Intervju

SATIRIČAR  NINUS NESTOROVIĆ

NA BRODU LUDAKA

Ninus Nestorović

Budućnost satire je sjajna! Materijala ima sve više,
jer ljudska glupost je nepresušni izvor inspiracije!

Ninus Nestorović, rođen 10.09.1965. god. u Smederevskoj Palanci. Živi u Novom Sadu, a radi u Beogradu (Uprava carina). Objavio je tri knjige aforizama: Izgužvane misli (1997), Sizife, Srbine! (1999) i Neraskidiva veza (2003). Priredio antologiju novosadskog aforizma Pečat vremena (2003). Predsednik Sekcije humorista i satiričara DKV.
Dobitnik je više značajnih nagrada: Vib (2000), Zlatna kaciga (2000), druga nagrada za aforizam na Čivijadi (2000), prva nagrada za aforizam na Čivijadi (2002) i dr.
Zastupljen u brojnim antologijama i zbornicima aforizama. Prevođen na više jezika.

* * *

ETNA: Svaki narod ima poneku karakterističnu crtu koja se kao lajt motiv provlači kroz priče, angdetode, viceve: za Lale kažu da se puno ne "jede". Pa ipak, plodna Vojvodina iznedrila je plodne, kvalitetne i oštre (ljute?) satiričare. Kako se to uklapa u stereotip?

Nestorović: Mada živim (?) u Novom Sadu (?), nisam Lala, već Novosađanin (bar po opredeljenju). Rođen sam u srcu Šumadije, Smederevskoj Palanci, otac mi je rodom iz Prizrena, a radim u Beogradu.

Ni Ilija Marković, ni Ratko Dangubić nisu Lale, već Hercegovci. Tako da ova konstatacija o ljutim satiričarima "Lalama", može da se odnosi samo na Milana Todorova i Zorana T. Popovića...

ETNA: Sekcija satiričara i humorista Vojvodine "Srećko Drk", oformljena pri Društvu književnika Vojvodine, čiji ste Vi predsednik, osnovana je pre nekoliko godina. Kakva je njena uloga, izuzev statusne, ima li nekog uticaja?

Nestorović: Uloga Sekcije humorista i satiričara Društva književnika Vojvodine je da okupi sve satiričare iz Novog Sada i cele Vojvodine. Samo u Novom Sadu živi i piše dvadesetak aforističara koji se do osnivanja Sekcije nisu lično poznavali (većina od njih).

U početku smo redovno priređivali književne večeri u klubu DKV, Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, a jedno veče proveli smo i u novosadskom zatvoru i održali veče humora i satire za osuđenike koji izdržavaju kaznu u njemu.

ETNA: Svojevremeno ste u ime Sekcije, protestvovali zbog lošeg tretmana satire u književnim časopisima. Ima li pomaka, da li ste u međuvremenu izborili bolji tretman?

Nestorović
: Ne. Tretman je još gori! Novosadski satiričari (u svom gradu) i dalje nemaju gde da objavljuju. Što se tiče našeg položaja u DKV, dovoljno je reći da su mi na Skupštini pre četiri godine isključili mikrofon i udaljili me sa govornice. Posle tog događaja više nikada nisam pozvan na Skupštinu Društva književnika Vojvodine!

ETNA: Za svoj spisateljski rad dobili ste dosta nagrada, a sada ste u poziciji da ih i dodeljujete, jer se upravo završava konkurs za dodelu nagrade "Đorđe Fišer", koju dodeljuje sekcija kojom predsedavate. Iskustvo je različito ali verovatno donosi podjednako zadovoljstvo. Kakav je odziv i kvalitet pristiglih radova?

Nestorović: Nagrade su podsticaj za dalji rad. One su i priznanje za ono što ste napisali i objavili. Za svoj dosadašnji spisateljski rad dobio sam nekoliko nagrada, od kojih mi je VIB-ova najdraža.

