Početna Arhiva Kontakt
   

 

 


Roman u nastavcima

ZORAN STANOJEVIĆ

GOVORI F. GROMKI - TMURNI


22 - ORGAN NA KUĆNOJ NEZI

– Samopregorno penušenje – Projekt: Nova Godina! – Vižljasti organizam u smislu telesne građe – Grimizni purpur od zlatnog brokata – Uvežbavanje spontane razdraganosti

Odjednom saznam - Organ se vratio kući! Doista, kakva efikasnost. Zato Organ i zauzima takav položaj; za posao koji drugima oduzme godine njemu je dovoljno svega nekoliko nedelja! Molim, on je besprekorno posvršavao ceo slom živaca dok bi dlanom o dlan, usled što je samopregorno penušio tačno gde je predviđeno, i to u danonoćnom smislu! Tako je, zahvaljujući njegovom predanom radu, svakako i sama R.O. za penu iz žvaćnog organa premašila perspektivni plan razvoja i sve drugo, a on se, po obavljenom zadatku, uputio kući, s tim da se u dogledno vreme vrati i u toplu luku utočišta, u svoj voljeni SOUR.

* * *

Otišao, dakle, Organ na kućnu negu, zato što se kod kuće najbolje primenjuje kućna nega, a inače su slabiji uslovi. I dalje je, pričali mi, bio nešto indisponiran. Kažu, iako su ga zalečili, sve se na njemu smenjuju izrazi lica u cilju izražajnosti; nisu ni znali da čovek može da ima toliko izraza lica. No, on i jeste na kućnoj nezi da bi nam se vratio u odnegovanom stanju, gde ga neguju iz petnih žila da što pre. Moraću, odlučio sam, da mu poštom pošaljem sonet, čim konačno utvrdim koliko strofa sonet treba da ima, kako uopšte tako i posebno, tj. kad se upućuje tako istaknutoj ličnosti. A i inače gorim od želje da mu podnesem izveštaj šta sam sve radio dok je on upražnjavao sopstvenu psihu. Zamišljao sam, odlazim ja kod Organa, a on, uspravan kao bor, sedi u stolici za ljuljanje, i svi ga u kući neguju, celo članstvo porodice, zato što je on na kućnoj nezi pa moraju. Mogao bih i da ga pitam za moju fontanu za šikljanje iz njega, tj. kada on ima vremena da pozira vajaru u tom smislu. Ali me doktor B. sprečavao, a ni doktor A. mi ne da da prodrem (vratio se sa onog Simpozijuma u inostranstvu, pa sigurno neka najnovija saznanja o tajnama mentalne psihe). Kažu obojica - bolje da ja ne idem kod Organa, jer će opet biti kao što je bilo. Čim me vidi on će, vele, prvo više puta snažno da vrisne, jer ga ja tako prožmem osećanjima da ne može odoleti, a onda će opet da gleda u jednu tačku, i da smatra "Međutim". Naravno, to jeste Smernica, ali bolje je poštedeti ga i od davanja smernica, jer šta vredi porodici i da se satre od negovanja ako se on neprekidno zamara u toku negovanja njega?

I tako nisam otišao, mada znam da bi Organu bilo žao da sazna da sam naišao na toliko nerazumevanje.

* * *

Tolike projekte sam ostvarivao da nisam stizao sve ni da ih pobeležim, i još sam se u duhu neprekidno bavio Organom, a onda odjednom opazim: još samo koji topli obrok i - eto Nove godine! Razume se, i to moram ja sam. Niko da prione, nego i celu Novu godinu moram ja da izvršim! Kažem to, a šef Odseka za Opšte poslove podiže glavu, i reče tiho MHM, i opet se udubi u đuveč, kao da je hteo da se sakrije u njega. No, i to je ipak mnogo zdravije nego razbludno lizanje taksenih maraka, pa u redu. Tim pre što je to zbilja jedna univerzalna ličnost. Ne samo što spontano jede đuveč, nego još i čita određenu materiju o kloniranju, koju toliko voli da ne menja tu novinu uopšte, nego mu uvek baš to prostrto po stolu, ne bi li se podigao nivo obaveštenosti o kloniranju u R.O.

