Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Nove knjige

KNJIGA SA ZAŠTITNIM ZNAKOM

Vojna tajna - Ninus Nestorović

NINUS – ime i zaštitni znak.
Ime – našeg aforističara iz prve postave Beogradskog afo- rističarskog kruga.
Zaštitni znak – dobrog, veštog i kvalitetno napisanog sa- tiričnog aforizma.
A zaštitni znak nije lako napraviti. Počelo je to od prve Ninusove knjige "Izgužvane misli" iz 1997. godine, gde je najavio talenat, preko odlične i kvalitetne "Sizife, Srbine" iz 1999. godine, posle koje je usledila i Vibova nagrada 2000. godine, do najboljih "Neraskidivih veza" iz 2003. godine koja je potvrdila iskazani kvalitet i uvela aforističara u društvo najboljih. Kroz tu kratku, za aforističara prekratku istoriju od samo šest godina, mogao se pratiti rapidni razvoj i na- predak nadarenog pisca. Izraženog nerva za satiru i sa- tirično, on je "iz svih oružja" raspalio po gluposti, licemerju i hipokriziji na svakom koraku i u svakom pojavnom obliku. Posebno mu se mora odati priznanje za izuzetnu literarnu i ličnu hrabrost, jer je svoje najoštrije, najubojitije i najkritičnije aforizme pisao i objavljivao u vremenu mraka i ratova, kada su razum i poštenje, zajedno sa mnogim razumnim i poštenim ljudima, bili prognani daleko od ovog govornog područja.

Nova knjiga "Vojna tajna" nastavlja kontinuitet kvalitetnog aforističara u usponu. Sa ovde prezentovanih oko 150 izabiranih aforizama Ninus ponovo potvrđuje svoje glavne vrednosti. On je kritičan, moralan i hrabar autor, koji oštro reaguje na sve devijacije, apsurde i paradokse svoje zajednice. Prosto nema milosti prema gluposti. Zadovoljstvo je sresti u literaturi takvu idejnu doslednost. On ne kalkuliše, ne popušta i ne propušta da prozove i pozove, da progovori jezikom obespravljenih sa margina, jezikom besa i jeda poniženih i uvređenih. Ponekad, nehotice, taj visoki hrabri pisac sa uvek zategnutim lukom i oštrim strelicama nalikuje nekakvom satiričarskom Robinu Hudu uvek spremnom da ubode bogate i moćne na radost svojih sirotih sapatnika. A Ninusove strelice osim što bocnu i pecnu, ponekad imaju i malo otrova, baš onako kako treba. Neminovno, naš Robin Hud najčešće gađa u Politiku (Kad si na vlasti moraš mnogo da lažeš, inače ti narod neće ništa verovati!) i njene verne sluge, (Policija ne beži od istine. Naprotiv, ona trči za onima koji je govore!) ali ništa ređe ne pogađa ni Korupciju, (Sudija je doneo presudu, ali ni ja nisam došao u sudnicu praznih ruku!), Bezakonje, (Naša država je težak invalid. Nedostaje joj ruka pravde.) Nemoral, (Od kada nam ulica školuje decu, svi su nam đaci odlični.) Samodestrukciju (Videli smo svetlo na kraju tunela. Sačekaćemo malo, pa čim se ugasi, idemo dalje!), a poseban hobi su mu Lažne patriote. (Najveće patriote prežive sve ratove. Glavni glumci nikad ne ginu.)

Ninus nam je u svojoj "Vojnoj tajni" ovog puta ponudio i manji izbor kratkih satirično-humorističnih priča. I u pričama se prepoznaje isti satirični nerv i ista kritična oštrina sa dozama humora, gde humor ponekad preuzima primat, pa nastaju prave kvalitetne humoreske ("Ja, kralj"). Ipak, pored nekoliko uspelijih satira ("Ulica"), priče su uglavnom ostale na pokušaju i ideji, pa je vidljivo da je to polje na kome je autor tek počeo ozbiljnije da radi. Ali ako je suditi po iskustvu sa aforizmom, uz njegovu dokazanu upornost i vrednoću, i tu možemo očekivati značajan napredak u budućnosti.

Dakle, "Vojna tajna" više nije tajna! To je sadržajna, vredna i obavezna knjiga u biblioteci svakog ljubitelja satire i humora, a dobra zabava za svakog čitaoca kojem je čitanje više od zabave.
Knjiga sa zaštitnim znakom.
NINUS.

Slobodan Simić

________________
Izvornik: Recenzija za knjigu Vojna tajna, Ninusa Nestorovića
Alma, Beograd - 2006.

- 7 -