Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
DODATAK
 

 

 


Roman u nastavcima

Momčilo Stojanović

Američki špijun

ČETVRTI DEO

16.

Liza je neprestano bila za petema svojoj ćerci. Pritom nije bilo dana a da je ne ukori kako se previše druži s Majklom. Dok je i Milena bila u njihovom društvu, mogla je nekako i da bude mirnija. Ali sada je Zlatica ostala sama na udaru i Lizin strah je počeo da zvoni na uzbunu. Najzad se odlučila da stvar preduhitri.

Vrebala je priliku i ona joj se ubrzo ukazala. Majkl je izašao iz zgrade u kojoj stanuju Spasići i krenuo ulicom prema centru. Verovatno u Alem, na sastanak sa Zlaticom. Sedela je u svom autu parkiranom u senci kestena i, kad joj se približio, kratko je zatrubila. On se naglo okrenuo: iz parkirane limuzine maše mu jedna atraktivna plavuša, smeši se. Nema šta, malo ga je uplašila, šala joj je uspela, pa se i sam nasmešio. Nameravao je da nastavi svojim putem, ali desna vrata su se otvorila i žena ga kažiprstom poziva da uđe. I dalje mu se smeška. Ko je ona i šta hoće? U svakom slučaju, igra postaje sve zanimljivija.

– Uđi, Majkl – progovori žena ljubazno. Iako još zbunjen, smestio se na mesto suvozača. Tad mu ona pruži ruku. – Ja sam Elizabeta, kraće Liza, uzgred, Zlatičina mama. Ali ono što će te više iznenaditi, Saša, tvoj otac, i ja smo nekada bili veoma bliski prijatelji. Znaš, kad je ono Alem prvi put otvoren, ja sam bila njegova sekretarica. I tako...

Stala je. Mislila je da će sve teći mnogo lakše, ali se prevarila. Kako sada ispričati čitavu svoju, koliko romantičnu toliko i zapretenu, istoriju jednom mladiću koji joj deluje tako bezazleno.

– Ali, ne mogu o tome ovde, na ulici, Majkl. Ako imaš vremena...
Jes – uzvratio je mladić i ona je odmah upalila motor. Krenula je prema svojoj kući, kako je planirala. Zlatan je jutros odleteo u Beograd, na konsultacije oko Vojinog dolaska u Domanovićgrad. Oko te posete on je i inače poslednjih dana imao pune ruke posla, da nije znao ni sam gde se nalazi a kamoli da se pita gde mu je žena i šta radi. Kad god traje neka politička akcija, za njega porodica kao da ne postoji. I Zlatica je povazdan u svom hotelu, pa je Liza zaključila da će biti najbolje da s Majklom razgovara u svom domu, izvan očiju palanke. Najzad, nema ništa loše u tome da ugosti sina svog starog prijatelja.

Otvorila je vrata garaže daljinskim upravljačem i, čim se auto našao u polumračnoj prostoriji, počela je da se oseća nekako čudno. Kao da ovo nije sada, već da se dešava ranije... Pogledala je iskosa mladića, da proveri da nije neka opsena, nekakav san, ali ne, bio je to profil kakav je oduvek znala. Kovrdže na čelu, nos pomalo grčki, usne nabubrele, senzualne... Neka neodoljiva sila ju je povukla i ona je počela da se naginje prema njemu. On je primetio njeno neobično ponašanje, pa ju je zbunjeno pogledao. Taj upitni pogled ju je doveo u nedoumicu i ona se brzo zaustavila.

– Bože, za trenutak sam pomislila da si Saša!
– Mi liči – nasmeši joj se mladić.

Izašli su iz auta i krenuli unutrašnjim stepeništem na sprat. U salonu mu je ponudila piće. Možda bi viski? Radije bi domaću lozu, ako ima, viski će kad se vrati tamo.

– U ovoj kući ima svega, osim... – ne dovršivši misao.