Nagrada "Đorđe Fišer" biće ove godine dodeljena (?) po četvrti put. Za razliku od ostalih nagrada koje se dodeljuju u oblasti humora i satire, ona je sveobuhvatna. Dodeljuje se za doprinos humoru i satiri, kako spisateljskim radom, tako i organizacijskim, prezentacijskim i marketinškim radom na ovom polju. Dosadašnji dobitnici ove prestižne nagrade su Zoran T. Popović, Anđelko Erdeljanin i Vesna Denčić.

Ako nemate para za hleb,
vi kupite neku našu fabriku.
Toliko para sigurno imate.

Žena i ja se bavimo organizovanim kriminalom: ona krade hleb u jednoj,
a ja mleko u drugoj prodavnici.

Za vreme prethodnog režima
mnogi ljudi su ubijeni.
Novo vreme traži nove ljude.

U našoj kući najviše izdvajamo
 za obrazovanje.
Mnogo je dece,
a treba svakom kupiti diplomu.

Ima onih koji žive od stare slave.
Samo oni su već odavno mrtvi.

Ja i žena od oružja nemamo ništa,
ali za decu mora da bude!

Mačka je prvo otvorila kavez,
a posle je pojela ptičicu.
I oslobodioci moraju nešto da jedu!

Mladost brzo prođe.
Dok lupiš glavom o zid.

Samoubica ima samo jedan život,
ali izgleda i to mu je mnogo.

Ne mogu glave tek tako da lete.
Mora da postoji neki red letenja.

Ninus Nestorović

ETNA: S obzirom na to da imate uvid u satiričnu produkciju, ima li novih mladih snaga, kakva je bu- dućnost satire?

Nestorović: Ako u "nove" i "mlade" snage računamo Tomu Markovića, Gorana Doknu, Aleksandra Novako- vića... Onda ih ima... Ali, ako zna- mo da su oni na aforističarskoj sceni Srbije prisutni već više od deset godina, onda ih baš i nema...

Budućnost satire je sjajna! Materi- jala ima sve više, jer ljudska glu- post je nepresušni izvor inspiracije!

ETNA: U poslednje vreme objav- ljeno je dosta antologija tematskog ili lokalnog karaktera, a nedavno i jedna u kojoj priređivač nije bio upoznat ni sa brojem naslova zastupljenog autora. Kako to kao antologičar tumačite?

Nestorović: "Pravljenje" antologije je dugotrajan i mukotrpan posao. Najteže je doći do knjiga aforizama (štampaju se u malom tiražu). Treba uložiti zaista veliki trud da biste ih nabavili.

Mnogi pisci se upuštaju u ovu avanturu ("pravljenja" antologije) i tom prilikom upadaju u velike ne- volje, a da toga nisu ni svesni...

Antologija treba da bude pečat. Pečat autorskog rada stvaralaca zastupljenih u antologiji, pečat priređivača i pečat vremena!

ETNA: Dugi niz godina prisutni ste na aforističkoj sceni, pišući o prethodnoj a potom i o novoj vlasti. Ima li razlike?

Nestorović: Ima razlike... Niko ne zna kakve, ali svi tvrde da ima!

Šalim se... Naravno da ima... Samo što još uvek nisu vidljive golim okom. Male su, pa se ne vide... Ali, ipak se nadam... Biće bolje!

ETNA: Do sada ste objavili tri zbirke aforizama, može li se uskoro očekivati neko novo delo?

Nestorović: Četvrta knjiga je u pripremi. Biće objavljena za godinu-dve... Nosiće naslov: "Brod ludaka".

ETNA: Pored aforizama povremeno pišete i kratke priče, da li se ogledate i u drugim žanrovima ili rodovima?

Nestorović: Tokom ove godine pisao sam samo aforizme... I veoma sam zadovoljan napisanim. Tema je mnogo, ali... Preokupiran sam poslom (u Upravi carina), pa za pisanje aforizama i ostalih satiričnih radova nemam mnogo slobodnog vremena...

ETNA: Poruka ili preporuka za kraj: čitaocima, kolegama, političarima itd. ili svima zajedno.

Nestorović: Spasite me:
UPAO SAM U LOŠE DRUŠTVO.
SVE NEKI POŠTENI LJUDI....

Razgovor vodila:
Vesna Denčić

Karikatura - Nikola Otaš

- 8 -