Početna

Arhiva

Kontakt

 

IN-OUT

 
 
 

 

 

 


Piše: Milan Vlajković


Izbori u balkanskom vigvamu

(komedija sa pevanjem i igrom u jednom činu)

Lica:

Predsednik Upravnog odbora
Član Upravnog odbora
Supervizor
Kandidatkinja Prva
Kandidatkinja Druga
Kandidatkinja Treća
Konferansije


Oveća prostorija. U njoj jedan konferencijski sto, za kojim sede njih trojica, ekspert – supervizor, član i predsednik Upravnog odbora rezervata Plemena Da su normalni nikad ne bi bili tu.

Sa strane: na tri stolice, tri kandidatkinje za poglavicu plemena. Prva liči na uskršnje jaje, šarena, kičasta, Druga obučena kao dama, Treća nejasno da li nosi mušku ili žensku garderobu.

Između konferencijskog stola i stolica za publiku, prostor, u kome treba da stoje kandidatkinje za poglavicu rezervata u činu iznošenja svoje kandidature.

Dok se svi smeštaju u stolice čuje se muzika (recimo: Lela Brena "Sitnije cile sitnije." (slobodan izbor pesme).

Protivkandidatkinje se gledaju popreko, svaki čas jedna drugoj okreću leđa.
Svi sedaju, muzika se utišava....
 

PRVI I JEDINI ČIN


PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA: (teatralan, značajan) Dame i gospodo, građani i građanke, poštovana publiko. Dočekasmo i ovaj dan (pauza, značajno prolazi pogledom preko publike). Istorijski dan. Dan – D – tako se to kaže kada su događaji izuzetni. (sve prenaglašava) ...odluke dramatične, revolucionarne... rešenja dalekosežna,         k o n a č n o ... p r a v a...

Dan, kada se istorija našeg plemenskog i rezervatskog geografskog prostora deli na dva dela, do sad i od sad...

Naravno, mi se nećemo baviti d o s a d. To je bilo, prošlo, prevaziđeno, nikad se ne ponovilo. Nemojte ni da ga se sećate (odmahuje rukom, kao nešto tera od sebe). Zašto da se sećate? Da nas sve vrati unazad, u mrak, neznanje, glupost? To nikako.  N i k a k o ...

Od sad samo o d s a d. Od nas i samo od nas i od danas... Da li shvatate da sve počinje od n a s  i  o d s a d, a da ono što je bilo do sada treba što pre zaboraviti, vratiti u daleku istoriju jezičku i događajnu, i tretirati kao da nikada nije bilo ni postojalo?

Kako to da rešimo, dragi građani i građanke, dame i gospodo? (Teatralno prelazi pogledom, scena dugo traje) Pa izborom. I samo izborom. Ali današnjim izborom, u ime koga smo se danas ovde okupili.
Šta to znaaaači?

Znaaaaači, da smo k o n a č n o našli r e c e p t kako da izaberemo prave ljude, sposobne, marljive, a ovde ih ima poznatih i priznatih rezultata (snishodljivo gleda u pravcu Prve) i u Savetu mudraca, i ne samo u Savetu mudraca nego i šire, van Geografskog prostora, ma u univerzumu, koji mogu da nas izvedu iz bede nekih ne tako davno prohujalih vremena i uvedu u asocijacije zemalja kojima vasceli svet teži...

Kako ćemo to danas, na ovom revolucionarnom skupu odraditi? Transparentno i samo transparento, demokratski bez granica, sučeljavanjem nama dragih kandidatkinja na posebno koncipiranom konkursu za izbor poglavice našeg u širokom geografskom prostoru poznatog i priznatog rezervata, koji će nam omogućiti da javno proverimo kandidatkinje i to na onim ličnim sposobnostima koji su od p o s e b n o g značaja za nas, naš razvoj, našu bližu i dalju budućnost, a to su: talenat za muziku, igru i kostim, kao obavezne sposobnosti i aktivnosti, pri čemu nam je krajnje uzgredno (snizuje ton tako da se shvati da to nije nimalo bitno), dakle fakultativno da li oni nude i strategiju razvoja rezultata. Jer, pošli smo od toga (povisuje ton) ako su prvo pomenuti uslovi sklopljeni trijumfalno, kakav je to kod nas sada slučaj, čemu i svrha pisanje strategije.

