Nove knjige

Varanje u pasijansu

Dejan Milojević
Alma, Beograd - 2004.

Dejan Milojević - Varanje u pasijansu

Da u ovoj zemlji najbolje prolaze laž i prevara (ubistva su praksa novijeg datuma, ali zbog radikalnosti postupka ućutkivanja protivnika još nije uzela previše maha), to je svima već poodavno jasno, pa tako ni varanje u pasijansu, kao vid (samo)obmane uopšte ne izgleda toliko sumanuto. Kada su već potrošena sva sredstva ulepšavanja, a sred- stva za smirenje povučena iz slobodne prodaje, poteglo se i na tu tanušnu tačku oslonca - kao na poslednju kartu. 

A na tu kartu krenuo je i Dejan Milojević, naš poznati aforističar, a što ne reći i pisac sjajnih eseja i prikaza satiričnih knjiga, ali je nastavio obrnutim smerom. Dakle, krenuo je tako što je svoju novu zbirku aforizama nazvao Varanje u pasijansu, što je već samo po sebi apsurd, i nastavio smerom otkrivanja loših karata, ali ne varanjem, niti izobličavanjem ili ulepšavanjem istine i svega što se u okruženju događa, nego jasnim, često oštrim i beskompro- misnim sučeljavanjem stvarnosti, obogaćenih, svakako, brojnim stilskim figurama koje satiričnim napisima daju onaj nesvakidašnji efekat i draž.

Svaka budala bi htela vlast. 
A mi takve kadrove već imamo.

Punih osam godina je proteklo od objavljivanja Dejanove prve zbirke aforizama Grešiti je patriotski (1996), ili što bi se u svetu realne politike reklo puna dva mandata, kada dolazi do regularne smene vlasti i politički život nastavlja da teče svojim tokom. Ali ne i ovde! Ovde je trebalo mnogo napora, mnogo ideja, mnogo suza od suzavca proliti, mnogo leđa pod pendreke podmetnuti, mnogo ljudi u zemlju ili van zemlje oterati, da bi se dobilo tako malo. Da bi se "realnost" političkih igrarija ipak svela na ono što možda ni autor ove zbirke, dok je ispisivao i zapisivao događanja u proteklom periodu, nije očekivao da se će dogoditi - smena vlasti!

Oni su na vlast došli demokratskim putem, 
ali su kasnije popravili utisak.

Ono što je decenijama stvarano, sad već čvrsto utemeljeno, iako su tu smešnu građevinu mnogi poredili sa kulom od karata, uvlači nas u nove zabrane, brvna i teško oborive građevine. Ta takozvana kula od karata postala je jedan od najjače branjenih bedema i u sredstvima odbrane nije se prezalo ni od čega i ni pred čim. I tu zaista prestaje da važi pravilo - otvoriš li prvu kartu otvorio si sve, bez obzira na to što su mnogi prepoznavali princip na osnovu kojeg su pravili pretpostavke o mogućem ishodu, prenebregavajući (opet pravilo?) - da u haosu pravila nema! 

Bog je stvorio svet iz haosa. 
Naš zadatak je da ga vratimo u prvobitno stanje.

Zadatak koji nam je Bog namenio ili smo sami uzeli stvar u svoje ruke nasuprot ili uprkos Boga, teško da je ispunio bilo čija očekivanja, pa čak i onih koji su smatrali da im je tron čvrst taman koliko i božji. Nakon rušenja bastiona koji je zaklanjao vidik onima koji nisu mogli da sagledaju stratišta, otvorio se bezdan iz čijih je čeljusti zjapila nepregledna moralna i materijalna pustoš. 

Mogli smo da biramo između dva zla 
a onda su nam znatno obogatili ponudu.

Sa stratišta pronesen glas o izvojevanoj pobedi podiže sve kao iz mrtvih. Vesela vašarska atmosfera prenela se sa ulica u sve institucije sistema, u preduzeća i fabrike, privreda preko noći dožive nezabeležen uspon, sve poče da se raznosi, prodaje i prepodaje - dok se mali bogovi netom stasali, u pubertetskom rastrojstvu ne posvadiše i igračku ne polomiše.

Političari imaju visok stepen inteligencije,
ali to nadoknađuju nedostatkom karaktera.

U Bibliji piše: Ne kradi. 
Naši zakoni su prilagođeniji trenutku.

Za kraj je možda potrebno napomenuti da ova zanimljiva zbirka nije satkana samo od satiričnih aforizama, jer Dejan Milojević podjednako dobro uočava i komentariše sve segmente života počev od porodice, ljubavi, dece do sporta i razonode, i ako baš hoćemo malo da zadirkujemo autora, i "razonode":

Da sam znao da će me žena ostaviti zbog alkohola, 
mnogo ranije počeo bih da pijem.

Uzdravlje, do nove knjige!

Vesna Denčić

- 7 -