Piše i crta: Zoran Spasojević

BILI PITON ODLAZI U RAT

ozbiljan komad

Lica:

Bil Klinton
Gospođica Monika 
Gospođa Kari 


Mesto dešavanja:
Ovalni kabinet


(Predsednik sedi za radnim stolom. U divnoj mornarskoplavoj Gapovoj haljini gospođica Monika Levinski stoji pred predsednikom. Gospođa Kari svaki čas ulazi i izlazi iz kabineta. Kad stavi papire na predsdnikov sto pogleda značajno u gospođicu Moniku i pre nego što izađe uvek kaže:"Odmah se vraćam". Gospođica Monika postaje upadljivo nervozna: nikako da ostanu sami. Sada su trenutno "sami".) 

GOSPOĐICA MONIKA (uspaljeno): Lepi, sećaš li se kako smo stajali ovde pored kupatila i ljubili se. 
BIL KLINTON (nervozno): Ne sećam se. 
GOSPOĐICA MONIKA: Ljubili smo se i ti si mi otkopčao haljinu i mazio mi grudi preko grudnjaka, onda si ih izvadio iz grudnjaka, ljubio ih i dodirivao rukama.
(Gospođa Kari ulazi, stavlja papire na sto, pogleda značajno u gospođicu Moniku i polazi.) 
GOSPOĐA KARI: Odmah se vraćam. 
GOSPOĐICA MONIKA (isprativši pogledom gđu Kari): Onda sam počela da ti dodirujem penis i mošnice kroz pantalone. Ti si sam otkopčao košulju i ja sam ti ljubila grudi. Onda sam poželela da izvedem oralni seks. To sam i uradila. A onda smo čuli nešto, ili nekoga u ostavi. Zato smo se premestili u kupatilo.
BIL KLINTON: Ne sećam se. 
GOSPOĐICA MONIKA: Nastavila sam da izvodim oralni seks a onda si me najednom odgurnuo, pre nego što si ejakulirao. Onda sam ja ustala i rekla: "Toliko mi je stalo do tebe, ne razumem zašto mi ne dozvoliš, to mi je važno, mislim nije potpuno, nije u redu."
BIL KLINTON: Ne sećam se.
(Gospođa Kari ulazi, stavlja papire na sto, pogleda značajno u gospođicu Moniku i polazi.) 
GOSPOĐA KARI: Odmah se vraćam.
GOSPOĐICA MONIKA (isprativši pogledom gđu Kari): Onda si me zagrlio i rekao: "Ne želim da postanem zavisan od tebe, ne želim da postaneš zavisna od mene."
BIL KLINTON: Ne sećam se.
GOSPOĐICA MONIKA: Pogledali smo se na trenutak. Onda si mi rekao: "Ne želim da te razočaram."
BIL KLINTON: Ne sećam se.
GOSPOĐICA MONIKA: Prvi put sam izvela oralni seks do kraja. 
BIL KLINTON: Ne sećam se.
(Gospođa Kari ulazi, stavlja papire na sto, pogleda značajno u gospođicu Moniku i obrati se predsedniku.) 
GOSPOĐA KARI: Gospodine predsedniče, malopre sam pročitala u statističkom biltenu Bele kuće da svaki muškarac na planeti Zemlji u toku svog perioda seksualne aktivnosti ima seks u proseku sa deset žena. Prosek bi bio mnogo bolji da ga ne kvare amerikanci. (Pauza.) Amerikanci imaju odnos samo sa po dve žene. (Pauza.) Odmah se vraćam.
(Gospođa Kari izlazi. Gospođica Monika vidno iznervirana polazi za njom. Predsednik ostaje sam: najednom postaje vidno zabrinut. Prinosi šake licu: zagledan u prste počinje teško da razmišlja.)
BIL KLINTON: Ovi naši statističari nemaju pojma. (Pauza.) Evo, (Desnim palcem "odvaja" levi palac.) pod jedan, karao sam moju ženu Hilari. Zatim sam bio (Desnim palcem "odvaja" levi kažiprst.) sa Monikom Levinski. Onda sam... (Desnim palcem "odvaja" srednji prst.) Onda sam... onda sam... (Desnim palcem ponovo "odvaja" srednji prst.) onda sam... (Desnim palcem ponovo pokušava da "odvoji" srednji prst.) Onda sam... (Uzbuđeno.) Uuuu... Ala se neko najebao na moj račun! (Svetlo se lagano gasi.) Uuuu... Ala se neko najebao na moj račun! (Iz velike daljine.) Uuuu... Ala se neko najebao na moj račun!

Zavesa.

_____________________
Napomena za neupućene: Odmah po izlasku iz Ovalnog kabineta najmoćniji čovek sveta se prazni. Objavljuje rat najslabijim i najsiromašnijim državama na planeti: Avganistanu i Sudanu. Ruši im kuće, škole, bolnice, fabrike. I uništava "živu silu" pomoću sedamdeset krstarećih raketa tipa "tomahavk". 24. marta 1999. izvršio je mučki napad avionima i raketama na Srbiju. Bez odobrenja UN i bez objave rata. 

Zoran Spasojević

CRVENI BALON U OBLIKU ZECA 

kratak komad

Lica:

Bil Klinton
Hilari Klinton 

SCENA: Velika građanska dnevna soba: ormari, veliki sto, trosed, stolice, fotelja veliki sekreter, velika polica za knjige, umetničke slike, zidni sat, veliko zidno ogledalo, televizor ... TV je preglasan: na programu je engleska serija "Alo, alo" - ekranom se šepuri italijanski oficir sa "peruškom" na glavi. Bil sedi na podu - pokušava da naduje crveni balon u obliku zeca: muče ga uši.

