Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Nove knjige

GOLA ISTINA

Aleksandar Čotrić
Aurora
, Vranje - 2008
 

UNIVERZALNOST MISLI

Aleksandar Čotrić - Gola istina

Danas je teško biti Čotrić, s obzirom na to da je Čotrić srpski aforističarski brend, a srpski aforizam je perjanica evropskog satiričnog aforizma. To je breme koje se teško nosi i koje mora da se potvrđuje iz aforizma u aforizam. To je stalna bitka sa sopstvenim bitisanjem i stvaranjem, koja traži da se ide u korak s turbulentnim vremenom, punim nostalgije za lepotom življenja.

Čotrić nas postojano provocira sadašnjošću i prošlošću. U sudaru koncepata stvaranja misli i realnosti, rađa se oštra poruka svima onima koji su na neki način problematični. Ne postoji nijedan segment našeg postojanja koji Čotrić nije zahvatio i na površinu izbacio narodni jad i čemer. Pod njegovom britkom kosom kao snopovi padaju sumnjiva avangarda, lideri, vođe, vlastoljupci, ratni zločinci i profiteri, ali se prepoznaje i običan Srbin.

Svaki njegov aforizam sadrži nevidljiv i neočekivan obrt, a sve to sa izuzetnom kompozicijom, u kojoj se do maksimuma koriste stilska sredstva.

Čotrić veoma dobro poznaje srpsku političku scenu, njene aktere, poznaje i srpskog građanina, njegov mentalitet, ali važnije od svega je što poznaje sebe i bespoštedno kritikuje negativnosti, na vrlo osoben način.

Poruka Čotrićevih aforizama je univerzalna i ispunjena ljubavlju prema svome. Ljubav prema sopstvenom narodu i naciji daje mu pravo da kritikuje ono što je negativno i što unazađuje.

Na našu sreću, Čotrić ima neograničen radijus mišljenja i talenat za konciznost i nepredvidljivost, pa svojom upornošću i bespoštednim radom ispisuje nove kontingente genijalnih satiričnih misli.

Srećna je Srbija sa Čotrićem, ali su nesrećni oni otkriveni ništitelji našeg savremenog života.

Da li je Čotrić Srbin? Da, po rođenju.
Ali je i naš – po univerzalnosti njegove misli.

Vasil Tolevski,
Makedonija


ISTINE O "GOLOJ ISTINI"

Aleksandar je Veliki. Fizički – vidno, duhovno – neviđeno! Naoružan je od zuba pa na gore. Njegove mete su žarišta vulkana gluposti i bezumlja, iz kojih ne kulja (g)lava! Puca u ono porazno oko nas: nepravdu, nemoral, dvoličnost, poltronstvo, sebičnost, gramzivost i ostala ljudska nevaljalstva. Ipak, najviše municije troši na vlast i njena nepočinstva, koristeći, isključivo, um-um metke. Vjerovatno čitajući njegove blistave satirične aforizme, neko je napisao: Satiričar ne skida glave, nego oreole. Drugi je, pročitavši Čotrića, napisao: Satiričar pravi uveličavajuća ogledala, pa ih poklanja rugobama.

U dugim književnim formama neki pokušavaju da pišu ćopićevski, neki ćosićevski. Uvjeren sam da će, u kratkim književnim formama, samo rijetkima uspijevati da pišu čotrićevski.

Čotrić je mlad, a već je star. On je dar prirode društvu.

Antologijski + biserno + vispreno + gromovito + duhovito + đavolasto + edukativno + životno + zabavno + intrigantno + jezgrovito + kritički + lucidno + ljekovito + metaforično + nonšalantno + njegovski + originalno + pronicljivo + racionalno + sarkastično + terapeutski + ćirilidilično + upečatljivo + filozofski + hiperbolično + crnohumorno = čotrićevski

Veljko Rajković,
Crna Gora


VRIJEDAN BISER U DRAGULJARNICI SATIRE

Novom knjigom aforizama Gola istina Aleksandar Čotrić je još više učvrstio svoju poziciju pisca u samom vrhu srpske, balkanske, a moglo bi se reći i svjetske aforistike.

Oštar kritičar svega nižnjeg u društvu, on se suprotstavlja i takvom moralnom soju, ne štedeći nikoga, pa ni sebe kao pisca. Njegov spektar tema je višeslojan, provlače se ironija, sarkazam, lucidnost opažanja, apsurdnosti našeg vremena, humor koji je vješto uvijen u formu satire, i obrnuto, što aforizme ovog autora čini vrhunskom umjetnošću.

Rijetke su knjige koje imaju toliko dobrih i antologijskih aforizama. Gole istine neće se stidjeti niko. Čotrićeva nova knjiga je vrijedan biser u draguljarnici satire ovog podneblja, izbrušen vješto i znalački, kako se i očekuje od pisca takve stvaralačke snage i energije, koji zna da razlikuje bitno od nebitnog. Njegove misli su jezgrovite i vješto sortirane po temama, a to knjizi daje posebnu kompaktnost, tjerajući čitaoca na razmišljanje i odavanje visokog priznanja autoru.

Jovo Nikolić,
Republika Srpska, BiH
 

________________________
Izvornik: Recenzije za knjigu "Gola istina", Aleksandra Čotrića
Aurora, Vranje - 2008.

- 7 -