Dakle, opet napominjem (dodatno podiže ton), mi ćemo danas proveriti, direktno pred Upravnim odborom i superizorom iz sveta, njihove predmetne sposobnosti, tako da ćemo od njih, i ne preko posrednika, sagledati kako naše drage i cenjene kandidatkinje za poglavicu vladaju ritmom, notama, melodijom, kako i gde se oblače, koje vrste igara igraju... koliko su ovim bazičnim sposobnostima spremne da vode ovaj rezervat u bolju budućnost i naložene, pardon, tako željene integracije sa svetom.

GLASOVI IZ PUBLIKE:
Bravo, bravo... dva glasa.
Ua... jedan glas.

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA: Tiše, tiše, molim vas... Budite svesni da smo na prekretnici razvoja, da samo današnjim izborom možemo rešiti probleme razvoja našeg rezervata...

Ja, moram još jednom da naglasim i priznam, da imamo kandidatkinje iza kojih stoji      S V E T (naglašava) tako superiorne na ovom konkursu (gleda u pravcu, jedne, snishodljivo, Prve, koja svesna svoje superiornosti odmah izlazi ne čekajući da bude prozvana i počinje predstavu) ali pošto smo demokratični i transparentni čućemo ih sve tri.

Ono što posebno moram naglasiti, naše kandidatkinje su iz Partija Sve u mesto, Dva napred tri nazad i Jedan napred dva ulevo... dakle, kako pozicionih tako i opozicionih, što ćete izvesno shvatiti iz predstavljanja njihovih konkursnih sposobnosti...
 
Napominjem, p o s e b n o, da će naše izbore nadgledati nama naš dragi supervizor, ekspert - zastupnik Sjedinjenih azijskih država i Neujedinjenih afričkih naroda, a to su one asocijacije kojima težimo i bez kojih ne možemo planirati budućnost ovog geografskog prostora, u odnosu na koje dakle mi i nemamo izbora, koji će na kraju dati završnu reč u vezi našeg izbora..

GLASOVI IZ PUBLIKE: Uaaa... Bravo...

PRVA KANDIDATKINJA JAPAJAJKA: (improvizuje pevanje)
Alaj mi je sve ovde po volji (melodija Pesme Alaj mi je večeras po volji)
Ja sam vama kandidat najbolji

Kandidat sam od kog glava boli
Ja sam glavna nikog se ne bojim

Pored mene nema ko šta da traži
Biću vam ja Poglavica najdraži

Imam veze više nego kose
I projekte nego jutro rose.

Glavna jesam konkurencije male
Ove ovde zgaziću od šale.

Projekti su moja specijalnost.
Uživanje moja genijalnost.

Ja sam lepa... (vadi iz tašne ogledalo, gleda se i samozadovoljno nastavlja) najlepša, meni se svi dive, ja sam fenomenalno talentovana za kostim, moj minjak je najkraći, od žerseja, kupljen u Sekond hendu u prestonici i nisam kao neke namiguše koje neću da imenujem samo ću da ih pogledam... (prestonički akcenat)

DRUGA KANDIDATKINJA: Podiže se, ne do kraja, jednu ruku usmerava na Prvu, drugu na Predsednika kao da kaže: Šta ova priča? I dodaje: A buvljak u Pančevu ne pominješ?

(Predsednik upravnog odbora vrpolji se, ima se utisak da želi nešto da kaže ali njegov strah da prekine Prvu - Japajaku je veliki)

PRVA: (nastavlja) Ja sam, kao što sam rekla, fenomenalno obučena (vrcka se na bini), moćna, meni se svi dive, o meni se pišu mitovi i legende (okreće se ostalim kandidatkinjama i gleda ih sa visine), i ovde pristune persone nemaju šta da traže kada sam ja u pitanju. I u Savetu mudraca imam sve veze.

U vezi toga moram, već u startu svoje, ko zna koje po redu prezentacije i promocije, stvarno sa mukom da priznam, da je samo pitanje dana kada ću prvim ćirom, sa rekordnih 40 kilometara na sat, na put prema prestonici, centralnom vigvamu, gde će mi biti priređen svečani doček od strane velikih Indijanaca, verovatno i malih (to kaže skoro sa gađenjem), pa i onog Glavnog... koga ima da zbrišem dok trepneš... Kao i sve ovde vas, koji mi niste ni do kolena.

