Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
DODATAK
 
 

 

 


Nove knjige ­

NA SLAVU SRPSKE SATIRE

Rasprodaja magle
Nenad Ćorilić
Biblioteka Vukovog zavičaja, Loznica, 2011.

Nenad Ćorilić: Rasprodaja magle

Iz slavnog romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina" čitaoci, ug­lavnom, zapamte rečenicu kojom ovo delo počinje:
"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način".

A iz narednih više hiljada stranica, teško da će neko da iz­dvo­ji, i zapamti još jednu celovitu rečenicu.

Zato je Aleksandar Baljak utvrdio da je "roman nezavršeni afo­rizam", a jedan ruski pisac je smatrao da je "aforizam dob­ro izredigovan roman".

Nenad Ćorilić je knjigom pred nama doneo neophodno osve­ženje srpskoj aforističarskoj sceni i uvrstio se među, ne baš brojne, mlade i talentovane autora koncizne forme. I upravo zato što je njegov aforizam jezgrovit, poseduje nuklearnu snagu. Razara vrlo precizno sve nedostojno, nečastivo i nedolično, a zrači energijom misaonosti i duhovnosti.

Svojim jezičkim bravurama Nenad Ćorilić uverava nas u tačnost zapažanja da je aforizam "poezija filozofije". Ima u njegovim aforizmima i lirskih nota, i poučnih maksima.

Ćorilić manirom iskusnog autora, gradi svoje uspele sentence na hiperboli, paradoksu, refleksiji, antitezi, elipsi, metafori, kalamburima, igri rečima, obrtu i poenti. To ih i čini mudrim, duhovitim i umetnički vrednim.

Njegovi aforizmi jesu dominantno humorni, ali, istovremeno, podstiču intelektualnu igru i izazivaju zapitanost, zabrinutost i sumnju. Ćorilićevi aforizmi su upravo onakvi, kako ih je definisao Karmen Silva, upoređujući ih sa pčelama: "U njima je zlatni med i otrovni žalac".

Ćorilićev iskaz je esencijalan i lapidaran. Autor sledi misao Stanislava Ježija Leca da bi "iz jedne piščeve rečenice trebalo moći rekonstruisati celog pisca".

Knjiga aforizama Nenada Ćorilića ima tu prednost da može da se čita od bilo koje strane, od bilo kojeg aforizma, kao i to da je razumljiva, zabavna, duhovita i poučna. Ovakvim knjigama čitaoci se neprestano vraćaju, o njima razmišljaju, a one ih podstiču na duhovni napor i umetnički angažman. Zbog takve knjige proslavljeni italijanski pisac Umberto Eko kaže da je iz njih "svaki civilizovan, misleći čovek dužan svake večeri da pročita tri, ili četiri reda, pre nego što zaspi (ako uopšte može da zaspi)".

Ćorilić je mastor pera i pronicljiv autor koji minuciozno gradi monumentalne minijature. On odbacuje sve suvišne reči i zato je njegov aforizam "skulptura misli."

Ćorilićeve aforizme odlikuju igra asocijacijama, višeznačnost izrečenih misli i slojevitost teksta, što čitaocima omogućava umetničku interakciju i komunikaciju sa autorom. Prividna jednostavnost samo je maska za višeslojnost asocijacija. Veliki broj njegovih aforizama naslanja se na tradicije narodnih mudrosti (izreka, poslovica, zagonetki, brzalica...), obogaćenih jezikom, iskustvom i duhom našeg vremena. S obzirom na to da je Nenad Ćorilić rođen u Loznici, kraju Srbije u kojem su ponikli Vuk Karadžić, Jovan Cvijić, Mića Popović, moglo bi se reći da "iz grmena velikoga, lafu izać trudno nije". Nenad je zaista autentičan umetnik, hrabar stvaralac, moralan i uspravan pisac.

Ova knjiga nesumnjivo obogaćuje i savremenu srpsku aforističarsku produkciju, a autora svrstava među naše najperspektivnije satiričare.

Ruski pisac Jevgenij Kanejev napisao je da je "samo deset aforizama učinilo Mojsija tako slavnim".

U knjizi Nenada Ćorilića ima mnogo više od deset sjajnih aforizama, na slavu srpske satire.

Aleksandar Čotrić

_________________
Izvornik: Predgovor za knjigu Rasprodaja magle, Nenad Ćorilić
Biblioteka Vukovog zavičaja, Loznica, 2011.

- 7 -