Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 
 

 

 


Filozofija


Adam Svift

Politička filozofija

Vodič za studente i političare

3. Jednakost

Dodatna literatura

Najkorisnija zbirka na temu jednakosti jeste knjiga Ideal jednakosti (The Ideal of Equality - Macmillan 2000), koju su uredili Metju Klejton i Endru Vilijams, a za njom slede Jednakost: odabrani tekstovi (Equality: Selected Readings - Oxford University Press, 1997), čiji su urednici Luis P. Podžman i Robert Vestmorland, i Ideali jednakosti (Ideals of Equality - Blackwell, 1998) urednika Endru Mejsona. Te knjige sadrže veliki broj najpoznatijih i najznačajnijih tekstova koji se, veoma detaljno, bave mnogim idejama koje su ovde razmatrane.

Stavovi Džozefa Raza o jednakosti mogu se naći u knjizi Moralnost slobode (Morality of Freedom - Oxford University Press, 1986). U značajne tekstove, koji se kritički osvrću na "slučajni egalitarizam" i pridaju značaj jednakosti kao svojstvu društvenih odnosa, spadaju članak Elizabet Anderson "Čemu jednakost" u knjizi Etika (Ethics - 1999) i članak Samjuela Šeflera "Šta je egalitarizam" u knjizi Filozofija i javni poslovi (Philosophy and Public Affairs - 2003). Članak Andersonove može se takođe naći u knjizi Socijalna pravda (Social Justice - Blackwell, 2004), koju su uredili Klejton i Vilijams.

Veoma korisni članci Ronalda Dvorkina, u kojima se zalaže za prelaz sa "jednake brige i poštovanja" na "jednakost resursa" (a protiv "jednakosti blagostanja") sakupljeni su u njegovoj knjizi Najviša vrlina (Sovreign Virtue - Harvard University Press, 2000). Knjiga Amartije Sen Nov pristup nejednakosti (Inequality Re-examined -Sage, 1992) predstavlja pristupačan uvod u raspravu na temu "jednakost u čemu?".

Iako se samo njeno poslednje poglavlje odnosi na pitanje koje sadrži njen naslov, knjiga Dž. A. Koena Ako ste egalitarista, otkuda vam toliko bogatstvo? (If You're an Egalitarian, How Come You're So Rich? - Harvard University Press, 2000) zanimljiva je i provokativna koliko i njen naslov. Argument koji se odnosi na podsticaje najbolje je objašnjen u njegovom članku "Podsticaji, nejednakost i zajednica", koji je objavljen u knjizi Jednake slobode (Equal Freedom - Michigan University Press, 1995), a koju je uredio Stiven Darval. Razlika između jednakosti i pristrasnosti lepo je objašnjena u knjizi Tomasa Nejgela Jednakost i pristrasnost (Equality and Partiality - Oxford University Press, 1991).

Kad je reč o popularnije pisanim knjigama, Zalaganje za jednakost (Arguing for Equality - Verso, 1987) Džona Bejkera veoma je pristupačna i zanimljivo pisana knjiga, a Jednakost (Equality - Institute for Public Policy Research, 1997), čiji je urednik Džejn Frenklin, sadrži reagovanja političkih filozofa na Izveštaj Odbora za društvenu pravdu iz 1994. Podsticajna su štiva knjige Koje jednakosti su važne? (Which Equalities Matter? - Polity 1999) En Filips i Jednakost (Equality - Polity 2000) Aleksa Kalinikosa. O negativnim posledicama nejednakosti po zdravlje na pristupačan način govori se u knjizi Majkla Marmota Statusni sindrom (Status Syndrome - Bloomsbury, 2004).

nazad