Početna Arhiva Kontakt
   
 

 

 


Mini galerija

IGRE NA SREĆU

Zlatna kaciga 2007

 

KRUŠEVAC (SINA) – Pavel Koščinski iz Poljske dobitnik je prve nagrade za karikaturu Petnaestog međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga", na temu "Igre na sreću". Druga nagrada u istoj kategoriji pripala je Gergelu Basci iz Mađarske, a treća Vladimiru Kazanevskom iz Ukrajine, saopštio je juče predsednik žirija Jugoslav Vlahović. Na ovu temu prispelo je 256 radova iz 31 zemlje sveta i Srbije, zemlje domaćina. Za prve nagrade konkurisalo je 115 autora. U kategoriji stripa takmičilo se 12 radova, a specijana nagrada dodeljena je Jakši Vlahoviću iz Beograda. Jovan Prokopljević iz Beograda dobitnik je nagrade za portret-karikaturu na temu "Da Vinči 555".

"Zlatna kaciga" za satiričnu pesmu "Gospodar miliona" pripala je Veselinu Gajdaševiću iz Fekerića, a Zlatna kaciga za satiričnu priču "Šema", Miloradu Kneževiću iz Vrčina. Specijalna nagrada za satiričnu priču "Ogrebi i blago tebi" Slobodanu Simiću iz Beograda. Jovan Arsić iz Aleksandrovca dobitnik je "Zlatne kacige" za aforizam. Specijalna nagrada festivala "Rade Brka" pripala je Anđelku Erdeljaninu iz Novog Sada. U pisanoj formi konkurisalo je 97 autora sa 986 radova.

 * * *

Svečano dodeljivanje nagrada "Zlatna kaciga" biće 1. aprila 2007. godine. Domaćin i pokrovitelj Međunarodnog festivala "Zlatna kaciga", predsednik Opštine Kruševac Dragan Azdejković, juče je primio članove žirija Jugoslava Vlahovića, Sašenjku Meljnikov Ivanović, Aleksandra Čotrića, Vladislava Vlahovića i Jasminu Bukvu. Tom prilikom, čulo se da festival ima sjajan i originalan program, koji treba održavati i usavršavati. Srpska satira je uz vaterpoliste postala svojevsni svetski brend. Ranije su iz Srbije izvoženi mozgovi, a sada humor i satira, kažu članovi žirija.

- Imali smo mnogo muke da odaberemo najbolje humoriste i satiričare, koji će uz diplome dobiti i novčane nagrade, a sve je to na ovim konkursima po malo i lutrija. Jer, sve dosta zavisi od sponzora, sastava žirija i afiniteta učesnika - kazao je Jugoslav Vlahović, predsednik žirija Međunaropdnog festivala "Zlatna kaciga" koji se po petnaesti put održava u Kruševcu. Prilikom susreta s predsednikom opštine Draganom Azdejković, čula se ideja da se u Kruševcu osnuje muzej humora i satire, ali i da ovaj grad u dogledno vreme dobije i školu glume.

R. Barjaktarević

 

ZLATNA KACIGA:
Pawel Kuczynski
Poljska

DRUGA NAGRADA:
Gergely Basca
Mađarska

TREĆA NAGRADA:
Vladimir Kazanevski
Ukrajina

 

SPECIJALNA DIPLOMA:
Stane Jagodičić
Slovenija

SPECIJALNA DIPLOMA:
Ross Thomson,
Velika Britanija

SPECIJALNA DIPLOMA:
Nikola Otaš
Srbija

 

PORTRET KARIKATURA:
Jovan Prokopljević
Srbija

STRIP:
Jakša Vlahović
Srbija


Kliknite na sliku za pun prikaz

 

- 17 -