Nove knjige

Radio Studio B, 8. mart 2004.

INverzije

Vesna Denčić
Alma, Beograd - 2003.

Vesna Denčić - INverzije

Vesna Denčić je, vreme je to potvrdilo, dokazani znalac i poznavalac kratke forme, kako aforizma još i više kratke priče, i to nije slučajno - ove forme se savršeno preklapaju sa njenom suštinom kao samosvesnog ali ne i samodovolj- nog bića. 

Naime, u Vesninom kreativnom i percepcijskom odnosu pre- ma kratkoj formi krije se tajna njenog odnosa prema životu koji, kao što znamo, piše romane i zato je uglavnom pro- zaičan i epski opširan. Vesna očigledno nije opterećena epskom dimenzijom života već je okrenuta životnim epizo- dama i njegovim sokovima koje ona čitaocima pruža u ma- lim ali dovoljnim dozama, a za uživanje u njima kratka priča je bogom dana. A roman, taj literarni dinosaurus po svom gabaritu, preti da uništi sve kratke književne vrste jer je, po mišljenju oficijelne kritike, velika marka literature. Znači li to da su svi ostali autori - da ih nazovemo neromanopis- cima - tek književnički osnovci ili pak poletarci? Zaboravilo se da je, po Lecu, rečenica najveća književna forma. A Vesna Denčić rečenicom suvereno vlada jer sledi Ničeov nauk kako se piše istinski, odnosno stilski savršena proza: "Naime, po meni, rečenice treba oblikovati kao stihove pesme a onda, u poslednjem trenutku, dopustiti im da se izmigolje u prozu". 

Upravo to srećno prožimanje poezije i proze krasi Vesninu knjigu INverzije. U pitanju je zbirka kratkih priča koje je ova talentovana autorka pisala i objavljivala u proteklih dvadesetak godina koliko otprilike i traje njena literarna delatnost. A imala je poprilično uspeha. U aforizmu je postigla vrh, ušla u sve relevantne antologije, prevođena na strane jezike, o njenom stvaralaštvu su pisani eseji i studije... kud ćete više. 

No, i sa kratkim pričama je obeležila svoje vreme - pobeđivala na konkursima, objavljivana u zbornicima i novinama, književnim časopisima... još da napiše i roman i konačno će maturirati. Šalu na stranu, knjiga INverzije zapravo će, pored pružanja velikog zadovoljstva književnim sladokuscima, uštedeti trud budućim sastavljačima antologija kratke priče, da ne lutaju po prašnjavim arhivskim kompletima novina, već da Vesnine bravure pronađu na jednom mestu. Ako će ih biti još, a u to ne treba sumnjati, jer još nije rekla svoju poslednju reč, tim bolje za sve nas.

Dejan Milojević

- 7 -