Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Intervju

 AFORISTIČAR  DUŠAN PUAČA

AFORISTIČAR IZ INATA

Promocije knjiga su izuzetno lepi događaji
gde se prezentuje nešto novo iz sveta aforistike.
Za mene je svaka objavljena knjiga mojih kolega radost

Dušan Puača

Dušan Puača, rođen 1949. godine (dakle, prva polovina prošlog veka). Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Zaposlen u Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu skoro ceo radni vek.

Objavio tri knjige: "Tačna vaga", aforizmi, kratke priče i epigrami 1991. godine. Odmah zatim, 2001. godine knjigu aforizama "Poljubac škorpiona" a već 2007. g. novu knjigu aforizama "Prometej je pobegao".

Objavljivao u više novina i časopisa, na tv i radiju, stalni saradnik Etne. Nije nagrađivan.
Učlanjen i sekretar Beogradskog aforističarskog kruga.

* * *

ETNA: Pravnik - aforističar, aforističar - pravnik, kada prestaje pravnik a počinje aforističar i obrnuto? Ko je prvi počeo?

Puača: Moje studiranje prava obezbedilo mi je logiku i analitičnost... Studije prava daju i solidno obrazovanje. Mislim da je to dobar spoj. Uz iskustvo, vezano za godine daje dobre rezultate.

Inače, još iz gimanzijskih dana sam pisao dosta sažeto. Aforizme sam počeo da pišem slučajno, pomalo iz inata. Naime, na jednoj književnoj večeri aforizme su čitali Aca Baljak i pokojni Vuk Gligorijević, a ja sam čitao kratke priče i epigrame, koje sam do tada pisao. Naravno da su aforizmi na tim večerima uvek efektniji. Na piću, posle književne večeri, sam najavio Aci da ću početi da pišem aforizme. I počeo sam. Onda je Baljak napravio antologiju  "Istorija afokalipse" a mene su začikavali da su mi od ukupno pet napisanih aforizama u antologiju ušla tri. Jedan je u to vreme zaista bio dobar: Otišao je kad nam je bio najpotrebniji. Sudićemo mu u odsustvu. I danas je aktuelan.

ETNA: Od tada je, kako se čini, prošlo dosta vremena, a aforizme i dalje pišete. Objavili ste tri knjige, da li je to malo ili sasvim dovoljno?

Puača: Ne mogu se baš pohvaliti da sam produktivan. Prva knjiga "Tačna vaga," konglomerat kratkih priča, epigrama i aforizama objavljena je 1991. godine u privatnom izdanju. Zatim sledi pauza od deset godina (u jednom ružnom periodu rata desilo se da nisam napisao aforizam tri godine) i knjiga "Poljubac škorpiona". Tu su samo aforizmi. Između druge i treće je manji raspon - šest godina. "Prometej je pobegao" su aforizmi objavljeni 2007. godine. U svakom slučaju nedovoljno. Iskreno rečeno, ne trudim se dovoljno, a i svakodnevni posao me prilično iscrpljuje, tako da mi je lagodnije da čitam neku knjigu nego da se patim pisanjem.

ETNA: Visoka škola elektrotehnike i računarstva naizgled nema nikakve veze sa umetnošću i stvaralaštvom, pa ipak, kada se nađu pravi ljudi na pravom mestu i tehnika "propeva". Koje je sve projekte Vaša škola do sada podržala?

Puača
: Škola u kojoj radim, Visoka škola elektrotehnike i računarstva u ul. Vojvode Stepe u Beogradu je ustanova u kojoj ima mogućnosti da se bavim, a i ostali, i drugim aktivnostima tzv. vannastavnim aktivnostima. U okviru studija za animaciju prave se animirani filmovi (dva po mon scenariju), kratki filmovi za festival kratkih formi a i već poznati crtani Džet set je iz naše radionice.

Jedno vreme je bila aktivna kreativna radionica. Trenutni je zastoj ali ću pokušati da animiram neke studente da se obnovi.

Škola je izdavač mojih knjiga, ali i drugih autora, koje nisu vezane za struju i računare. Bilo su tu dve zbirke pesama studenata, jedan zbornik radova i jedna knjiga o muzici.

U školi uspešno već treću godinu radi plesna škola. Latino, klasika i orjentalni ples. Uz studente ima i jedna grupa nas malo starijih. Organizovao sam seminar, uz podršku menadžmenta škole, o evropskim integracijama za studente, koji je trajao jedan semestar u saradnji Centra polonijuš. Sledi studijsko putovanje u Varšavu i Krakov. Za uzvrat održano je jedno književno veče, poetsko satirično i preveli su to i objavili u svom časopisu.

ETNA: U školi ste organizovali i nekoliko promocija knjiga aforizama, da li je bilo i nekih drugih "sumnjivih okupljanja"?

Puača: Promocije knjiga su izuzetno lepi događaji gde se prezentuje nešto novo iz sveta aforistike. Za mene je svaka objavljena knjiga mojih kolega radost. U školi imam uslova da osmislim i organizujem promocije. Do sada su održane dve večeri aforizama (gde su učestvovali najpoznatiji naši aforističari) čak i honorisani, zatim smotre studentskog stvaralaštva, promocija CD-a "Smeh do bola", koju smatram kao izuzetno lepo okupljanje, promociju "Prometeja", uz koktel i nastup plesne grupe.