Htela je da kaže ''osim ljubavi''. Mladić joj je bio toliko blizak kao da je sam Saša, pa je osetila potrebu da mu se ispoveda. I da ga upita zašto je tako postupio sa njom, ostavio je na cedilu dok je bila trudna, pobegavši čak u Ameriku... A kad se ono iznenada pojavio nakon pune dve decenije, nastojala je da mu pokaže koliko ga mrzi, ali joj nije uspelo. Ponovo mu se brzo i lako predala. I bez razmišljanja prihvatila njegov poziv da dođe za njim u Ameriku, sa Zlaticom. Ponovo je slobodan, razišao se sa svojom Italijankom... Prihvalila je, da bi se potom predomislila. Zinulo joj da bude ministarka u prestonici. Tada je ona izdala ljubav. Tu krivicu je dugo nosila i sada je osetila potrebu da je izlije iz sebe. Nasula je lozovaču u dve čašice, pružila jednu mladiću i sela kraj njega na otomanu. Ispruživši ruku da se kucnu, pogledala ga je toplo. Majklu je prijala ta naklonost, pa pošto nije znao kako da uzvrati, samo se nežno smeškao. A onda, iznenada, u uglovima njenih očiju nešto je zaiskrilo. Suze? Zašto li se ova lepa dama toliko raznežila? Da bi je razveselio, on joj se još jače nasmeši. Liza nehotice pruži ruku prema njemu, kao da želi da pomiluje njegov mili osmeh, ali joj se ruka nađe na njegovim kovrdžicama.

– Uvek sam volela te loknice...

Dok se prstima poigravala pramenovima njegove kose, Majkla je, kao nikada do tada, obuzimala neka neobična drhtavica. Ne bi li joj uzvratio, sad se i njegovi prsti nađoše u njenoj kosi iznad uveta. Njoj je to prijalo, pa njeni prsti krenuše naniže, preko nosa do usana. On ih poljubi. Liza duboko uzdahnu i polegnu po njemu. Umesto jagodice prstiju, na njegovim usnama sad su bile njene usne. Osetivši njihovu mekoću, on poče da ih siše. Disala je sve ubrzanije, počela da se uvija. To je u njemu pobudilo agresivnost, zgrabio ju je obema rukama i pritisnuo uza se. Kao da ju je to probudilo, naglo ga je odgurnula, ustala i udaljila se. On je gledao za njom zbunjeno.

Postala je svesna da je prekoračila prag dozvoljenog. U nastojanju da se ispreči između Zlatice i Majkla, dopustila je da je ponesu snažni porivi sećanja. Hladeći se na odstojanju, zaključila je da je njeno nastojanje da zameni Zlaticu bar delimično uspeo eksperiment.

– Majkl, obećaj mi nešto.

Gledala ga je molećljivo i on, još uvek pod snažnim utiskom prethodnih trenutaka, zaklima glavom.

– Ja tebi sve obeća. Ti najlepša žena na svetu.

Odavno joj niko tako iskrene reči nije uputio i Liza je, pojmivši njegovu neodoljivost, uvidela kolika je on stvarna opasnost po Zlaticu.

– Obećaj mi, ko boga te molim, da nećeš ništa imati sa Zlaticom.
Okej, ledi, ja tebi sve obeća – uzvrati Majkl uz osmeh.
– Ja se ne šalim, Majkl, nego te preklinjem.

Kako se pritom približila tražeći pogledom njegov pristanak, on mahinalno pruži ruke da bi je opet zagrlio. Liza uspe da ga zaustavi. Onda ga uze pod ruku i povede ka izlaznim vratima. Pre nego će ga blago izgurati napolje, još jednom zatraži da joj obeća da će se kloniti Zlatice. Majkl podiže ruku kao kad se zaklinje na sudu, uz svoj smešak, cerek.

Toliko o ovoj neobičnoj romansi. Valja se okrenuti velikim događajima, koji samo što nisu počeli.

nazad