala, grudnjaka, malih tašni...

SINJOR SIMONE: Evo. Dvesta osamdeset. Nakupilo se. Dvesta pedeset po tarifi i trideset bakšiš!
RIS: Da nije, slučajno, trista po tarifi, a dvades' u džep?
SINJOR SIMONE: Ja?! Nikad! Ili ga radim pošteno ili ga ne radim!
RIS (Broji novac i stavlja ga u džep): Mene ti radiš! Dalje?
RUŽICA: Rile, ovo je moj... (pruža novac)
RIS: Ovo?! Što je ovo?! Znate li vi koje rashode ja imam? Što mi tu klimate, majku li vam vašu, kad pojma nemate! A znate, koji su parfemi original! Naučiću ja vas da budete zahvalne, đe budem gazio to mjesto da ljubite! U pičku materinu, sa ovim nema šanse ni pola da pokrijem! Što da radim sa vama, a?! Ako vi nećete, druge će Rile da nađe, pa da vidim kako ćete se same snalaziti! (Ružici) Zamijeniću te.

Ružica pokuša da progovori, ali joj se Ris unese u facu i ona ustukne.

RIS: Pa, potrudi se, Ružo! Potrudi se!
RUŽICA (Gleda u pod): Hoću.
RIS: Vas dvije?
DESA: Evo. Slušaj, Rile...htjela sam da te zamolim... znaš, zbog ovog manijaka... a ja imam djecu... pa sam mislila da prestanem na neko vrijeme...
RIS: Nisam te dobro čuo.
DESA (Još tiše): Samo na kratko, dok sve ovo prođe. Ne bi ja da mi nije djece...
RIS: Ne čujem te!
DESA (Glasno): Ja bih da prestanem, razumiješ!
RIS: Razumijem, ali neću to više da čujem! Dobro, Deso, što me zajebavaš!? Ajde, kaži pred svima, jesam li uvijek bio dobar prema tebi? Ostroga mi, nisam ni sestri toliko činio.
DESA: Jesi, Risto. Jesi! Svaka čast!
RIS: Jesam li ti izlazio u susret kad su tvoja đeca išla na ekskurzije? Jesam li im ja kupova' patike za školu? Jesam li ti dava' pare za knjige?
DESA: Jesi, Risto.
RIS: Pa, što me jebeš, koji kurac? (završi brojanje novca koji mu je Desa predala) Đe je još para?!
DESA: To je sve!
RIS: Deso, znamo se, znamo! Đe su mi pare?!
DESA (Skida naočari): Ne mogu ovakva da radim. Neće me niko, razumiješ! Ni kad spuštim cijenu. Neće!
RIS: Jesam li ja tome kriv ili si to sama tražila? I sad tražiš, pizda ti materina! Pare da vidim večeras i počešljaj tu grivu! A, tako mi Ostroga, okrenuće Ris drugi list! Kunem vam se! Cico?
CICA: Slušaj, Rilence, malo sam kratka, ali imam ovo.
RIS: Ti i ja, Cico, imamo neki dogovor, čini mi se?
CICA: Znam, ali onaj, što si mi ga poslao, nije platio, izbacio me kod Autokomande.
RIS: Jesi li se to opet uradila?
CICA: Nisam, Rile, čista sam! Kunem se!
RIS: Dođi 'vamo! Dolazi 'vamo, kad kažem! (gleda joj zenice i grubo zavrće rukave traži tragove igle) Slušaj, lutko, pun mi je kurac ovoga! Nisam ja tvoja banka! I da jesam, više nema kredita! Majku li ti tvoju narkomansku! Znate li koliko boljih riba ima na lageru? A? Pun ih je studenjak! Tukle bi se za vaš posao, bagro nezahvalna!
CICA: Rile, skupiću kintu, kunem se. Da je kreten platio, imala bih više od pola...
RIS: Je l' ti misliš da je meni lako? A? Vidiš li u kom sam kurcu ili treba da ti crtam, pizda ti materina? Treba li ja da dajem svoju guzicu tvojim dilerima na karanje? A?  E, pa, ne može!
CICA: Znam, Rile, sve znam! Izvini, molim te! Nije valjda da se ljutiš? (zavodi ga) Ti i ja smo se uvek lepo dogovarali oko svega... Znaš da će Cica sve da odradi...
RIS (odgurne je grubo): Hoću pare! Pare, čuješ li?! I to u ponoć! Nemaš ni minut duže! Je li jasno?
CICA: Cool!

Mala podsmješljivo posmatra Cicu i superiorno zakorači ka Risu.