GLAS IZ PUBLIKE: To carice...

PRVA: (nastavlja) Mene svi znaju, mene svi vole, ja sam moćna, fenomenalno obučena, moj kostim je dva to tri broja manji od prosečnog, na meni se sve vidi, nema šta da se sumnja, krije, kao kod ponekih.,. Ja sam prošla sve kurseve krojenja i šivenja, od Horgoša do Dragaša, od Mokre Gore do Babinog zuba i moj spisak edukativnih ali i zavodničkih uspeha je podugačak...

(Dok govori, šeta se između publike i Upravnog odbora, nameće se i koketira, dominira, prepotentna, aroganta, neuviđavna, kao da se trudi da sve iznervira....)

Što se tiče muzike, ja svečano, pod materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da ne znam ko su Stoja, Lepa Brena, Beki Bekić... Ja znam samo za hevi metal, teški rok i u prestonici ne propuštam koncerte... i nisam kao poneke koje i ne znaju da igraju. I kad igraju kao da su pomešale ruke i noge... i kao da su pravljene u delovima... od ruku i nogu skupljanih po sokacima...

A ja? ... Vidite ovu fuguru, ovaj stas? ... O šljokicama ovog puta ne bih ni reč... Moje šljokice ne može da opiše ni Milka Babović a piruete i piruetice ni Milojko Pantić.

(Muzika – rok – kandidatkinja pleše)

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA (pošto se muzika utišava, fasciniran i uplašen, sav treperi): Posle ovog elaboriranja, mislim da ostala dva kandidata nemaju šta da traže. Ako vas kao najfenomenalnije obučenu i talentovanu za kostim, i ostalo, ne primimo i imenujemo za poglavicu, propali smo... Ali pošto smo demokratični i u izboru transparentni, reda radi, neka se oglase i ostala dva kandidata.

Prva kandidatkinja – samozadovoljno, prepotetno, arogantno, preko ramena, kao da gleda jad i bedu na sve strane, odlazi, uzima stolicu, pomera je van mase i seda.

DRUGA KANDIDATKINJA (ne čeka da bude prozvana, malo proključala zbog trijumfalnog predstavljanja prethodnog kandidata... improvizuje pevanje i to čini pomalo besno):

Laži, laži, laži
Same, same laži

Ko je moćan pokazuju dela
Ko folira voda ga odnela

Ništa nije tačno od onog što je rekao prethodni kandidat, persona koja ne može da mi bude takmac ni u čemu, kojoj ja ne bih dozvolila niti vodu da mi nosi. Zna li persona iz koje sam ja ulice? Iz ulice koja je pojam u plemenu za kostim. Žersej - ko li još to nosi? Znaju li moje protivkandidatkinje koliko ja ormana imam, koliko kompleta, od koliko boja. Pa kad ih složim - kako me samo neki u rezervatu sačekaju ujutro i daju komplimente... koji se samo nama iz naše ulice daju.

(Dok govori, malo besno trudi se da pokaže da je ravna prethodnoj kandidatkinji... vrcka se na sceni... malo igra...)

Sekond hend - moja protivkandidatkinja se oblači u jednom, ja u nekoliko. A kod Kineza? - samo da je pitam kad je zadnji put ušla kod njih. I ništa drugo... I koliko moji kompleti, i oni kupljeni kod Kineza, i šiveni kod moje specijalne krojačice Mice iz Patrisa Lumumbe, i kupljeni na buvljaku u Varvarinu, nisu više po nekoliko broja veći, već koliko su sve kraći i manji... Kako sam sa njima zanela i neke Indijance iz drugih rezervata, i od Severa do Juga i od Istoka do Zapada. Da ih imenujem? Smeta vam...? Dobićete kompleks inferiornosti? A perle, manistra, kaiševe... ko ih još nosi osim mene?

