Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Nove knjige

KOLAŽ DEMOKRATIJE

Bojan Bogdanović
NIPP "Naša riječ"
, Zenica - 2006.

Bojan Bogdanović - Kolaž demokratije

Demokratiju, u njenom dugom hodu po mukama, pratile su brojne političke mene i promene, čiji se kolaž na licu istorije ispisivao kao bolan grč - u borbi za jednu od najprihvatljivi- jih opcija. Postulate koji su stari Grci postavili, strujeći kroz vekove kao (nedostižan?) ideal uniženih, tek nekoliko poslednjih vekova počeli su različitim intenzitetom i modalitetom da se utemeljuju. Sloboda misli i ideja, poput nezadržive bujice zapljusnula je i zatalasala svet, izazvavši tektonske poremećaje, koji najposle potresoše i samu suštinu. 

U vremenu sadašnjem, vremenu u kojem je moguće pratiti zapise otkucaja srca s kraja na kraj planete, kada sveprisutno oko tehnološke revolucije bez poziva i kucanja ulazi u svaki dom, osioni lideri preširokih osmeha nadmeću se u gluposti.

Imam psa koji reži
samo na određene pokrete.
I njihove lidere.

U svojoj novoj zbirci aforizama Kolaž demokratije, Bojan Bogdanović nam, već u naslovu, na koricama knjige, grafički sugeriše ili možda pak ukazuje na stanje zatečeno, stečeno, dograđeno. Mozaik života sa svim nedaćama i sporadičnim svetlim trenucima, koji u haotičnom hodu deluju upravo tako - haotično, hotimično udenuti u privid postojanja. Sklapajući deliće preostalog života u domovini razrušenoj, Bogdanović sa i bez (pod)smeha priziva tu proklamovanu demokratiju, proziva moćnike, ali i raju nedoraslu, podleglu ispraznim obećanjima, sirotinju kojoj dom urušiše, a budućnost svedoše u uske okvire preživljavanja.

Vladin socijalni program je odličan,
tako da djeca ne ispuštaju daljinski iz ruku.

Deci nije uvek lako objasniti, deci se mora oprostiti lakomislenost, ali im najpre treba obezbediti dostojantvo koje neće prodati za večeru! Međutim, da nije samo deci ugroženo dostojanstvo upozorava i sledeći Bogdanovićev aforizam:

Zahtjevi penzionera su nerazumljivi
pošto je u kontejnerima slaba akustika.

Evropa zahtjeva žrtve,
ali kontejneri odbijaju
da izruče penzionere.

Tu nemilu životnu priču, priču miliona nesretnika, u blještavom milenijumu dodatno naglašava apsurd koji nagriza i ono malo preostalog zdravog tkiva. Rane nanete duši i telu opominju zastrašujućim prizorom. Otud muk neverice, zapitanost bezglasna, zbog reči potrošenih, proćerdanih, u govor mržnje pretočenih. Ni čelik se tako kalio nije, a kamo li krhka bića koja zaumni pretvoriše u topovsko meso.

Snajperisti sa solitera su prvi uveli
civilno služenje vojnog roka.

Na braniku otadžbine ili na krovu neke zgrade, oscilirajući između dobra i zla, između juče i sutra, bitka se vodi neprestana. A satiričar se brani onako kako najbolje ume - duhom i oštrim perom.

Na kraju treba pomenuti i to da Bogdanovićev kolaž sadrži bravure šireg spektra tema (i dilema), da sumornom svakodnevlju suprotstavlja duhovite replike, poigravajući se (ne)zgodama koje na smeh nagone, čak i onda kada suštinski razloga sa smeh nema.

Teleći mozak u sosu?
Je li to gurmanski recept
ili ministar finansija podnosi
godišnji izveštaj?

Nekim političarima prijeti opsasnost
da se probude sa konjskom glavom na jastuku.
Za sada se to dešava njihovim suprugama.

I to je demokratija! Svako ima pravo da se smeje, ali ne mora!

Vesna Denčić

- 7 -