Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 
 

 

 


Roman u nastavcima

Momčilo Stojanović

Američki špijun

TREĆI DEO

1.

Te jeseni, u jednom tmurnom popodnevu, Majkl se ponovo pojavio u hotelu Alem. Odmah se osamio u separeu u kojem je ranije provodio vreme sa svojim domaćicama, Milenom i Zlaticom. U restoranu je bilo tek nekoliko gostiju, uobičajena popodnevna oseka. Kada mu se konobar obratio, uzgred upitavši kako je gospodin Majkl, naručio je samo kafu. Konobar je odmah primetio da je momak danas nešto neuredan, zapušten, potišten i odsutan. To ga je začudilo, budući da ga je znao samo kao doteranog i šarmantnog kavaljera svojih gazdarica.

Tek što je Majkl srknuo svoju kaficu, kad se odnekud pred njim stvori reponja Big Rale u pratnji svoja dva ošišana pajtaša. Odmah su seli za sto ne upitavši da li je slobodno. Majkl ih je odsutno pogledao, zaključivši da mu je onaj s repićem odnekud poznat. Ali ga to nije mnogo zaokupilo, već je, podigavši pogled uvis, u kitnjasti luster nasred restorana, ponovo negde odlutao u mislima.

– Pričaj, drugar – obrati mu se suvo Big Rale, budući da mu se učinilo kako se mladi Amer ponaša nadmeno.

Majkl spusti pogled, osmotri deliju preko puta i polako poče da se seća susreta sa njim. Ali, kad je to bilo? Juče, pre nedelju dana, pre mesec... Setio se kao kroza san i razgovora koji su vodili i postalo mu je jasno da sada ovaj reponja od njega očekuje nekakav odgovor. Nije ga imao, pa je uvukao glavu među ramena.

– Ti, mali, kao da si onemeo – počeo je da se ljuti veliki Rale. – Pevaj!
- Nema sto... – Majkl nije znao kako da završi misao a da još više ne razgnevi
osornog momka.
– Daću ja tebi i sto, i astal! Šta nemaš?
– Nema nista, nisam...
– Ti se zajebavaš! Ej, ljudi – obrati se Rale ironično svojim kompanjonima za stolom – on se zajebava sa mnom!
– Pazi, on se stvarno zajebava sa Big-Raletom! – isceri se jedan od one dvojice ošišanih.
– Misli da mu je ovo Amerika – dodaje drugi pajtaš i pritom kao pomilova Majkla po vratu, a zapravo mu nabi prste u meso.
– Zezali mene tamo – pokuša Majkl da se opravda.
– Zeznuo si se kad si se rodio, drugar – osorno procedi Big Rale. – Vrćaj lovu, petsto zelembaća, dok ti nismo zavrnuli šiju!
– Nema – skrušeno raširi ruke Majkl – uzeli banditi. Luk, ja posalje iz Amerika...

Big Rale skoči besno, zgrabi sto za ivicu i krenu da ga baci na Majkla. Ali u taj čas jedna ženska ruka povuče snagatora za repić i zaustavi ga u njegovom naumu. Onako kako je bio u zamahu, Big je ostao kao sleđeni džin. Već je iza sebe bio opazio Milenu, koja ga je namah smekšala, pa je u njenom prisustvu postao poslušno dete. Milena je nastavila da ga vuče nadole sve dok se nije ponovo našao na stolici. Da ga je ma ko drugi uhvatio za njegov rep, on bi ga smesta ubio, ali prema Mileni je bio posebno slab.

– Big, ne budali! – ukori ga devojka. – Ja ću ti namiriti lovu, jebali te zelembaći. Zaboravljaš da je Majkl pod posebnom zaštitom Šerifa.
– U redu, mala, eto ti tvog dečka. – Zadovoljan što mu je pošlo za rukom da pecne Milenu, Big Rale pokretom glave pozva svoje kompanjone i sva trojica ubrzo nestaše iz restorana.

nazad