Ja sam kao sekretar škole operativac i praktičar, iako to u svojoj prirodi nisam, pa nije problem da se nešto organizuje. Da ne bude stereotipno. I da bude posećeno.

Naši genereli su najbolji.
Traži ih ceo svet.

Pacovi još nisu napustili brod.
O stanju na brodu informišu se preko Javnog servisa Srbije.

U politici amateri,
u lopovluku profesionalci.

Crkva u kojoj se molim Bogu
više ne radi.
Ne radi više ni komitet.
Kod koga ću sad po mišljenje?

Špijunima u Srbiji je lako.
Ovde nema tajni.

Sreća po nas da je Vuk bio hrom
a Filip Višnjić slep.
Ne bi valjalo da je bilo obrnuto.

Moj pas i ja šetamo jedan drugog.
Svako sa svoje tačke gledišta.

U zdravom telu zdravi organi.
Za prodaju.

Ovaj put sam bio brži od ženinog ljubavnika. Prvi sam se sakrio u šifonjer.

Dušan Puača

ETNA: I to, naravno, nije sve. U martu je, takođe u Vašoj školi, održana osnivačka skupština  Beogradskog aforističarskog kru- ga (BAK). Upoznajte naše čitaoce kako je realizovana ideja da se taj neformalni krug konačno institucionalizuje? Kakvi su dalji planovi?

Puača: BAK – Beogradski aforističarski krug neformalno postoji već više od dvadeset godina i već je postao, da kažem, brend. Konačno je institucionalizovan ove godine.

Osnivačka skupština je održana 3. marta, na kojoj je bilo 14 osnivača. U Upravni odbor su izabrani Aleksandar Baljak, Slobodan Simić, Saša Čotrić, Bojan Ljubenović i ja. Kooptirani su Vesna Denčić i Aleksandar Novaković.

Predsednik Skupštine je Vita Teofilović a Nadzorni odbor Đorđe Otašević i Milan Beštić. Sada smo registrovani, sa sedištem i žiro računom.

Skupština je održana kod mene u Školi i data je saglasnost da sedište bude u Vojvode Stepe, i cela logistika je tu.

Koristim priliku da pozovem kolege aforis- tičare da se učlane.

U statutu je registrovana delatnost, a izme- đu ostalog izdavanje knjiga, organizacija raznih manifestacija, formiranje baze poda- taka aforističara i knjiga aforizama, veb sajt i sl.

ETNA: Satiričari ne bi bili to što jesu da uvek ne postoji neka simpatična "zvrčka", u ovom slučaju to je...?

Puača: Kuriozitet je da se sednice Upravnog odbora BAK-a održavaju u dnevnoj psihijatrijskoj klinici, gde nam je domaćin Slobodan Simić, neuropsihijatar. Uvek veselo.

ETNA
: Predstoji nam Satira fest. Ove godine osmišljen je malo drugačiji koncept i organizacija u odnosu na prethodne. Kažite nam ukratko kako bi trebalo da izgleda ovogodišnja manifestacija?

Puača: I ove godine će biti organizovan Satira fest, sada pod nazivom "Radoje Domanović – sto godina posle". Navršava se sto godina od smrti rodonačelnika srpske satire Radoja Domanovića i vredno je sagledati gde smo sad i šta se događa u srpskoj satiri a i u društvu.

Satira fest 08 će se održati 11. oktobra. Počinje polaganjem venca na bistu Radoja Domanovića na Kalemegdanu, zatim okrugli sto u Ministarstvu za dijasporu u Vasinoj koji će voditi Vita Teofilović a u kome će učestvovati Ratko Božović, Milovan Vitezović, profesor Egerić, Žarko Trebješanin. Lista još nije zaključena. Svakako vrlo zanimljivo.

Veče aforizama će se održati u svečanoj Sali Gradske opštine Stari Grad u Makedonskoj ulici 42, sa početkom u 19 i 30 časova. Učestvovaće 30 aforističara sa po 15 aforizama, iz zemlje, zatim iz dijspore, Bosne i Makedonije.

Urednik Aleksandar Baljak će izvršiti odabir aforizama, radi postizanja kvaliteta, a biće štampan Zbornik u kome će biti izlaganja sa okruglog stola i aforizmi. Učesnike, odnosno pozive da učestvuju je odabrao Upravni odbor.

Očekujemo medijsku podršku, da se ne desi, kao što se često dešava, da bude više satiričara nego publike.

ETNA: Nakon svega pobrojanog, ispada da Vam zaista ne preostaje mnogo vremena pisanje, pa ipak, da li u dogledno vreme možemo da očekujemo i novu knjigu?

Puača: Nastavio sam da pišem i sve se nalazi u fajlu "Posle Prometeja". Knjiga će da sačeka. Ali, ko zna. Vremenski raspon između knjiga se smanjuje.

ETNA: Poruka ili preporuka za kraj: čitaocima, kolegama, političarima itd. ili svima zajedno?

Puača: Na promociji knjige "Prometej je pobegao" sam se zahvalio našoj Vladi, Skupštini i političarima, kao neiscrpnom izvoru inspiracije za nas satiričare. Ta zahvalnost i dalje ostaje..

Razgovor vodila:
Vesna Denčić


Karikatura - Nikola Otaš


- 8 -