Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 
 
 

 

 


Kao politički analitičar,
odgovorno tvrdim da će
izbora verovatno biti.
A ako ih i ne bude sad,
biće sigurno neki drugi put.

Zoran T. PopovićO POLITIČKIM ANALITIČARIMA

Starletama u našim medijima, po prostoru koji im se posvećuje, konkurišu jedino režimski politički analitičari. Razlike među njima, naravno, postoje, jer starlete uvećavaju grudi i zadnjice, a analitičari uvećavaju rezultate vlasti. Razlika je i u tome što se analitičari ne bave klasičnom prostitucijom, a od starleta može, ponekad, da se čuje i nešto iskreno. Zadatak ovih profesija je da zabave narod, uglavnom o jadu. Nekoliko analitičara ima zadatak da se u toku dana dobrovoljno pojavljuju na što više režimskih televizija. Oni u svim emisijama biranim tuđim rečima hvale vlast, opravdavaju njene postupke, najavljuju nove pobede i, usput, ocrnjuju opoziciju, za koju govore da ne postoji. Osnovni zadatak režimskih analitičara je da govoreći, naizgled pametno, sluđuju građane.

Ponekad pomislimo da je naziv analitičar nastao od reči analni otvor. Režimski analitičari imaju sposobnost da sve objasne, a da nikome ko ih sluša ništa ne bude jasno. Oni ne rade ništa konkretno, jer se razumeju sve. Ovi analitičari uvek imaju lepu reč za one na vlasti. Biti analitičar, to je zanimanje budućnosti, pošto najčešće pričaju samo o onome što će tek da bude. Njihove prognoze političkih dešavanja i izbornih rezultata su veoma korisne. Kad oni nešto najave, onda budemo sigurni da se to neće dogoditi. Za to što analitičari objašnjavaju situaciju koristeći komplikovane strane reči, narod ima odgovarajuće proste domaće reči. Režimski analitičari su, zapravo, pomoćni radnici koji na političku scenu unose optimizam, a u političkoj kuhinji podgrejavaju nerealna očekivanja.

A nezavisni politički analitičari se razlikuju po tome koja politička opcija stoji iza njih. I oni su dobro informisani ljudi. Za mnoge od njih je najbitnija informacija koje političke stranke su spremne da ih plaćaju da govore i pišu u njihovu korist. Zbog svojih uverenja menjaju stranke kojima daju podršku. A uverenja menjaju kad se uvere da će naredna stranka bolje da ih plaća.

Međutim, i od političkog analitičara postoji nešto gore. To se dogodi kad analitičar postane političar.

Aleksandar Čotrić


KROZ DVOGLED ILIJE ČVOROVIĆA

Nije da kopiram Iliju – mada sam, priznajem, film Balkanski špijun, gledao barem pet puta – ali kroz one male pozorišne dvoglede stvarno se ništa ne vidi. Zato sam poneo pravi mornarički, trideset puta pedeset. Odavde, s galerije, video bih i kada dole u parteru muva mrda ustima, a kamoli čovek. Džaba im što šapuću! Sa usana im čitam o čemu razgovaraju. Ako se to razgovorom uopšte i može nazvati. Eno onaj čovek u plavom sakou! Kao neki gospodin, a upravo trabunja kako je vođa obećao da će srediti ogromne razlike u platama između nekih javnih preduzeća i većine drugih koji su na budžetu, a od toga već godinama nema ništa. Niti će biti. Baš tako je rekao! Niti će biti! Samo zato što su plate u nekim javnim preduzećima i dalje mnogo veće nego drugde, kao što su i pre bile. Onoj punačkoj crnki smeta što je vođa rekao da će suzbiti korupciju, a i dalje je, kako je upravo kazala, sve korumpirano, kao što je i pre bilo. Ono dvoje tamo levo balave kako je i sada partijska knjižica vladajuće stranke najbolja preporuka za posao. Ne znam da li da ih žalim ili osuđujem. Vidim i ja da je sve onako kako ovi dole u parteru pričaju, ali znam i da je vođa ispunio sve što nam je obećao – jer sve je suprotno od onoga kako izgleda.

­ Đorđe Otašević


KONKURS

Više mi je dosadilo da idem na bezbrojne uzaludne razgovore za posao.
I bivam redovno odbijen.
Pozvao sam svoga Teču.

- Treba da idem na razgovor za posao... u Javno preduzeće... pa sam mislio...
Teča me je razdragano prekinuo.
- Hvala bogu da si se opametio! Od kada ja tebi govorim: učlani se sinko kod nas u stranku, i sve će ti biti... lakše... E fala bogu da si i ti to najzad shvatio...
- Nisam te zato zvao - sad sam morao ja njega da prekinem. - Ti znaš moje mišljenje o tome. Neću i ne želim da se učlanjavam u bilo koju stranku samo zarad lične koristi. Mislim da čovek treba da se bavi politikom za opšte dobro i zbog unaprednenja svoje zajednice a ne zbog sebe...
- Pa šta onda uopšte hoćeš od mene? - zbunio sam Teču.
- Da pođeš sa mnom! - najzad sam otvorio karte. – Ti si dugogodišnji član vladajuće stranke... pa sam nešto mislio... ako se ti malo zauzmeš za mene... kažeš koju reč...

I tako smo Teča i ja otišli u zakazano vreme na razgovor za moj posao.
Teča je prvo malo popričao u četiri oka sa šefom prijemne komisije, pa je otišao do Rukovodioca ljudskih resursa, pa do Direktora sektora, a nije mu bilo teško ni da potraži i Generalnog lično.

Bio sam mu beskrajno zahvalan i prvi put posle dužeg vremena u meni se probudila nada.

Sa nestrpljenjem sam dočekao plavi koverat sa rezultatima konkursa.
Kad sam ga otvorio, nisam mogao da verujem svojim očima.
Bio sam ponovo odbijen.
Na to mesto primljen je moj Teča.

­ Slobodan SimićKako se bliže izbori,
raste broj glasova
u glavi stanovnika.

Vladica Milenković


- 2 -