HILARI (dok se italijanski oficir šepuri TV ekranom): Baš je sladak ovaj latinski ljubavnik. Da sam slobodna možda bih se zaljubila u njega. 
BIL (odvojivši usta od balona): Jeste sladak. Samo je velika šteta. 
HILARI: Kakva šteta?
BIL: Šteta što je peder. 
HILARI (Bilu, uvređeno): Kako znaš? 
BIL: Znam. Pričao mi je jedan čovek.
HILARI: Ti baš sve moraš da pokvariš. 
BIL: Znam. 
(Zec najednom polete uvis: poče da se izduvava praveći "osmice" po sobi. Bil brzo ustade - uhvati ga i krenu prema vratima. 
BIL (balonu-zecu): Naduću ja tebe, mali govnaru. Videćeš ti ko sam ja.
HILARI (dok Bil napušta sobu počinje da recituje pesmicu: reči izgovara kao da hvata vazduh): 

Zima ide,
ide zima,
mali zeka
šumu ima.
Zima ide,
ide zima,
mali zeka
majku ima.
Zima ide,
ide zima,
mali zeka
bundu ima.
Samo jedno
zeka nema:
seku da joj
krevet sprema.

(Bil ulazi teatralno. Staje pred zidno ogledalo, odenut je u uniformu italijanskog pukovnika sa "peruškom" na glavi: oko vrata mu je okačen dogled. Počinje da se posmatra i šepuri. Hilari naizmenično prati pogledom Bila i italijanskog oficira na TV ekranu.)
BIL (dok se šepuri pred ogledalom): Zečiću, ja sam latinski ljubavnik. A, šta kažeš? Ha! 
HILARI: Ti ne izgledaš kao peder? A?
DEDA: Zečiću, ja sam dasa. Ja sam latinski ljubavnik. (Pauza.) Pitaj Moniku Levinski. (Pauza.) A, šta kažeš? Ha!
HILARI: Ništa. Ostala sam bez reči. Ha!
(Bil ćuti. Napušta ogledalo: prilazi lagano prozoru, kao da se prikrada. Zaustavlja se ispred stočića pored prozora. Uzima dogled i počinje kroz zavesu pažljivo da motri. Povremeno baca pogled na zidni sat.) 
HILARI: Pazi šta radiš. Nemoj ponovo da mi se neko žali zbog tvojih kerefeka.
BIL (dok pomera rukom zavesu): Zečiću, ja sam latinski ljubavnik. (Teatralno.) Ja sam i rezervni pukovnik američke vojske! 
(Hilari ustaje: lagano prilazi Bilu iza leđa: neko vreme prati njegove kretnje a onda odlazi do fotelje i počinje da prati TV program. Bil nastavlja pažljivo da motri kroz prozor. S vremena na vreme baci pogled na zidni sat. Hilari ga povremeno pogleda iz fotelje.) 
HILARI (šeretski): Pukovniče, javi ako vidiš nekoga da nosi naduveni crveni balon u obliku zeca. 
(Bil ćuti. Desnom rukom pomera zavesu, levom podiže dogled. Najednom počinje da se uvija "kao da mu se piški". Hilari primećuje njegovu "nevolju".)
HILARI: Pukovniče, treba li ti zamena na položaju?
(Bil ovo pitanje dočkuje sa olakšanjem. Skida dogled, prilazi Hilari uvijajući se, stavlja joj dogled na krila.)
BIL (užurbano): Zečiću, pripazi dok se ne vratim. 
HILARI (dok Bil istrčava): Taman da malo protegnem noge i možda saznam da je neko konačno naduo crveni balon u obliku zeca. 
(Hilari ustaje: zauzima Bilov "osmatrački položaj" "naoružana" dogledom. Posle izvesnog vremena utrčava Bil i preuzima dogled.) 
HILARI (odlazeći prema fotelji, zajedljivo): Ah, ta prostata. Ršum može da napravi. A, pukovniče? Ha!
(Bil je "ne čuje". Spolja se čuje zviždukanje neke vesele melodije. Bil je napregnut kao struna. Posle nekog vremena malo se savija u telu: kao da se sprema na skok. U tom položaju ostaje tridesetak sekundi: čini se da ne diše. Naglo pomera zavesu: u rukama mu je praćka. Nišani.)
HILARI (oštrim glasom): Šta to radiš, pukovniče?! 
BIL (šapatom): Tišina, uplašićeš mi Srbina. 
HILARI: Je l' nosi naduveni crveni balon u obliku zeca. 
BIL: Nosi, đubre udvoričko. 
HILARI: Pusti ga. 
BIL: Ne mogu! Izgleda da mu nije bilo dosta bombardovanja. 
HILARI (oštro): To ne bi bilo lepo.
BIL: Ali ja...
HILARI (ljutito): To ne bi bilo normalno. 
BIL (ljutito): Ali ja... bih to voleo. JA BIH TO VOLEO!
(Hilari ustaje: staje pored Bila i počinje da osmatra. Malo se naginje i lagano spušta ruku u džep kućne haljine. Vadi lagano praćku i počinje da nišani. Posle izvesnog vremena Hilari i Bil istovremeno otpuštaju praćke.)
BIL: Beng!
HILARI: Bang!
(Zviždukanje najednom prestaje. Spolja dopire nešto kao jauk i psovka. Bil i Hilari "bacaju šape" jedno drugom, "overavaju".) 

________________
Napomene:

-Komad je nastao adaptaciojom autorove kratke priče "Priča o pukovniku"

-Bil Klinton: američki nacionalni junak koji je 1999. godine za samo 78 dana besomučnog bombardovanja Srbiju pretvorio u američki rezervat.

Zoran Spasojević

- 16 -