MALA: Vidi, Rilence!
RIS: Bravo, mala! (zgrabi je za butine)
MALA: Sto ješa za samo jednu fulku! Matorac je hit! Znači, raspametio se. I još dvesta pedeset od sitnih poslova.
RIS: Bravo, bravo! Na mladima svijet ostaje! Jeste li čule!? Što i njih ne naučiš ponešto? Nisi valjda pominjala godine?
MALA: Rile, bre, nisam ja mala, znam šta radim!
RIS: Dobro je dok znaš!
MALA: Znam, nema frke!
RIS: Slušaj 'vamo! Danas hoću kintu! Nema zajebancije! Znate li da ova pederčina zarađuje više od vas?
CICA: Jebo te, mis'im, šljakamo u Parku, ne u "Hajatu"!
RIS: Ti se to nešto pobuni, jadna?  Tebi nešto nije jasno? Ne možeš da zaradiš? Postaješ nerentabilna, a znaš šta to znači! Sredi se, viđi kakva si!
SINJOR SIMONE (Cici): Jeste, bejbe, stvarno, sva si k'o na iglama! Opušteno...
CICA: Simo, ljubavi, lepa ti suknja!
RIS: Dosta! Razlaz, kad kažem! Nazad na posa'! Zaradite mi pare, pizda vam materina! 'Oću pare! Noćas nema praštanja!

Iz daljine se čuje policijska sirena. Ris se trgne.

SINJOR SIMONE: Rile, bejbe, puštaju tvoju pesmu.

Ris stegne pesnicu kao da će udariti Sinjor Simonea, ali se savlada i otrči. Ružica podiže novine, istresa ih, ispravlja i lista. Ostale su zamišljene. Cica energično češe nadlakticu.

CICA (kroz zube): Nek ga, skembaju, voline nesposobne! Sve mu jebem! (pripaljuje cigaretu)
SINJOR SIMONE: Mogu li posle samo da pročitam horoskop!?
CICA: Šta te interesuje? Posao, zdravlje ili ljubav?
DESA (Stoji pored Ružice): Mila Ružo, je l' piše još nešto?
RUŽICA: Piše.
CICA: Šta kažu?
RUŽICA: Jebo te! Evo vas dve! (Maloj i Desi) Evo naš park!
DESA: Kakva, bolan, fotka?! Ko je to slik'o!? Joooj, samo mi je to trebalo! Prepoznaje li se da sam ja?
MALA: Je l' piše ko je slikao? Ima da plati, pizda mu materina! Fotkanje je petsto kinti!
SINJOR SIMONE:  Jao, Deso, što si ti fotogenična! Uslikao ti je lepši profil!
DESA: Šta, bolan, fotogenična?! Vama je do sprdnje, a meni se došlo ubit'! Šta ako me neko prepozna? Joooj!
MALA: Pederčina fotografska! Glavu ću da mu polupam! Ima, bre, da mi plati svaku fotku! Kod mene nema džabe!
DESA
: Šta, bolan, blebećeš? Bolje bi ti bilo da ideš kući i školu završiš, razumiješ mala!
MALA: Možda sam mala, al' nisam budala! I zarađujem koliko vi sve zajedno!
SINJOR SIMONE: Ma, pusti Desu, ona se boji konkurencije!
DESA: Mani me se Simo, matere ti! Sad mi nije do šegačenja!
RUŽICA: (Čita) Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje radi na rasvetljenju ovih zločina, izjavilo je da bi se usvajanjem predloga o legalizaciji prostitucije u izvesnoj meri smanjio stepen kriminala i nasilja. Legalizacijom, suzbila bi se maloletnička prostitucija, zatim, omogućila bi se lakša kontrola opasnih, polno prenosivih bolesti kao i bolesti zavisnosti jer su narkomanija i prostitucija u gotovo neraskidivoj vezi...
SINJOR SIMONE: Cile, ovi nešto na tvoj račun!

Cica pokaže srednji prst.

MALA: Kenjaju! Ja sam zdrava! I testirala sam se! Vidi!

(Vadi iz torbe papir i pokazuje ga svima)


