Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 
 
 

 

 STOLAR I LIMAR

Stolar se zainatio da će od drveta da na­pravi metalna vrata, a limar je došao na ideju da jednu višespratnicu opšije drve­nim olucima. Ni stolar ni limar se pre nisu poznavali, mada su imali slične zamisli. To je samo još više moglo da zbuni konje koji su išli na redovno potkivanje. Znaju da ni­kada na kovačnici nije stajao natpis "Kod stolara Mite". Ostaje im jedino da sačeka­ju da i jednog i drugog prođe to ludilo i da se na miru potkuju kao što je red.

Robert NimaniO SREĆNOJ SRPSKOJ PORODICI

Uverava me jedan prijatelj, ako živiš u Srbiji to nije razlog samo da kukaš. Evo, uzmi moj primer. Za razliku od vas mnogih, ja sve mislim da živim u jednoj srećnoj srpskoj porodici. Zastade on, a ja se u sebi priupitah o kakvoj to sreći i srećnoj porodici moj prijatelj bunca. Srećna porodica u Srbiji? Ajde, molim te! A moj sagovornik u dahu nastavi. Dedu su mi rehabilitovali, ocu smanjili zatvorsku kaznu, postao sam biznismen preko noći, moji sinovi diplomirali su za nedelju dana. Znaš, moja Mimi posle plastične operacije izgleda kao devojčica, dobio sam službeni auto!

A, to li je? – ukapiram. Ono istina, sve što je moj prijatelj rekao, stoji! Samo ne reče da je u vladajućoj stranci, da je stranke menjao često jer je želeo svakoj da pomogne. Da mu se posrećilo i da je konačno u stranci koja je u njegovoj ličnosti prepoznala pravo stranačko i poslušno nacionalno blago! Odgovorio bih ja mom prijatelju, mnogo šta ima da se kaže o njegovoj srećnoj porodici. O rehabilitaciji njegovog dede i robijanju njegovog oca, o njegovoj deci "noćnim akademcima" i plastičnoj operaciji njegove žene. I o službenom autu, pride! Ali se, onako po srpski, ujedem za jezik i sve prećutim. Jer, vlast je vlast a i ja, da se razumemo, kao i moj prijatelj, živim u ovoj istoj Stradiji! Pardon, u Srbiji! Razumemo se, zar ne?

­ Milan R. Simić


LEPO JE OVDE

Srbija, 2153.
Jedan od naslednika Đorđa Genčića (obraća se ostaloj rodbini uzevši pre toga pozamašnu količinu vazduha): Ehhhhh, konačno nam je vraćeno ono što je naše… Ahhhhh!!! Lepo je ovde. Izbacimo ove skalamerije i bi­će to u fulu… Trebalo bi reći Smilji da očisti prozore i da zove patrijarha da se ova Teslina urna prenese u Hram… Ako nije dostupan, pošto je na skijanju na Staroj planini, neka je baci negde. Ionako je ceo grad na vodi, pa će to voda…

Goran Radosavljević

KIRBIJEVČANKA

Zazvonio je telefon. Gavra (to je onaj kome se ovo dogodilo) se javio i čuo umilni glasić pun naklonosti, ljubavi i razumevanja. Vlasnica glasa je rekla:
- Dobar dan, ja sam Sandra iz Kirbija!
Gavra (opet on) je odgovorio:
- Drago mi je, ja sam Gavrilo iz Ste­pojevca!
Imateljka ljupkog glasića je, iz nepoz­natih razloga, promenila sve što se kod glasa može promeniti, izgovorila nešto što je zvučalo kao idiot i preki­nula vezu. Šta ima ona protiv Stepo­jevčana!?

Milan Beštić


NOVI VOĐA

Jutros nam dođe jedan visok, lep mladić.
Sa naočarima.
Znači ume da čita.
A to nikom dobra donelo nije.
Kaže, ja sam vaš novi vođa.
Došao sam da vas povedem u bolju budućnost.
Pa dobro.
Mi ga lepo primili, dali mu leba i kajmaka i nasekli pršute.
Nemamo više vremena za gubljenje, vikao je taj naš novi vođa.
Moramo da krenemo odmah!
Šta je - tu je.
Da budemo iskreni, imali smo mi već takvih slučajeva.
Nije ovo nama prvi vođa koji je hteo negde da nas vodi.
Najčešće u tu bolju budućnost.
Ipak smo mi stari narod, svašta smo preživeli.
Nema više čekanja, drao se ovaj najnoviji naš vođa.
Moramo da krenemo iz ovih stopa jer nas čeka dug i mukotrpan put!
Ubedimo ga mi da ipak popijemo prvo po kafu.
A gde je kafica tu je i rakijica.
Novi vođa dobar dečko, lepo vaspitan.
Nikad ne odbija narod.
Reč po reč, i dobro se napijemo.
Pa mu lepo objasnimo da mi ne volimo nigde da idemo.
I da smo navikli samo da sedimo.
To nam je narodni običaj.
Kakav ste vi to narod, zaplitao je jezikom naš novi vođa.
Pa vi uopšte ne želite u bolju budućnost!
To je bilo zadnje što je rekao pre nego što se onesvestio.
I sad čekamo da nam se novi vođa otrezni, pa da vidimo šta je odlučio.
Ili da sedi tu sa nama, ili da ide dalje svojim putem.

­Slobodan Simić


- 2 -