Što se tiče muzike tu sam glavna. Vrlo poznata... Pa Stoja će još malo da nosi moje ime... (jedna strofa Stojine pesme - kandidatkinja peva za Stojom i igra) A što se tiče hevi metala - to može da sluša samo neko ko se ne razume u muziku... Uostalom ta muzika i nije na našem indijanskom, pa mogu da zamislim šta samo i kako moja protivkandidatkinja sluša ono što se ne razume... A kod Stoje - sve na našem jeziku, razumljivo, razumljivo i za malo dete... A kad ja zavrtim čoček (čuje se čoček, kandidatkinja igra čoček) cenjena komisijo - kakve vaše piruete, akslovi. I Glavni poglavica ima da padne na d.... kad mu ja... - (kandidat se unese u ulogu, krene ka predsedniku Upravnog odbora i preko stola počne da ga izaziva muzikom)

Strategija razvoja rezervata? - Da li vi znate da moji ponovo dolaze i da je samo pitanje dana kada ću ja da zasednem i vaš UO raznesem u komade... I tada ću da napravim s v o j u Strategiju i sve ću da vas ugasim... I to vrlo transparentno, da se čudite šta vas je snašlo! A o integracijama... I u Savez azijskih država i Neujedinjenih afričkih naroda ima da budemo primljeni bez zahteva i elaborata, sporazuma za pridruživanje. Ima oni nas i jedni i drugi da mole a ne mi njih. I da pazar tvrdimo.

PRVA KANDIDATKINJA: E baš si me oduševila? (podrugljivo)

DRUGA KANDIDATKINJA: Normalno. Ja i Sveti Ilija... (polazi ka stolici).

TREĆA KANDIDATKINJA (Pošto više nije mogla da "izdrži", iznenada, bez prethodne najave i mimo protokola, skoči sa stolice, nađe se na sredini scene, naizmenično prema predsedniku Upravnog odbora i prema publici): Šta bre tu trubite... baljezgate... trabunjate. Sve ste mi vi...fine... dame...! Neke mustre...!

Muzika - dal' znate vi šta je Užičko kolo i kako se igra? Dal' znate kukunješte, pipirevku? A Moravac? Dal' ste čule za Micu Trofrtaljku, pa Acu Trandafilovića? Niste? Pa sigurno niste. Kad živite u oblacima i samo biste visile po buvljacima... i išle u tu Aziju i Afriku...

Dal' znate kako je Strižanac bio dobar krojač, kako izgleda saliven kostim kad ga on sašije?... I traje po trideset godine... Svaka mu je falta uvek bila na svoje mesto. Svako njegovo dugme, plastično ili metalno, crne ili braon boje, tako je bilo sašiveno da je bilo milina da ga gledaš... Pa ti kostim prosto bilo žao da nosiš. A kad je štof bio na kocke, morao si hteo ne hteo da pevaš - svaka kocka hoće da se bocka. Bez obzira na okolnosti... Pogledajte (počne da se otkopčava. Okreće se besmisleno u krug pa nastavlja): Kakvi vaši Kinezi, kakvi vaši bakrači....

(Posle pauze) Dal' ste nekad nosile kanice, štikovane čarape i uopšte narodnu nošnju? Pa niste. Daj Bože i da znate šta je to. Vi ste kobajagi rasčistile s prošlost a ona kopriva i zelje što vam vire, i svi i' vide osim vas, vama ništa ne znači.

(Podiže glas) Ama meni znači i more samo da vam dođem, pa da vidite šta su kostim, igra i muzika... Ostale biste obe bez kostima, za igranku ne bi vam ni palo na pamet... A strategiju ne biste pravili za sve i svašta i svaki čas već bi vam jedna trajala nadugačko, kako će i moja. Ako treba i ceo vek.

Daj Sveti Ilijo da razbucam sve ovo...!! (odzvanjalo je prostorijom).

PRVA KANDIDATKINJA (obraća se Trećoj): Ma tvoje je prošlo. Ako ne veruješ pitaj supervizora... (predomisli se) ... A šta da ga i pitaš. On je toliko superioran u odnosu na vas dve, koliko u odnosu na mene nije, da ne može ni da razume šta pričate. On je automatski za mene... Ako hoćete da znate moji su ga i doveli...

TREĆA KANDIDATKINJA: Aha. Vi ste ga zvali. Došao on sam. Ja navijam da je pametan, mada mi tako ne deluje, pa da te odvede i da te nikad ne vrati...

DRUGA KANDIDATKINJA: Budite pristojne, ispred nas je čovek integriteta, digniteta, iz sveta u odnosu na koji nemamo alternativu i koji nije kao što smo mi... Ovo je...      e k s p e r t... (pokazuje rukom u pravcu poluzaspalog supervizora)

TREĆA KANDIDATKINJA: E baš me... za tvog esperta... Ovakvih eksperta ovde ima na svakom ćošku. Danas svaku budalu možeš da proglasiš za eksperta...