CICA
: Tišina!
RUŽICA: ...naša zemlja bi bila korak bliže evropskim integracijama, a i poboljšali bi se uslovi života "najstarijih zanatlija".
CICA: I to je to?
RUŽICA: Aha!
SINJOR SIMONE: Kako se oni kvalitetno zajebavaju! Kao, sve su rupe u društvu zapušene, samo smo još mi ostale da se zapušimo...
CICA: Šta vam je, jebo te! Mis'im, ono, ako je ovo tačno, to bi bio hit! Ne, stvarno, pazi 'vamo. Ako legalizuju, ljudi, mi smo ćao-doviđenja!
MALA: Kako to misliš?
CICA: Mis'im, bejbe, uletela nam sekira u med! Skenjala nas sreća! Sad ili nikad imamo priliku da dobijemo nešto više od života!
RUŽICA: Ti stvarno misliš da to može da se desi?
CICA: Hiljadu i dva posto!
DESA: Cico, dijete, baš si se uroljala! Trebala bi malo da smanjiš, razumeš! Mnogo te voza to što koristiš!
CICA: Vidi, draga, u životu nisam bila trezvenija nego sad! Dobro znam šta govorim. Slušaj 'vamo! Legalizacija je keva! Ovo može da bude krupan pomak u našim životima!
MALA: Kakva je to legalizacija?
CICA: Jebo te, vi stvarno nemate pojma! Čoveče, s kim ja šljakam!
SINJOR SIMONE: Ma da! Vi sa Pravnog sve znate! Ajmo sada svi da čujemo šta to Cica – pravnica ima da nam kaže!
CICA: Sinjor Simone, neću se svađam s tobom u ovakvom trenutku! Zato, ako nećeš da učestvuješ, odjebi, batice!
DESA: Idi, bolan, Cico, pobenavila si, razumiješ!
CICA: Je l' vi stvarno ne kapirate šta ovo znači? Ne kapirate legalizaciju! Jebo te, sve se menja!
MALA: A šta to znači? Koje sve?
CICA: Ako se prostitucija legalizuje, moći ćemo pošteno da živimo od svog rada! Radimo legalno, štiti nas zakon, a murija može da se slika! Nema više karanja na crtu! Naravno, plaćale bi porez državi.
DESA: Ko što sad plaćamo Risu!? Je li? Ih, pa to je isto!
CICA: E, ja bi radije plaćala državi! Legalno, sine!
RUŽICA
: Eh, kad bi to moglo!
CICA: Pa, je l' vidiš da može! Ozbiljni ljudi rade ljudi na tome i ja ću da ih podržim! Hoću, bre, normalan život jednom u životu! Kad je legalan posao, onda te nije sramota da kažeš čime se baviš. "Dobar dan, Ja sam Cica, bavim se prostitucijom već sedam godina,  redovno plaćam porez!" Hoću, bre, da od svog rada uštekam kintu i jednom godišnje odem na more! Ceo svet je bio na moru, ja ga nisam očima videla! Svaka treća reklama nudi nešto sa morskim mirisom! Kako to da kupim, kad nemam pojma kako miriše, ono - treba da im verujem na reč? I možda se vratim na fakultet da završim studije. Hoću, bre, da mi se prizna šljaka ko svim ostalima!
DESA: E, ta ti je dobra! Ih, kako bih ja voljela da sa komšinicom, poslije posla, sjednem na klupu ispred zgrade i da joj pričam o svom radnom danu! Cio život izbjegavam komšiluk da me ne bi pitali gdje radim te noćne smjene. Lažem da sam medicinska sestra. Oću da me neko jednom pita: Ej, bona, Deso, jesi l' se umorila? Ili djeca u školi da se ne crvene nego i oni da kažu da je pos'o k'o pos'o!
SINJOR SIMONE: Ma, važi!
RUŽICA: Eh... Ja bih prva glasala za taj predlog.
CICA: Desa je živ primer onog o čemu glavonje 'oće danas da raspravljaju! Deso, skini te naočare! Evo! Korpus delikti! Na Pravima su nas učili da svaki čovjek ima pravo na normalan život. U našem slučaju, sva prava su nam uskraćena. Jebo te, niko ne sme da te mlati! Kapiraš? U Evropi, ako lupiš šljagu svom rođenom klincu, odmah te ćorkiraju! E, a pazi šta nama rade! I niko ništa! Hvala, Deso, možeš da vratiš naočare. Pa i mi imamo prava ko i svi drugi. 'Oću, sestro, dolće vitu! (pjeva)
