Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
DODATAK
 
 

 

 


Intervju

 Satiričar  Rade Jovanović

Talasanje - Šetnja

Rade Jovanović

Nakon nagrade Udruženja književnika Srbije, nagradu za životno delo, na Desetom međunarodnom festivalu humora i satire "Satira fest 2012", užičkom humoristi i aforističaru Radetu Jovanoviću dodelio je i Beogradski aforističarski krug.

Najproduktivniji srpski aforističar upravo je objavio osmu knjigu, ovog puta sportskih aforizama "Dvanaesti igrač".

Dovoljno razloga za susret sa Radetom Jovanovićem, sa kojim je razgovor vodio dopisnik "Radio Beograda 1" Zoran Žeravčić.

* * *

- Pišete političke, seksi, sportske i druge aforizme. Koji se najlakše rode?

To je interesantna pojava, ali u Srbiji je sasvim normalno, bar trenutno, da se promenom samo jedne reči, najcešće imenice, sportski aforizmi transformišu u političke, a seksualni u sportske, da ne pominjem ostale moguće varijante. Primer: Fudbalski klub je na početku utakmice bio izgubljen. Srećom spasle su ga rezerve! - je sportski aforizam. A pogledajte ga sad: Vladin TIM je bio izgubljen. Srećom spasle su ga REZERVE! (uglavnom ulja, šećera i sl.)

Ili slučaj se aforizmom koji može biti i sportski, ali i slika bračnih poblema:
Nije važno biti prvi, važno je učestvovati! - ubedi de Kuberten sportiste. A sad: Nije važno biti prvi, važno je učestvovati! – ubedi verenica de Kubertena.

- Kada i kako aforizmi nastaju?

Najpreciznije je reći da aforizmi nastaju, poput bliceva, iznenada, baš kao što i nestaju brzinom svetlosti, ukoliko ih na neki način ne zabeležite. Slobodno mogu reći da sam propustio da zabeležim more antologijskih aforizama stoga što su mi padali na pamet noću u očekivanju sna ili u sitauciji kad nisam imao uslova da ih notiram. Nije mi žao, jer život je neiscrpna riznica šansi da aforističar oseti inspiraciju, što dovodi do apsurda da su neki dobri aforizmi ostali da žive zahvaljujući samo olovci i parčetu papira. Ipak, za svaku vrstu aforizama je inspiracija konkretna: politika, sport, ljubav, a to znači običan život, jer se oni sami kazuju, a aforističar ih samo oblikuje i po tome se dele pisci aforizama na dobre i slabije. Posedovanje talenta je presudno, jer malo je reči, a previše poruka u aforizmu i tu je problem!

- Ko vas posebno inspiriše?

Osnovna inspiracija je čovek koji emituje natprosečnu glupost, pokvarenost, lakovernost, lakomislenost, a paralelno s njim NAROD koji baštini slične ili iste odobine. Od profesija su najizazovnije one koje ljudima daju priliku da se pokažu u najnegativnijoj slici, što im omogućuje naročito politika. Otuda je normalno da mi se pojavi sledeći aforizam: U Srbiji možete živeti sto godina. A da ne osetite! Što, opet inicira sledeći pesimistički aforizam: Prognoza vremena za Srbiju sutra: vremena više nema!

- Može li aforističaru da ponestane inspiracije?

To je trenutno najosetljivije pitanje srpske aforistike, za koju se doskora tvrdilo da je najkvalitetnija u Evropi i svetu, a koja danas tavori na marginama žute štampe ili elektronskih medija, koji se boje da im aforistika forsiranjem naličja srpske stvarnosti ne otuđi važne sponzore koji u medijima reklamiraju laž, obmanu, prevaru i čuvanje pozicija, naravno mnogo većim parama nego svi proizvođači onih proizvioda sa krilcima. Takvi tajkuni i političari ubijaju istinu tako da aforističar "koji istinu, gudi nikad neće biti prva violina." Za utehu i finansijeri i pokorni novinari, koji su ovih godina bukvalno dobili krila, moraće uskoro i da lete!

- Koji aforizam vas je mogao koštati napretka u službi, karijeri, ugledu?

Kao rukovodilac jedne manje firme 1992. godine sam egzamplarno smenjen zbog nekih neapostrofiranih aforizama protiv tadašnje-sadašnje vlasti, ali sasvim opravdano. Nisu mi sudili, nisam osuđen na električnu stolicu, ali sam par godina proveo na šamlici, jer u firmi nije bilo stolice, ni posla za mene. To me je toliko "potreslo" da sam za par godina izdao tri knjige i ispratio moje egzekutore iz opstine. Na Radio-Beogradu sam, opet, kao pisac teksta za čuvene Jovanoviće, doživeo da jutarnje emitovanje emisije koju sam ja osmislio bude popodne skinuto s programa, a ja sam zapečatio svoju saradnju u toj kući. A u pitanju je bila zadnja rećenica skeča koja je glasila: "Narod bi vam verovao i da ne lažete!".