Elem, kad nema Poslovodnog, što je na kućnoj nezi, tu je prekaljeni šef odseka za Opšte poslove, i njegova reč se ima ceniti kao oko u glavi, na primer reč MHM. Kažem mu to, a on iznenada poskoči, i reče da je sve u redu, samo ja neka organizujem kako god želim.

* * *

Vrlo lepo od njega, a i drugi me Gore podržavaju, jer znaju da će ići sve čega se prihvati F. Gromki-Tmurni. I tako se prihvatim, u skladu sa mišlju MHM, da pripremim Novu godinu. Da ne bih zamarao ostale Izvršioce, u Komisiji je pored mene bilo samo Telo za popis, pošto sam odlučio da s njom još energičnije zbijem redove. Zaista, kako bi ona sama, sirota, onako vižljasta? A, jasno, treba i ona meni da pomogne, te sam stoga i radio na što tešnjoj vezi, do uzajamnog prožimanja, u smislu nerazdvojnosti, a na planu dalje saradnje. Bio bih nečovek da sam je pustio da se sama muči oko popisivanja, zato sam i doneo rešenje da spadam u nju, u skladu sa odlukom "Međutim"! Stoga sam, čim je za Projekt Nova godina pomoć zatrebala meni, odmah pomislio na nju, u smislu da ja i tu treba neodložno da se nađem među njom.

* * *

Suština projekta bila je: ja - Deda Mraz; ona - Nova godina! Osnovna ideja: Novogodišnja priredba za naš SOUR. Dakle sve potpuno novo, sveže, upravo u duhu Intencija.

I tako smo nas dvoje organizovali mnoštvo sastanaka, na kojima sam nastojao da se sve dubinski prouči. Telo za popis odeveno u gotovo prozračnu belinu, da se vidi da mi nemamo šta da krijemo, tim pre što je ona, onako, obdarena u smislu vlastite građe organizma. To smo stalno probali, njen kostim, na našim sastancima, i utvrdio sam da na svetu ne postoji Telo sa kojim bih radije prorađivao Prisvajanje Viška Vrednosti, tim pre što je i u školi imala Marksizam.

Dakle: po mojoj originalnoj ideji, ona izlazi u ponoć (usaglasili smo se da i kod nas Nova godina bude baš tada, i to 31. decembra!) pa kaže: JA SAM NOVA GODINA... Čisto karakterna uloga. Nema mnogo teksta u tom trenutku, to je tačno, ali kakva projekcija Budućnosti leži u njenoj humanoj poruci - to je teško i zamisliti. A ja… Ja stojim do nje, u grimiznom purpuru od zlatnog brokata, i brada mi se leluja od uzbuđenog disanja nepregledne mase Izvršilaca! Svi napeto sede, i čekaju Iznenađenje Večeri... Lepota jedna, ukratko. Malo ko bi se setio da smisli toliko solidan scenario za Novu godinu, osim možda na Televiziji, ali tamo su ljudi profesionalci, za to su plaćeni.

Stojim ja, dakle, a uz mene iskreno mumla Medved za Opšte poslove, tj. Šef Odseka za Opšte poslove koji je u medveda instaliran (na šta je pristao bez reči). Doduše, bilo bi lepše da je u medveda ugrađen sam Organ, da vrši mumlanje iznutra, jer je Poslovodni krupne građe, i, onako, otresit, ali ni šef za Opšte ne zaostaje mnogo u tom pogledu. No, Organ ne može jer je indisponiran, a šefu za Opšte sam savetovao da privremeno uzima dvostruki topli obrok, pa da nam još ojača, i da bude kao od brega odvaljen, jer treba mumlati satima i satima, a on se nije za to školovao. Drugo će biti kad nam stignu kadrovi iz Usmerenog obrazovanja, koje priprema sve profile. A lampione i slične trice nećemo, nego sve da bude radno i svečano. Važna je, najzad, sama razdraganost, koju će svak psihički osećati, a ne neke površinske stvari! Izvršio sam pritisak na Izvršioce, da kako god znaju vežbaju spontanu razdraganost, i nemoj da bih nekog video da nije razdragan (rekao sam im) i, u celini, sve sam pripremio, putem maksimalnog zalaganja na tom planu. A šef za Opšte je tako iz dna duše mumlao na probi da mi je prosto bilo žao što to ne može tako i za 29. novembar i slične praznike, ali ne može se sve imati...

nazad