Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
DODATAK
 

 

 


Roman u nastavcima

Momčilo Stojanović

Američki špijun

3.


Crvena limuzina s troje putnika uspinjala se kamenitim putem ka Belim stenama. Vozila je Zlatica, namerno ostavljajući Milenu sa Majklom na zadnjem sedištu, neka udovolji majci kako se, eto, kloni opasnog mladića. Kad su stigli na plato ispred rudnika, bolje reći kamenoloma, Majkl je istrčao iz auta, seo na jedan poveći kamen, izvadio iz torbice koju je nosio prebačenu preko ramena skicen-blok i počeo pomno da crta Bele stene. One su blještale na podnevnom suncu koje se istrglo između proređenih oblaka. Devojke se nađoše uvređene što njihovog kavaljera više zanima kamenje od njih. Zlatica povuče Milenu u stranu i šapnu joj: – Ajde, počni.
– Šta da počnem?!
– Da propituješ. Kao policajčeva sestra, valjda znaš kako se to radi.
– Ne zajebavaj – odbrusi joj Milena. – Ako ćemo nešto da trtljamo, onda ćemo zajedno.

Devojke zađoše Majklu iza leđa, Zlatica mu prekri oči rukama: – Pogodi ko je? Imaš prava samo dvaput – našali se. On popipa po devojčinim nadlanicama, pa da bi i sam doprineo igri, namerno pogreši:
– Milen?
– Jok ja.
– Sad zna tačno – Slata.
– Bravo! – Zlatica najpre privuče mladićevu glavu na svoje poprsje, a zatim mu oslobodi oči.

Milena zaviri u njegov blokčić i upita šta to crta. On pokaza rukom naviše, hoće da ponese sa sobom što više skica Belih stena, pa kad se vrati u Ameriku, da pokuša da na osnovu toga načini sliku. Jer Bele stene, objasni, kao porodični mit Spasića, i njemu sve više znače. Uostalom, i pejzaž je prekrasan, kao bogomdan za slikanje. Devojke razmeniše poglede: ili je zaista nevino romantičan, ili ih, pak, ako će one dosledno izigravati islednike, samo vešto zavlači.

– A rudnik? – pokaza Zlatica na nekoliko trošnih baraka na platou i kamenolom iza
njih.
– Jes, ja crta i rudnik.
– Zašto samo da ga crtaš kad možeš i da ga imaš. Ti si Spasić.
– Ne rasume – sleže ramenikma Majkl i nastavi da crta.

Devojke se zagledaše: učinile su sve što su mogle i prekidaju s "poslom". Mogle bi malo i da se zabave. I Milena istrže blokčić Majklu i povuče ga za sobom niz brdo. On se zatetura i umalo da se prući, pa mu priskoči Zlatica, uhvati ga za drugu ruku, da bi tako povezani sve troje počeli da se vrte. Zapravo, Majkl se samo okretao oko sebe, dok su Milena i Zlatica pravile veći krug obilazeći oko njega. Igra im se veoma dopala pa su se razdragano smejali. Kad im je ponestalo snage, devojke su se, uz kikot, privile uz mladića. Majkl se tada osmeli i jednu za drugom cmoknu u obraz.

nazad