Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Nove knjige

I LIRIČAR I SATIRIČAR

Vukoman Bošković
BESKONAČNI BISERI
Beofeniks, Beograd ­2006

Vukoman Bošković ­Beskonačni biseri

Vukoman Bošković je pre svega satirični pesnik, što je i do­kazao u nizu do sada objavljenih knjiga pesama i aforizama. I u ovoj knjizi "Beskonačni biseri" vidljiv je, uprkos lirskim i melanholičnim stihovima, njegov kritički odnos prema poja­vama i karakterima koji su preplavili savremeni svet i pre­poznatljivi su u svakoj sredini.

Većina ovih pesama nastala je u potrazi za suštinom pos­tojanja, za smislom egzistencije.

Šta ostaje čoveku ostavljenom na dnu procepa između odbačenog Boga i nepoznate budućnosti? Malo rezignacije, malo više žestine i pobune protiv nepravedne sudbine, i isto takvog društva, i još nepravednijih moćnika. U pobuni nije samo smisao života već i zadovoljstvo, satisfakcija za sve nedostignuto ili izgubljeno... To izražavaju pesme Vukomana Boškovića. Zato je njegova pesma pomalo tvrda, spregnu­ta, stih opor.

Vukoman Bošković je od onih pesnika koji ne tragaju za zavodljivošću stiha, već za zamamnim prostorima spoznaje ljubavi, mržnje života i smrti, četiri osnovna elementa od kojih je sazdana svekolika poezija. Zato će, povremeno, njegovi stihovi, dobiti oblik aforizma (pesme "Saznanje" i "Operisan od straha") u kome se ovaj pesnik veoma uspešno iskazao i što mu je donelo reputaciju duhovitog i beskompromisnog satiričara.

U knjizi "Beskonačni biseri" srećemo se sa kompletnijim i kompleksnijim pesnikom Vukomanom Boškovićem. Jer u ovim pesmama njega zanimaju univerzalnije vrednosti od pukog opstajanja ili doživljaja zadovoljstva u svakodnevici i zato on istražuje ozbiljnije, kompleksnije nedostatke pojedinca i društva i postavlja univerzalnije i neprolaznije principe.

Bratislav R. Milanović

__________________________
Izvornik: Recenzija za knjigu Beskonačni biseri, Vukoman Bošković;
Beofeniks, Beograd ­2006.

­7 -