Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 
 

 

 


Roman u nastavcima

Momčilo Stojanović

Američki špijun

13.


Majkl je sedeo sa Milenom i Zlaticom u njihovom, a već neko vreme, i svom separeu u hotelu Alem. U toku razgovora, mladić se pohvali da za koji dan putuje u Prištinu, pa mu devojke predložiše da ih povede sa sobom, napraviće tamo veliki biznis. Kakav pa sad opet biznis, zapita se on, svi ovde imaju nekakve biznise, a ovamo jad i beda. Ali Milena odmah razjašnjava o kakvom se poslu radi. Kosovo je puno stranih vojnika iz sastava KFOR-a, koji kao tamo održavaju red i mir, mahom su to mladi ljudi, beli, crni, žuti, svi odreda željni zabave i razonode. One bi se ponudile i zgrnule gomilu "zelembaća".

– Bi li ti, curo malo u javni provod? – upita Milena Zlaticu.
– Bi, što da ne. A ti?
– I ja.

Dotle suzdržane, gotovo ozbiljne, devojke prsnuše u smeh. Majkl shvati da su se šalile, pa se i sam nasmeja.

– Na ovu temu imaš pravog sagovornika – malo se uozbilji Milena. Pritom da znak jednom rmpaliji sa zavezanom kosom na potiljku u repić, koji je sedeo u susednom separeu u društvu sa dvojicom kratko ošišanih momaka. Reponja se odmah diže i priđe.
– Pozdravljam dve najlepše dame u gradu i njihovog lafa – izdeklamova pridošli, pa i ne čekajući da ga ponude da sedne, sam se spusti na slobodnu stolicu.
– Majkl, ovo je naš prijatelj Big Rale, hteo bi da razgovara s tobom o nekom poslu – predstavi ga Milena. Devojke se odmah digoše, što zbuni Majkla.
–  Ne brini, tu smo, u hotelu  –  polazeći, Zlatica ga nežno dodirnu po ramenu.

Čim su ostali sami, Big Rale mu se obrati familijarno:
– Šta piješ, ortak? Šta ti je ovo, viski  –  podignu Majklovu čašu i zagleda je.
– Skoč – potvrdi Majkl.

Big Rale mahnu rukom i odmah se kraj njih stvori konobar. Pošto za Majkla naruči viski a za sebe pivo, odmah povede poslovan razgovor.

–  Slušaj, drugar, ovako. Pošto si ti prijatelj mojih prijateljica, automatski si i moj. Možemo, znači, sasvim otvoreno.
– Šur
– prihvati Majkl.
– E pa kad je "šur", imam za tebe jedan dobar biznis. Kapiraš kad kažem biznis?
– Jes.
– Vidi ovako, drugar. To je već razrađena stvar, samo 'oću da malo pojačam. Ako može i dupliram. Ja imam prolaz na Kosovo, ali me to malo više košta, a ti kao Amer, lakše možeš sa kforcima. Da nas ne ucenjuju, kapiraš?
– Jes.
– Posao je k'o bombonče, drugar. Ti samo uspostavi vezu, ostalo je sve moje, okej?
– Okej.

Dobro, zaključi Big Rale i započe svoju poslovnu priču. Otkako je zglajznuo socijalizam na Istoku, usledile su velike migracije ka Zapadu, naročito mladih žena. Cura svih uzrasta, čak i devojčica. Da li Majkl kapira?... Jes... Dobro, onda. Sve bi kao neki posao, ali zna se šta one mogu da budu. Konobarice, igračice, striprizete, jebačice. Pritom, nema bitne razlike, sve se ševe za lovu. Da li Majkl kapira? Jes. Dobro, samo da zna gde je došao. Ako ništa drugo, lova natera čoveka da brzo misli. E pa, pošto sad ide u Prištinu (Majkl se začudio kako to da svi u gradu već znaju za njegov put, iako je kao trebalo da bude konspirativan; biće da mala mesta imaju i velike oči i velike uši), gde ima prijatelja Amera, preko njega može da uspostavi siguran kanal. Odovud cure, odonud lova. Da li Majkl kapira? Jes. Nikakav problem, samo se ugovori količina isporuke "mesa", recimo nedeljna, i sve teče kao podmazano. Majkl bi pritom mogao da pokaže i malo menadžerskog duha, da izreklamira  robu, da im zavrti mozak. Nude se sve same seksi lutkice. Nežne, podatne, slovenska duša. Brat bratu, mogle bi da se proslave i usred Holivuda da su bile bolje sreće. Uostalom, neke od njih još veruju da bi preko Amera i dospele u san snova. Može li to Majkl da odradi?

Jes
. Majkl potvrđuje, ali gleda belo.

Neka ništa ne brine, sve će biti u redu. Nije ni on, Big Lale, diplomirao trgovački biznis na Oksfordu, pa se snalazi kao riba u vodi. On, uostalom, zna da je Majkl u ovome pravi početnik, ali kao, Spasić, nema da omane. Neka samo putuje u Prištinu, popije tamo svoj skoč sa drugarom i ispriča mu šta nudi. Taj njegov drugar svakako već zna o čemu se radi. Svi oni tamo, kforci, hoće na brzaka da se obogate i ne biraju šverc. Dakako, budući svi još mladi ljudi, hoće i da što više poševe. To im se i nudi – šverc i seks. Uostalom, sa njima se  taj biznis već uveliko radi, samo je velika i konkurencija. Zato je Majklov zadatak da uspostavi dobru vezu. Da li kapira?

–  Jes...
– Onda smo se dogovorili  –  zaključi Big Rale, pa mahnu konoboru da im donese još po jedno piće. A zatim, Majkla zbuni Raletova šapa na njegovom kolenu. Ali samo zakratko, jer novopečeni prijatelj začas razreši nedoumicu: – Evo ti petsto zelembaća za put, da troškariš.

nazad