Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Prikaz

Smeh do bola

Vesna Denčić
 Beograd - 2005.

Smeh do bola 2 - Vesna Denčić; omot - Tošo Borković

Promocija multimedijalnog izdanja "Smeh do bola 2", Vesne Denčić, održana 8. aprila 2006. u Ministarstvu za dijasporu, po mnogo čemu ostaće specifična. Između ostalog i zbog izuzetno slabog odziva medija, što već samo po sebi dovoljno govori i jasno oslikava primitivan odnos prema savremenim tokovima informativnog pros- tora, jer promocija ovog CD-a upravo to jeste bila - promocija časopisa budućnosti, kako je u svom izlaga- nju naglasio Slobodan Simić. No, svoju sramotu neka ponesu poslenici sedme sile, jer Vesna Denčić zaista ima čime da se ponosi!

Poduhvat u koji se ova, naizgled krhka, a tako snažna žena upustila, vredan je svakog poštovanja i divljenja. U uvodnom izlaganju Aleksandar Čotrić, državni sekretar Ministarstva za dijasporu, osvrnuvši se na literarno stvaralaštvo gospođice Denčić ističe da ona kao pisac, kao dama, žena, poseduje jednu mušku oštrinu ali istovremeno i poetsku liriku tako svojstvenu ženskom peru. S obzirom na to da piše aforizme, pesme, priče i uopšte da se bavi kratkom formom, što je u književnosti najteže, govori o njenom velikom umeću. Energija koju poseduje je eruptivna, stoga nije ni čudno što se časopis koji uređuje upravo i zove Etna.

I ovde da zastanem: kažu da autore ne treba hvaliti previše u vremenu kada se hvale prosipaju olako - neka dela govore - čak iako se prethodno hvalom nazvati ne može, nego tek informacijom o autorstvu, jer neko je morao uložiti trud, podariti godine da se sakupi, uobliči i priredi to obilje teksta, slika - karikatura i na jednom mestu prezentuje.

CD Smeh do bola podeljen je na nekoliko segmenata, čiji je stožer matični, istoimeni web sajt, sa podnaslovom Aforizmi i sve o aforizmu. Podeljen na brojne podrubrike, počev od Biblioteke koja pored indeksa autora i kataloga knjiga sadrži i reprezentativan izbor aforizama iz svake knjige. Tu je potom Baza aforizama, podeljena na dečje, ratne, ljubavne itd.; U poseti kod..., Sećanje na..., strana Info na kojoj ćete uvek pronaći novosti o događanjima na satiričnoj sceni i još mnogo toga, što predstavlja sveobuhvatan uvid u aforističarsku produkciju i može poslužiti kao baza priređivačima antologija, teoretičarima, a svakako ponajviše samim satiričarima. Kao logična posledica tog sveobuhvatnog pristupa satiri nastao je i časopis za satiru Etna.

Etna, naša, autentična, kao i sve što je naše, sa svim ludostima pokupljenim sa ovih prostora na kojima, kako se čini, glupost najbolje cveta! Sve to pretočeno kroz sliku - karikaturu i kroz reč brojnih autora, oslikava se i preslikava u prvih 50 brojeva Etne, do trenutka snimanja CD-a, ovog jedinstvenog i prema rečima promotera, najreprezen- tativnijeg satiričnog časopisa kod nas.

Propadali su mnogi pokušaji da se napravi dobar satirični časopis, ali jedino Etna evo šestu godinu opstaje, napomenuo je Slobodan Simić, nazivajući Etnu elektronskim čudom koje je zahvaljujući entuzijazmu velikog broja saradnika i urednice, svakako, opstalo, čudu koje je zadesilo ove prostore gde se još uvek vodi borba za opismenjavanje, jer, kako je duhovito primetio, ima previše slova u azbuci a i program za osnovnu školu je preobiman.

I pored informativnog, toplog i duhovitog izlaganja Aleksandra Čotrića, Slobodana Simića i Nikole Otaša, najupečatljiviji utisak ipak ostavila je sama autorka kada je sela za kompjuter i prisutnim gostima pokazala ono što zaista ume. Na video-bimu smenjivale su se stranice, godine njenog rada i angažovanja, njena ljubav prema satiri i neizmerno poštovanje prema svima koji su doprineli da projekat Smeh do bola postane i bude - svetski!

Milorad B. Petrić


Karikatura - Nikola Otaš

- 7 -