- Da li vas je neki aforizam mogao odvesti iza rešetaka?

Srećom, tada je aforizme čitao jedino Slobodan Milošević i mora da su mu se jako svideli, jer ja lično sam imao nekoliko takvih zbog kojih ne bih imao argumenata da se žalim da sam zapao aresta. Jedan od takvih, za ilustraciju je i aforizam. Kod indijanaca je Bik Koji Sedi bilo ime, a ne opis poslova poglavice!

- Može li Rade Jovanović bez aforizma?

Odgovoriću samo jednom rečenicom, jer je reč o dijagnozi, koja je u nastanku aforizma kao literarne forme i bila više medicinsko zapažanje: Pustio bih ja aforizam, ali neće on mene!

- Da li nagrada za životno delo znači da ćete se manuti aforizma ili bar "skresati" produkciju?

Autor koji je za pet-šest godina dobio dve nagrade za životno delo očigledno je nešto živahniji nego što se pretpostavljalo, jer ne beži ni od mogućnosti da se uključi u dalju borbu sa renomiranom konkurencijom. Stoga je zaključak da neće biti nikakve šanse da se manem aforizama. A o kresanju produkcije, i uopšte o kresanju, ja odavno i ne razmišljam, možda zato što već gazim 73. godinu. Na kraju krajeva, osećam se sve mlađi, jer je očigledno da se postepeno vraćamo u devedesete...

Da nema ovoliko stranaka u Srbiji,
kome bi narod bio potreban!

Vlada je najavila bolji život
već 2014. godine...
To ne znači da odmah treba
da prekinete gladovanje!

Možda je nekada vlast bila bolja.
Ali, ko će sad moliti Turke
da ponovo dođu!

Godinu dana nisam primio platu.
Ali gazda i ne pomišlja
da mi zbog toga da otkaz!

Morate imati malo strpljenja.
Nije vreme za preživljavanje!

Mnogo radnika prima samo
7-8 plata godišnje.
To će naterati vladu
da izglasa reformu kalendara!

Najjeftinije mi je da provodim dane
na poslu...
Ne plaća se!

 Rade Jovanović

- Da li aforizmom replicirate ili izazivate na repliku?

Budući da za mogućnost plasiranja knjiga ili priloga iz oblasti aforistike u srpskoj štampi i ostalim medijima nema šanse, nonsens je da izazivam na repliku, jer to što se zove aforizam završava u knjigama autora i uskog kruga kolega, ili pak urednicima medija, mahom novinari opšte prakse, objavljuju aforizme koji su po volji njima ili njihovim gazdama i finansijerima. Ipak, nije da nema replike, jer svi pisci aforizama svakodnevno imaju dijaloge sami sa sobom u kojima svoje drugo, pametnije, JA pitaju da li se isplati trošiti papir i život za stvar koja u Srbiji svakodnevno udara u zid političarske i intelektualne gluposti. Impozantniji od Kineskog zida.

- Kažu da su vaši aforizmi tačni. Kako to rastumačiti (objasniti)?

Pođimo od aforizma: Političari nastoje da uđu u EU, a mole Boga da ne uđu... Srećom, Bog čuva Srbe! Da li bi, velikim ili malim Srbima (svejedno, jer normalnih nema) trebalo objašnjavati u kakvoj se situaciji nalazimo i sa kakvim političari­ma planiramo budućnost? Ili da li bi trebalo proveravati tačnost aforizma: Upalili smo televizore. To je izazvalo ratni požar! I na kraju, proverite da li je istinit aforizam: Preterali smo sa izvozom pameti. Ko je luid, može da se vrati! I upitajte se čemu tolike novine, radio stanice televizije kad je istina samo JEDNA!

- Zašto Užice nema aforistički klub, brojni ste, a vežete se za Beograd?

Mali garad koji izgubi u nekoliko godina tri vrhunska aforističara, a ponajboljeg "pokloni" Beogradu, prinuđen je da se priključi "grmenu velikome", alias Beogradskom Aforističkom krugu. Sve tragove slavne satirične prošlosti Užice je zadržalo samo u pričama i legendi o Erskoj mudrosti i Duhovitosti...

- Na kom jeziku se ne razume srpski aforizam?

Ovo pitanje izaziva najapsurdniji mogući odgovor. Srpski aforizmi su nerazumljivi samo na NAŠEM MATERNJEM jeziku, jer kako razumeti da jedan prosečan građanin ne razume već dvadest godina podvalu političara koji polaze od činjenice: Dajte Srbima kakve god hoćete izbore...Oni NE BIRAJU! A ta podvala se završava dilemom: Zašto pitate političare kako su se obogatili. Ne pitaju ni oni vas kako ste osiromašili! Na svu sreću srpski aforizmi se prevode na sve svetske jezike i tragedija je što na osvnovu toga može da se pretpostavi da o Srbima i Srbiji mnogo više znaju naši ljudi koji su daleko od domovine.
 

- 8 -