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA (sav u drhtavici, skoči .u pokušaju da smiri strasti i razbesnele kandidate za poglavicu): Mir... mir... Jao šta nam bi... Koja je ovo sreća za nas, koja je ovo sreća - kako li samo imamo dobre kandidate, kako bi bilo dobro da vas sve primimo... koji bi to napredak bio... pa, pa... (ujede se kad shvati šta je rekao, napravi pauzu, pošto je i Prva ustala i besno ga pogledala) - da Prvu izaberemo za Poglavicu a neku od vas dve možda za savetnika ili pomoćnika, ili nešto treće što želite, da sve budete zadovoljene i da ekspert – supervizor ne shvati da postoji problem odnosa u našem rezervatu... (sve je pokušavao jadni presednik UO).

(Prva kandidatkinja ustaje i zauzima stav moćnosti)

DRUGA KANDIDATKINJA (ustaje pa se vraća u stolicu): Samo hoću da budem Glavna i ništa više. I nek se zna da moji dolaze...

TREĆA KANDIDATKINJA (sa stolice): Do Strazbura idemo...

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA: Molim, molim... molim (stišava)... Pošto smo čuli sve tri kandidatkinje (pravi pauzu, prelazeći pogledom preko kandidatkinja), videli šta videli... znamo startne pozicije... znamo šta moramo, izvinite šta treba da radimo, na kraju ovog veoma uspelog predstavljanja naših nama dragih kandidatkinja... da čujemo supervizora ovih izbora.

Mister... mister... (gleda u pravcu supervizora sve da seti njegovog imena, koji da je skoro zaspao) mister šta mislite o našem izboru, o kandidatkinjama (sav servilan)?

SUPERVIZOR (budi se, pravi malu pauzu da dođe sebi, pa nadmoćno): Prrrvi kandidejšen. Jes, Jes... Buvljak... Jes... Rok jes... Bhavo Japajaja... Gud, gud....

Treća (kao da vabi svinje): Gud, gud...

SUPERVIZOR: Drrrugi kandidejšen. Demokratica: Nou Mica krojacica... nou... nou Stoja... nou cocek...

Treća (ruga se): Mica, Mica...

SUPERVIZOR: Trreci kandidejšen: Nooo Morrrravac, noooo pipipireuka, No Trofrrrrrrrrtaljka, No strizanac... nou, nou, nouuu (Igonirše i telesno drugog i trećeg kandidata, sve simpatije usmerava prema prvoj).

Treća (ne tako glasno ali dovoljno da se čuje): i UN će ovde da ima posla.

SCENA SE "ZALEĐUJE"

- Predsednik UO je ustao, ruke su mu usmerene prema publici
- Kandidatkinje za poglavicu – prva "moćna", nadmeno gleda ostale dve
- druga kandidatkinja poluustala, jednu ruku usmerila prema publici, drugom kao da nešto zamera predsedniku Upravnog odbora i supervizoru
- treća kandidatkinja besna, sedi, kao da pita "šta je ovo"
- publika podeljena, jedni stoje, drugi sede, raširenih ruku, neki se smeju

KONFERANSIJE: Mmmmmmm... M...? Naivna publiko. Vidim da si naivna... Da li znaš čemu si danas prisustvovala...? Misliš da je ovo stvarno bio neki izbor? (pokazuje na predsednika Upravnog odbora i na supervizora) Ako tako misliš... greška si Gde se danas ovako biraju u rezervatima poglavice? I u plemenima? ...???? A ovo misliš da je neki stvarni ekspert...? Penzioner bre neki kome je tamo negde bilo dosadno pa došao malo na odmor i da zaradi neki dinar...? (Pravi malu pauzu)

Da li je moguće da ne znate da se danas poglavice biraju van rezarvata...? Niste znali...? Jeste...? Znali ste? Mm...

Ama oni su već izabrani... Ovima samo treba da se to saopšti... Ovo što ste danas gledali shvatite samo kao zabavu za mase i nikako drugačije. Naš rezervat, kao i svi drugi, i celo Pleme, samo će kusati ono što su odavno zaslužili.
I neka im je...! I nisu za bolje!

- 16 -