MALA (sa oduševljenjem gleda u Cicu): I ja!
RUŽICA: Samo, devojke, to što pokušavaju da izglasaju treba ozbiljno proveriti! Znam ja političare! Ma, bre, doktorat na njima mogu da uradim! Sve sam go lažov! 'Esam vam pričala za onog ministra što je...
SINJOR SIMONE: Što te petnaest godina zavlačio da će da te izvuče sa ulice čim prođu izbori? A baja sad troši treći mandat. Ružica je u pravu. Šta, bre, oni znaju! Nemaju pojma! Sjebaće nešto, garant!
CICA: Tačno! Pazi kad sam sto posto ubeđena u to!
DESA: Ma, mani se bolan, previše lijepo zvuči da bi bilo istina! To je opet neka politička zavrzlama pred izbore!
CICA: Treba da im se skrene pažnja na sve detalje. Da nas ne izrade. Da ne bude da ta legalizacija odgovara svima sem nama!
RUŽICA: Jeste, jebo te. Oni da skupljaju političke poene preko naše grbače! Neće moći!
CICA: I ne samo preko grbače! Pa, dobro, devojke. To je bar lako!
SINJOR SIMONE: Laganica! Samo, sestre, kojom vradžbinom mislite to da izvedete?
CICA: Jebo te, znači ne verujem, ali ne verujem, kako si glup, pardon, glupa! Znači, ono, odemo pred zgradu skupštine...
SINJOR SIMONE: Aha! Šta? Ono u fazonu, zdravo glavonje, mi došle. Je l'?
CICA: ...I tražimo da nas prime na razgovor! Ukoliko nas odbiju napravimo miran protest! Sednemo pred skupštinu i ne mrdamo! Ceo fazon!
SINJOR SIMONE: Važi, bejbe! Pa nam suzavac nabiju u dupe!
CICA: Znam, sunce, da bi to voleo, ali sistem ne funkcioniše tako! Znači, ono, ako je protest miran, ne mogu nam ništa! Ako nas budu gnjavili, onda njih kinje mediji, a tada ih imamo u šaci. Čim ih imamo u šaci, onda smo mi na konju...
SINJOR SIMONE: Cico, bejbe, samo ti je hors u glavi!
CICA: Trandžo, već sam ti rekla da u ovom bitnom trenutku neću da nasedam na provokacije! Elem, šta sam ono pričala... da! Moraju da nas saslušaju! Pazi 'vamo, mislim da treba da stavimo svoje predloge na papir i to im serviramo.
MALA:A šta sve podrazumeva ta legalizacija?
CICA: Sve!
DESA:Joooj! I radni staž?
CICA: I radni staž!
RUŽICA (Uzima iz torbe papir i olovku): Ja ću da pišem! Radni staž. Zarez. Radno vreme i godišnji odmor? Sindikat?
DESA: Bravo! I cjenovnik koji je usklađen! Nije u redu da nas one sa Plavog mosta šiju u cjeni! Dodaj zdravstveno i socijalno! Da mogu djecu da liječim u državnim ambulantama! Topli obrok, pa regres! Sve! Piši, S V E!
SINJOR SIMONE: Da nećete možda da tražite i privatizaciju?
CICA: Nije ti ovo četrdeset šesta, pa da pravimo zadruge! Naravno da tražimo privatizaciju! Od toga sve počinje! Privatizujemo Park, registrujemo preduzeće i dajemo državi njen deo. Plaćamo porez! Neću više da plaćam Risu 70 posto! Radije ću to da dajem državi!
DESA: Znam čovjeka koji radi pečate za firme, tu na Obilićevom vencu. Odavno mi duguje besplatnu uslugu, ali nije zaboravio!
SINJOR SIMONE: A je l' u toj privatizaciji maloletnici šljakaju  sezonski, preko raspusta?
MALA: Kako god okreneš, ja svoju guzu posebno naplaćujem!
SINJOR SIMONE: Ma, da, ono, kao sedi čiči u krilo, da vežbamo pesmice čika Jove Zmaja. Điha, điha, četiri noge.
MALA: Ribe, Sima se, izgleda, priseća svog detinjstva! Pevao mu ćale!
SINJOR SIMONE: Mala, razbiću te!
MALA: Nisam mala, pederčino!
 
