- ETNA -


Nove knjige

Put do pakla

Vesna Denčić, 
Pozitiv, Beograd, 2001


Put do pakla - Vesna Dencic

Malo je izdavača koji su spremni da se upuste u rizično izdavanje satirične literature. Razloga je mnogo i dobro su poznati. Ovoj nevelikoj grupi krajem maja pridružio se i beogradski "Pozitiv". Zbirka aforizama Put do pakla Vesne Denčić prva je knjiga u novopokrenutoj biblioteci "Savremeni aforizam", koju uređuje naš istaknuti aforističar i književni kritičar Vitomir Teofilović.

Vesna Denčić je u našoj satiri prisutna više od petnaest godina i ovo je njena treća zbirka aforizama. Interesantno je da su sve njene knjige objavljene uoči velikih promena u našoj politici ili neposredno nakon njih, vezanih za istog čoveka. Prva zbirka aforizama, U društvu se ne šapuće (Paun, Požega, 1987), objavljena je pred dolazak Slobodana Miloševića na vlast. Druga, Svet ne može propasti bez nas (Rad, Beograd, 1996), izašla je pred pobedu opozicije na lokalnim izborima i preuzimanje gotovo svih većih gradova, čime je tadašnji režim prvi put ozbiljno načet. Ova treća, najnovija, završena je neposredno pred Miloševićev pad i najvećim delom odnosi se na period njegove vladavine, mada je nekoliko aforizama, izuzetno uspelih - važno je napomenuti, nastalo nakon ustoličenja nove vlasti.

Vesna Denčić je zastupljena u više antologija kratkih priča i aforizama. Aforizmi su joj prevođeni na poljski, nemački i bugarski. Prošle godine dobila je prestižnu nagradu Udruženja književnika Srbije "Radoje Domanović" za afirmaciju aforizama. Poslednjih nekoliko godina bavi se izradom web sajtova, od kojih je najznačajniji "Smeh do bola" (Aforizmi i sve o aforizmu). Osnivač je i glavni urednik prvog elektronskog satiričnika "Etna". Po profesiji je diplomirani politikolog.

Odavno Vesna Denčić nosi laskavu titulu "prve dame naše satire", a sa svakom novom knjigom ona potvrđuje i učvršćuje svoje visoko mesto u našoj satiri. Mada je žena, ona piše, kako je više puta rečeno, izrazito "muški" - kada to želi. I u knjizi Put do pakla to je lako uočljivo. Njen politički aforizam precizan je, sažet i ubojit.

Opustite se.
Ne preti nam nikakva budućnost!

Ne pripadam nijednoj stranci.
Živim od sopstvenog ludila.

Lako je kritikovati vlast,
teško je pohvaliti.

Zbirka Put do pakla impresionira čitaoca svojom raznovrsnošću, i tematskom i stilskom, što je, verovatno, rezultat zrelosti njenog autora (mada po godinama mladog) i nataloženog iskustva. U burnim i nemirnim vremenima, a protekla je decenija kod nas zasigurno takva bila, ljudi, kako se čini, mnogo brže sazrevaju, naročito ako su celim svojim bićem uronjeni u kritičko promišljanje takve stvarnosti, a Vesna Denčić svakako spada u red visprenih i angažovanih intelektualaca koji su totalitarni Miloševićev režim odmah "prozreli". Mnogi aforizmi vezani su za dobro poznate "rezultate" Miloševićeve vladavine - rat, bedu, izolaciju, glad, demonstracije i brutalnu policiju.

Malo ratujemo, malo pregovaramo.
Dan nam je potpuno ispunjen.

Nije uveden policijski čas
nego celodnevna nastava.

Sem ovih, u protekloj deceniji neizostavnih tema, u zbirci Put do pakla nalaze se i aforizmi o znatno ređim temama, majstorski uobličeni, duhoviti, suptilni, često samoironični.

Prvobitni greh postigao je fantastičan tiraž:
šest milijardi primeraka.

Skromnost je vrlina,
reče sveštenik i odveze se svojim novim mercedesom.

Kad piscu ponestane mašte,
umesto da piše - pravi drame.

Sumnjivi su mi ovi naši poslovni partneri.
Sa nama niko normalan neće da posluje.

Vesna Denčić ne poseže za jeftinim efektima, ne igra na prvu loptu. Njeni ponajbolji aforizmi blistave su minijature, složene i višeslojne. Ona se virtuozno poigrava sintaksom svoga maternjeg jezika, uspešno dekomponuje frazeologizme, školski precizno pokazuje kakav se semanticki naboj može postići znalačkom upotrebom sinonima, homonima ili antonima. Put do pakla je zrela knjiga talentovanog i istrajnog aforističara, koja svome autoru obezbeđuje visoko mesto u našoj, već poslovično, kvalitetnoj satiri.

Dr Ðorđe Otašević


- 7 -

 

ETNA | Naslovna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Vesna Dencic © ETNA, Beograd - 2001. Sva prava zadržana