Nove knjige

Istorija povijesti

Goran Kljajić
Tale, Banja Luka - 2004.

Goran Kljajić  -  Istorija povijesti

IZ RECENZIJE

Nakon dve knjige kratkih priča "Najbolji smo" i "Druže moj", objavljenih u ovoj godini, Goran Kljajić oglašava se i tre- ćom, pod nazivom "Istorija povijesti". Da li će to biti "treća sreća" proceniće čitaoci, ili možda ponajbolje sam autor, tek nekima će možda biti neobično ovakvo viđenje istorije i osvrt na "povijesne" veličine. 

Međutim, neobičnost ove kompilacije kraćih dramskih tek- stova i priča sa dijaloškom osnovom, upravo možda i leži u tome da se iz vizure satiričara, najčešće najmračniji delovi naše stradalačke istorije osvetle na sasvim nov ili barem na drugačiji način. Sve ostalo do sada je već viđeno što kroz zvanične, možda bi Kljajić rekao "zvanične", istorijske spi- se, što kroz romantičarsko pronošenje glasa o idolima, ide- alima, događajima i događanjima. 

U postupku građenja dramatike u "Istoriji povijesti", šet- njom kroz kapije vremena - od Nemanjića, Kraljevića Marka, Obrenovića, Karađorđevića do potonjeg, vremena sadašnjeg - sastajali su se nespojivi "savremenici" čineći radnju još grotesknijom, dodajući opštem stradalačkom ludilu još jedan aspekt, kao da i bez toga ludila nije bilo više nego dovoljno. I upravo to prenaglašavanje, koje uglavnom čini okosnicu satiričnih napisa, ironično spravljenih hvalospeva o duhu naroda i nacija, omogućuje da se na vrlo provokativan način progovori i o najvećim svetinjama, a onda nije dalek ni korak u promišljanju koliko u tome može biti istine. Ili je sve istina a samo su tumačenja različita.

Jasno je da napisi sami po sebi ne mogu biti toliko tragični, koliko je tragično ono što iz njih isijava, što tišti ljude od duha i duše i čini ih duboko nesrećnim ili barem u velikoj meri povređenim. I onda ne preostaje ništa drugo nego "poigrati" se tom dičnom istorijom i tim dičnim ljudima i onima koji jesu i onima koji nisu bili deo "šarade", učiniti ih smešnim i ništavnim, makar toliko dok traje čitanje "Istorije povijesti". A autor se - mora mu se to priznati - potrudio da to ipak traje znatno duže.

Vesna Denčić

__________________
Izvornik: Recenija za knjigu Istorija povijesti, Goran Kljajić
Tale, Banja Luka - 2004.

- 7 -