Sinjor Simone nasrne na malu, Cica ih odmah razdvoji.
 
CICA: Mir! Mir, kad kažem!
SINJOR SIMONE: Samo nek' još jednom pomene mog oca, raščerupaću je!
DESA: Uuuuuu! Jedva čekam tu legalizaciju. Ne mogu više od sramote da lažem!
CICA: Pa, mora i nama jednom da svane! Šta ste mislile, da ćemo ceo vek ovako? Nema šanse! Ceo svet se menja, došlo je vreme da se i mi promenimo!
DESA: Joooj, da mi je da kupim plac, pa na njemu podignem kućicu, onako prizemnu, 50-60 kvadrata, dvosobnu, ne treba mi više. Da mogu, u proljeće, da sjednem u avliju, gledam djecu kako se igraju sa psom i dok pijem kafu da mi miriše jorgovan. A voćnjak iza... Trešnje... Bijele!  Onako kako smo imali u Bjeljini, dok ga ona moja nesreća nije prokockala i popila.
MALA: Samo da skupim dovoljno kinte za pasoš, vizu i avion, pa  palim odavde. Poslala mi mama. Novi Zeland. Vidi. (vadi pismo i fotografije iz torbe i pokazuje Desi) Njena farma. Ovo joj je muž, a ovo su njegova deca. Kaže, tamo ti odmah daju posao! Oni su dobili svoju farmu i svoje stado. To nisu seljaci kao ovi naši, ni ovce nam, čak, nisu iste...
SINJOR SIMONE: Ne nego daju gotove džempere! Sa posebnim pletom, dva klot, dva frket! Što mama ne proda džemper i kupi ti kartu?
MALA (udari ga torbicom): Umukni, kretenčino!
DESA: Dosta, vas dvoje! Ovo je važnije. Cico, je l' onda mogu da se podižu krediti?
CICA: Naravno!
MALA: Hit! Onda bi Simo mogao na operaciju!
SINJOR SIMONE: Ako se ja budem operisala, plašim se da ćeš ti ostati bez posla! Napumpam grudi, korigujem usne i sve ste otpisane!
DESA: A žiranti?
CICA: Pa, kad budemo u stalnom radnom odnosu, možemo da žiriramo jedna drugoj! Ceo fazon!
RUŽICA: Banja i stan. Svoj stan! Ulica me upropastila! Ne znate vi ko sam ja bila i ko je sve kod mene dolazio. Tražili su me od Vardara pa do Triglava! Upoznala sam i Tita! Jednom smo večerali za istim stolom u hotelu "Jugoslavija"... jesam  li vam pričala...
MALA (Ko iz topa): Jesi, vala sto puta, za istim stolom s Titom i on ti namigivo, šmeker!
RUŽICA: E, nemate vi pojma! (Piše i govori) Krediti! I slobodni dani. Bolovanje, sve plaćeno.
MALA: Ej, Cico, Cico, a je l' bi mogli da imamo registar kasu? Vidim svi imaju...
SINJOR SIMONE: Najbolje bi bilo da plaćaju preko žiro računa! Ili kreditnom karticom, na odloženo u tri mesečne rate!
MALA: Why not?
SINJOR SIMONE: Zamisli uplati ti neko za  blajzanje, pa se u toku radnje priseti da hoće fulku! Šta onda? Poslaćeš ga do najbliže banke da uplati ostatak?
CICA:
Samo keš!
RUŽICA: Penziono!
DESA: Treća smjena dupla tarifa!
RUŽICA: Prekovremeni sati! I sindikat!
MALA: A da tražimo svog predstavnika u parlamentu?
SINJOR SIMONE: Ma, ko je još video kurve u parlamentu?
DESA: A Ćićolina? Je l' ona bila u parlamentu ili nije? Ja znam da ona tamo nije bila čistačica!
SINJOR SIMONE: E, gusko! Ćićolina nije kurva!
DESA: Dobro, de, prostitutka.
SINJOR SIMONE: Nemoj da te prijavim  Italijanskij ambasadi što vređaš jednu naročitu umetnicu! Glumicu! Porno film je poseban žanr! Neko voli, neko ne voli! Isto k'o vestern!
DESA: Joooj, ne mogu da vjerujem da nam se ovo dešava! K'o da sanjam!
CICA: Pa, zaslužile smo! Bilo je krajnje vreme!
RUŽICA: Dosta mi je ovakvog života! Hoću, bre da šljakam u normalnim uslovima, a ne da mi pazar zavisi od lepog vremena! Da mi je jednom, ali, samo jednom, u životu, da uđem u stan, svoj lični stan, napunim kadu vodom, stavim onu mirišljavu so, k'o što rade u banjama, i zavalim se dva sata da oporavim stopala!
CICA: Biće! Biće!
SINJOR SIMONE: Vi ste stvarno načisto zablejale! Vi ovo ozbiljno!?
CICA: Najozbiljnije! Sad ili nikad! Ima bre, s uživanjem svakog jutra da nosim pazar u banku i plaćam porez!
SINJOR SIMONE: Da nećete još da isplanirate državni udar i smenite vladu?
RUŽICA: A, Cile, Cile, jesu li ti porezi veliki?
CICA: Jebo te, jeste li vi čuli za materijalno knjigovodstvo? E, prijaviš deo prihoda na koji ti država obračuna porez, a ostalo sakriješ! Namontiraš knjige! Jednostavno sitnica! Šta, bre, misliš da rade ovi milioneri? Da prijavljuju državi svaki cent, ne bi bili milioneri nego bi nama u parku pravili konkurenciju!
SINJOR SIMONE: Cica je, osim poznavanja prava, pokazala i značajno poznavanje finansijskog knjigovodstva! Cicu za knjigovođu! Ma, kakavog knjigovođu, za predsednika, bre! S Cicom do pobede!
DESA: (Sinjor Simoni) Što ti, bolan, 'oćeš? Što ti je danas? Lako se tebi zajebavat'! Nemaš ni kučeta ni mačeta! Ne znaš ti što znači kad ostaneš sama sa troje djece na ulici i kad te muka potjera!
CICA: Ma, šta se ti sa njim objašnjavaš, on je ovde jedini zbog zadovoljstva!
SINJOR SIMONE (Cici): Ma, puši ga! Šta ti, bre, znaš?!
CICA: Znam zbog čega si u parku!
SINJOR SIMONE: Šta pričaš, bre?
CICA: Ćale, matori profa, je mnogo voleo svog jedinca sina! Smislili su zanimljivu igricu koja je vremenom postala tradicija. Jednom dok su se otac i sinčić igrali, uđe mama, matorog tresne srčka i odapne. Sinu je, zbog uspomene na pokojnog oca, valjalo nastaviti tradiciju. A gde je ta tradicija tradicionalnija nego u našem Parku?
SINJOR SIMONE: Ne pominji mog oca, kurveštijo!  
 
