Intervju

KARIKATURISTA  TOŠO BORKOVIĆ

APOTEKA SMEHA

Tošo Borković

"Naši karikaturisti i aforističari su u velikoj prednosti u odnosu na kolege iz ostatka sveta, jer žive u zemlji na najvećim brojem gluposti po glavi stanovnika"

Tošo Borković, rođen 1953. u Han Pijesku. Karikaturista - ilustrator. Radi u Večernjim novostima - Beograd. Malo zna o sebi i to malo što zna rado bi zaboravio. Nekoliko puta nagrađivan, primećen i pohvaljen: Zlatna urma Bordigera ’82; Zlatna medalja Tokio ’85; Zlatna medalja Sao Paolo ’87; Prva nagrada Pjer '84, '88, '92; Zlatna medalja Poljska 2000; Prva nagrada Gete instituta 2000, 2001; Gran pri Rumunija 2001... Dve nagrade "Neven" za dečje knjige, dve nagrade za strip, nagrada za plakat; Bronzani vitez, Rusija za crtani film; živi u Beogradu.

* * *

ETNA: Karikatura je dugi niz godina nezaobilazan ukrasni detalj gotovo svih novina i časopisa i mnogi autori svojim stilom obojili su i dali snažan pečat novinskoj kući ili redakciji za koju rade, pa ipak i pored svakodnevnog angažmana, prepoznatljivosti i brojnih nagrada o karikaturistima se malo govori. Da li je to zbog nedostatka vremena, kao što je to bio slučaj poslednjih nekoliko meseci pa smo morali da odlažemo ovaj intervju, ili prosto smatraju da ste onim što nacrtate sve rekli?

Borković: Novinska karikatura je veoma teška disciplina. Ono što je višeboj u atletici to je karikatura u novinama. Duh u elitnim disciplinama.

Naši karikaturisti su nagrađivani na najvećim festivalima planete. Te nagrade nisu značajna vest za naše medije. Za utehu bolje prolazimo od mladih matematičara, fizičara, programera, njihove svetske medalje tek niko ne primećuje. Ako odbacite pamet i duh šta ostaje?

ETNA: U čemu ste se prvo oprobali; karikatura, strip, ilustracija ili možda slikanje, jer Vaše karikature po tehnici dosta podsećaju na slike?

Borković: Moji prvi crteži su nastali na zamagljenom prozorskom staklu. Nekad sam crtao na vodenu paru a danas...

ETNA: Radili ste više serija kao što su "Gobosi", "Toša" ili trenutno "Skrivalice" koje redovno izlaze u "Večernjim novostima", a predstavili smo ih i ovde u Etni, i svaka serija imala je svoju temu i različit pristup koji se ogledao u zanimljivim dvosmislenim vizuelnim pričicama. Te pričice bile su lako primenjive na svakodnevne svetske i domaće političke prilike, često i nedvosmisleno satirične, ali i one kao u "Gobosi" sa erotskim humorom. Da li serije radite zato što neku temu volite da "iscedite" do kraja ili je to po zahtevu redakcije koja Vas angažuje?

Borković
: U Večernjim novostima su radili najveći majstori karikature, Ranko Guzna i Dušan Petričić, pored takvih majstora velika je čast dobiti prostor na stranicama novina. Toliko sam bio izа njih da sam radio dan i noć da bi im se približio makar na dva kruga razlike. Trebalo mi je više od 15 godina ozbiljnog učenja i rada da bi moje karikature dospele na prvu stranu Novosti.

ETNA
: Politička karikatura koja je poslednjih godina najeksponiranija u našim novinama ima i tu prednost što joj, za razliku od npr. aforizma ili priče, ne treba prevodilac, pa poznavaoci prilika ovdašnjih, jasno i ne samo ovdašnjih, mogu uhvatiti autorovu strelicu. Kakav je odjek u svetu imala naša politička karikatura, da li je bilo dovoljno razumevanja i vrednovanja? Da li je išlo u svet ono što je imalo vrednost? 

Borković: Politička karikatura? To šta se kod nas smatra političkom karikaturom to je luk i voda. Mada više luk i to genetski modifikovan. Očajna državna politika, estradni političari, sav šljam isplivao na površinu. Trenutno je neviđena gužva na površini, ali i na dnu se guraju. Prevedeno na jezik aforističara - Zbili smo redove, sve lopov do lopova. U takvoj stvarnosti i moral se prodaje ispod tezge. Politička karikatura je kao prskalica niti žari niti pali.

Ipak, naši karikaturisti i aforističari su u velikoj prednosti u odnosu na kolege iz ostatka sveta, jer žive u zemlji na najvećim brojem gluposti po glavi stanovnika.

 


Prva nagrada
Pjer - 1984.


Ilustracija za
Azbukvar - Ršumović


Serija bojanki


Karikatura


Erotski strip Gobosi


Korice za knjigu
Knjiga o džungli


Prva nagrada
Tokio - 1985.


Karikatura sa izlozbe
u Hon Kongu


Gran pri
Rumunija - 2001.


Jedna od 12
razglednica
Letujte na
Panonskom moruKorice za knjigu
Plavi čuperakZlatna medalja
Poljsaka - 2001.

Kliknite na sliku za pun prikaz

ETNA: U svom dugogodišnjem radu, ostavili ste dosta projekata za sobom, dobili dosta nagrada, što domaćih, što svetskih, ostvarili reputaciju koja dopušta da iskažete svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo u okviru branše. Festivali, konkursi, nagrade, nagrađeni, kvalitet, odgovaraju li izazovu savremenih kretanja?

Borković: Čini mi se da smo još daleko od sveta. U Poljskoj se na primer rade karikature u ulju, što je već kvalitet po sebi. Ovde problem postoji u kvalifikovanju vrednosti, sve je devalvirano, sve se bagateliše, a prolazi najčešće samo ono što je jeftino. Ovi novi privatnici nemaju sluha za kvalitet, najbitnije im je da njihove projekte ili "projekte" prate kamere i reflektori. Ponekad pomislim da kad idem na poslovni razgovor treba da ponesem reflektor... 

ETNA: Radili ste ilustracije i za dosta knjiga, kako za odrasle tako i za decu, a između ostalog i multimedijalni Interaktivni rečnik za decu. Da li je teže raditi za decu ili naprotiv, zahvalnije?

Borković: Veliki broj knjiga sam ilustrovao i to uvek sa većim respektom i trudom sam radio knjige za decu.

ETNA: Nismo pomenuli crtani film, recite nam nešto o tome? Ima li još nešto što nismo pomenuli što čini paletu Vašeg stvaralačkog korpusa?

Borković: Crtani film je fantastična avantura. Čarolija je oživeti crteže. Veliki rad i veliko uživanje.

ETNA: Radite li trenutno na nekom zanimljivom projektu, kojim ćete iznenaditi publiku, već naviklu na oku prijatna iznenađenja koja dolaze iz Vaše radionice?

Borković: Do kraja ovog meseca moram predati tri udžbenika. Zatim odlazim na odmor a kad se vratim planiram da završim moju knjigu "Genetski inženjering" nove blesave vrste biljaka i životinja.

ETNA: Poruka ili preporuka za kraj: čitaocima, kolegama, političarima itd. ili svima zajedno.

Borković: Nema boljeg leka od smeha. Nema zdrave zaraze osim ako vas zaraze smehom. Etna je najsnabdevenija apoteka smeha na internetu a i šire. Srdačan pozdrav čitaocima Etne.

Razgovor vodila:
Vesna Denčić


Karikatura -Tošo Borković

- 8 -