(Sinjor Simone nasrne na Cicu, Desa pokušava da ih razdvoji)
 
SINJOR SIMONE: Skloni se, Deso, tebe ću udariti!
DESA: Što vam je, hajvani!? Poubijajte se drugi put! Ponašate se ko kakva djeca!
SINJOR SIMONE: Ako još neko pomene mog oca, ubiću ga!
MALA: Pa, što celo vreme kenjaš i nerviraš nas? K'o da nisi jedna od nas!
SINJOR SIMONE: Jedna od vas?! Ha! Pa, ni vi me ne priznajete! I za vas sam, kao i za sve, Simo! Si-mo!!!
DESA: Šta ti je, bolan? Što lupetaš? Kakve to veze ima s ovim? I tebi je ovdje ljepo isto ko nama! Je l' sve treba da završimo k'o one nesretnice? Stalno sam u strahu da to može i meni da se desi, a šta će onda sa djecom da mi bude?
SINJOR SIMONE: Nemate vi blagog pojma! Budale! Ne možete same pred skupštinu! Oduvaće vas murija za pola sekunde!
DESA: Sinjor Simone je u pravu! Malo nas je. Ako mislimo da uspijemo, treba da pozovemo ostale. Kad nas je više, onda je cijela priča ozbiljnija.
CICA: Tačno! Ribe, idemo u promet! Obavestiću Plavi most i bibliotekarke. Mala, ti iscimaj sve što sretneš usput...
DESA: Znam neke sa Ibarske, moje zemljekinje. Muče se žene k'o i mi. Sad ću da ih zovem! (vadi mobilni telefon)
CICA: Obavestite i one sa Autokomande. Što više, to bolje.
RUŽICA: Ej, a zamislite da nas ipak oteraju!
CICA: Šta, bre?! Koga da oteraju?! Znamo ih, znaju nas! Ima da pevaju kako mi budemo svirale!
DESA: Cico, ti si zmaj! Ljubi je Desa!
MALA: A Ris? Šta ćemo s njim?
CICA: Ma, ko jebe Risa! Koji će nam moj?! Koliki je kreten, sve  bi upropastio! Poenta je, ćurke, da se rešimo Riste Risa jednom za svagda! Jeste li vi mene uopšte slušale ili sam svo ovo vreme govorila u prazno?! Zabole me, bre, za Risa! Nek ga skembaju, pa nek trune u ćorci! I to da mu je malo!
MALA: Ej, bre, ne može tako! Nije Rile baš tolika svinja!
SINJOR SIMONE: Mala je u pravu! Nije Rile tolika svinja! Nije fer da tek tako, bez najave, ostane bez posla. Ko zna šta bi sa nama bilo da nije njega... mislim ponekad!
CICA: Ma nemoj! A to što nas mlati? Što nam otme svu kintu, a? To vam ne smeta? Vi to volite?
MALA: Šta, bre, ti hoćeš?! Ti jedina ovde treba stope da mu ljubiš! Koliko puta ti je progledao kroz prste zbog tog tvog sranja! I nikad nisi dobila batine!
DESA: Jes' vala, Mala dobro govori. Cico, nisi u pravu! Uvjek je bio slab na tebe!
CICA: Mog sranja!? Slab na mene?! Hahahahaha! Vi stvarno nemate pojma! Nemate blage veze! Pa, ja ovaj park nikad očima ne bih videla da nije bilo JEBENOG RISTA, zvanog RIS! Alo, bre, ja sam u Beograd došla kao student generacije!  Stipendista! Mogla sam, bre, da nastavim školovanje u inostranstvu! Ceo svet mi se otvarao! Da nije bilo Risa, danas bi, bre, o meni pisale novine! Bila bih selebriti! Mogla sam da postanem vrhovni državni tužilac! Predsednica suda! Šta me gledate?! Mogla sam! (izvadi iz torbe paketić heroina i baci ga na tlo) Na ovo sranje me on navukao! On! Prvo su bile večere, izlasci i pokloni, pa "malo praška za opuštanje, Rile časti!"... ja tek došla u Beograd... a onda "nema više praška na lepe oči, ako hoćeš da se uradiš - zaradi, pizda ti materina! Već mi duguješ toliko i toliko...". Šest godina šljakam za Risa... Šest! Ja nisam trebala da živim ovako! Ovo nije moj život...

Sinjor Simone priđe da podigne paketić, ali ga Cica agresivno preduhitri.

CICA: Ostavi to, pederčino! Ma, koji će mi moj da se ja sa vama objašnjavam? Zabole me i za vas i za Risa! Radite kako hoćete!

Cica se pomjeri u stranu. Otvori torbu i popije jednu tabletu iz kutijice. Pripaljuje cigaretu.

DESA: Joooj, bona, Cico, ne ljuti se!
MALA
: Ja samo ne bih da ga skroz ostavimo na cedilu. Baš nije fer.
DESA: Mogle bi da mu damo neku funkciju? Da i njega zaposlimo i legalizujemo! Šta mislite šta bi on radio u našoj agenciji?
SINJOR SIMONE: Možda kao Client servis director?
MALA: Šta je to?
SINJOR SIMONE: Pa, radio bi isto što i do sad, dobavljao klijente. Samo što bi u legalizaciji  morao da se zove legalno – Client servis director!
MALA
: Aha...
SINJOR SIMONE: I, devojke? Šta dalje?<
MALA: Idemo pred skupštinu! Hajde, Cile, ne ljuti se! Ti si glavna, bez tebe ne idemo nigde! Hajde, Cico, molimo te!

Sve djevojke, izuzev Sinjor Simonea, se rastrče, pjevaju, piju iz flaše i igraju. Prave transparente sa kojima će pred skupštinu. Između sebe razgovaraju o parolama koje ispisuju na transparentima. On stoji po strani, posmatra ih sa potsmijehom i puši cigaretu. Djevojke, među sobom, rastegnu ogroman transparent na kome piše: SVI SMO MI KURVE U NEKOM JEBENOM SISTEMU!!!, i, uz strasno skandiranje, krenu ka skupštini...

RUŽICA: Požurimo, počeće bez nas!
DESA: E, bez nas, vala, neće počinjati! Ajmo!
MALA
: Oćemo pošteno! Oćemo pošteno! Oćemo pošteno! Svi smo mi kurve u nekom jebenom sistemu!
CICA:
Svi smo mi kurve u nekom jebenom sistemu! Hoću dolće vitu! Hoću dolće vitu! DESA: Svi smo mi kurve u nekom jebenom sistemu! I mi smo majke! I mi smo majke!

Sinjor Simone na brzinu popravi šminku i šav na čarapi, pa krene za ostalima.

SINJOR SIMONE
Idem i ja... Čisto da vidim!  

MRAK
 

II DIO

Brže došle, no su pošle


Park. Nešto kasnije. 
Utrčavaju prostitutke. Za njima ide Ris, bijesan kao ris.

RUŽICA Nemoj, Risto! Ljubim te, nemoj!
DESA
: Jao! Majko moja! Nemoj, Risto, svega ti! Nemoj, Ostroga ti!
RIS
: Nemoj ti meni: Ostroga mi! Sve ću da vas pobijem, stoko neopjevana! Što vi meni radite od života!?
MALA
: Nije tako bilo, Risto, stvarno! Majke mi!
RIS
(Udara Cicu): Ti ćeš pred skupštinu?! Ti da me sabotiraš? Mater ti tvoju našmrkanu! Vi da me brukate?! Simo, dovlači se!  

Ris strgne periku Sinjor Simone i uzme novac koji je tu sakriven.
 

RIS
: Mirno! Mirno, kad kažem!  

Sve se poređaju u stavu mirno. Ris ih jedno vreme posmatra. Kruži oko njih, iza njih prolazi. Zagleda ih. One su preplašene i stoje ukočeno. Sinjor Simone popravlja periku.
Desi iz pojasa, Ružici iz brushaltera, Maloj iz gaćica vadi novac. Pretresa Cicu. Iz njene torbe vadi foliju heroina. Udara je.

RIS: Pobiću vas, jeste li čule! Već ste mrtve!
DESA
: Rile, nije to što misliš...
RIS
: Tišina! Ja mislim  one  mi zarađuju pare, a vi... majku vam jebem! Mislile ste da neću da saznam?! Pička li vam materina! Htjele ste u skupštinu, a?
CICA
: Htele smo, iz najbolje namere, da podržimo predlog za legalizaciju...
RIS
: Molim? Čega? Ako sam vas poslao da radite, ima da radite!
RUŽICA
: Rile, ne znaš... da su došle ostale, izglasali bi ga, sto posto! Ovako, samo nas pet...
RIS
: Da su došle ostale? Koje ostale? Ostale rade i zarađuju! Slušaju što im se kaže! Što ste vi htjele? Da se bavite politikom? Vi da se bavite politikom! Vi?! Jeste li vi svjesne ko ste i đe ste? Alo, ćurke?!
MALA
: Rile... da je izglasano i da smo se privatizovale... Htele smo da ti ponudimo da budeš client servise director!
RIS
: Ma nemoj mi reći! Imate li vi mozga? Čime razmišljate? Pizdom, je li?! Pizda li vam materina! Znate li što ste uradile? Nemate blage veze! Glupače! Pošle ste mečki na rupu, a mene u zemlju zakopale! Ja sam gotov! Upropašten! Uništen!
MALA
: Ali, Rile... samo smo...
RIS
: Ovako da mi zahvalite što sam vas pazio ka' sestre?! Što sam vam kupova' i dava' i kapom i šakom?! Drugi list će Rile da okrene! Drugi, kune vam se! M'rš! Što ste stale? Što blenete? Zaradite mi pare, pizda vam materina!  

Ris odlazi. Prostitutke ostaju da gledaju za njim.
Pauza.  

RUŽICA
: 'Esam rekla da će da nas oteraju! Vidi šta su mi uradili! I onako mi je pao pazar, sad tek nema šanse da zaradim! Ti si kriva! Pendrek mi je po leđima uzduž i popreko!
CICA:
Šta sam ja, bre, kriva!? Ti si prva počela sa agresijom!  Ti si bacala kamenje na zgradu i muriju! Ti si nabrajala njihova imena i pokazivala prstom! Sve je ovo zbog tebe, budalo matora! Teraj se, znaš! (Nervozna je i češe se)
MALA
: Uzeli su mi sve podatke...
DESA
: Sve mi je odnio! Sve, razumiješ! Nemam ni za paštetu! Šta djeci da dam da jedu?! A malome trebaju cipele... I što da im kažem ako ovo izađe u novinama? Joooj, Bože, ima li te?
SINJOR SIMONE
: E, da, Cico, ispunila ti se želja! Sve novine pišu o tebi!  

Cica mu pokaže srednj prst
.

MALA
: Vidi me! (plače) Užas!
DESA (Grli je): Bježi kući dok je vreme! Nije ovo za tebe, dijete!
MALA: Kojoj kući...
SINJOR SIMONE: I? Šta sad?

Niko mu ne odgovara.

SINJOR SIMONE: Je l' ima neko pljuge?

Ružica mu pruža cigaretu. Cica mu pripali. Sinjor Simone uvuče dug dim. Duža pauza.

SINJOR SIMONE: Pa, dobro. (Otvara torbicu i popravlja šminku, pjevuši.) Dolazi zimaaaaaa, duga i hladna... pruži mi ruku, reci da me čekaš... pada prvi sneg...
CICA: Simo, prestani da pevaš, teraš me na bljuvanje!

Sinjor Simone joj pokaže srednji prst.

RUŽICA (Izuva cipelu i masira stopalo.): Iskočile mi vene i kurije oči!
MALA: Gledaj kolike su mi modrice! Jebena murija! Majku im njihovu pedersku u dupe nabijem!
DESA: A, nemoj, bona toliko da psuješ! Nije to za žensko!

Prostitutke popravljaju garderobu, šminkaju se. Čuje se zvuk automobila, pritrčavaju guraju se, otimaju... Ka publici i kroz publiku. Cica u početku malo oklijeva, ali samo na kratko, pa se pridruži ostalima.

DESA (Sinjor Simoneu): Ma, bježi, bolan, pederčino! Moj je! Ja imam djecu! Mrš u tri pizde materine!!!
SINJOR SIMONE: Nemoj da ti sestra nabije štiklu u bulju! Skloni se, pajdomanko! (gura Cicu)
MALA: Palite, bre, ovaj je moj. Da, gospodine. Stotka. Full service! Specijalne usluge, posebne tarife!
CICA: Da, gospodine. Naravno. Parovi su moja specijalnost. Devojka, supruga, ljubavnica... Sve!
RUŽICA: Ceo sat, sve! Sve o čemu si maštao! Pardon, maštala! Najjeftinije i najbolje! Provereno! Godine iskustva garantuju kvalitet!
SINJOR SIMONE: Blajzanje? Nema frke, bejbe! Dvadeset kinti! Ostalo po pedeset, pola sata! Cela noć, posebna tarifa!
CICA: Ne, gospodine, nema problema. Kako god vi želite! Pojedinačno, kolektivno, solo... Sve! Ja nemam posebnu tarifu! O cenama ćemo se dogovoriti...
DESA: Da! Zna Desa što te može usrećiti! Oralno, analno, vaginalno! S jezikom i bez! Gdje i kako hoćeš! Sve što ti padne na pamet, što supruga neće i ne da! Zna Desa da te liši stresa! Dogovorićemo se za cijenu...
RUŽICA: O, to ste vi. Nije vas bilo neko vreme. Nisam vas poznala bez brade...
Odlaze.

Mrak!
 

- 16 -