- ETNA -


IMA LI OVDE NEKO MUŠKO

Ženska preventivna monokomedija


Za izvođačicu poželjna vizuelno sadržajna osoba postpubertetske starosti 
/oko 30 godina/

Odmah da se nešto razumemo; budite sigurni da mi ne bi padalo na pamet da vam pričam o tome da temu nisam apsolvirala do kraja; mislim, od Adama, pa sve naovamo. Baš tako. Kako - pitate? Eh, kad bih vam tome pričala... nego, šta će vam to? Ovde je reč o vama, a ne o meni. Ja sam učinila što sam učinila. I, mogu da vam kažem da se nisam pokajala. Taman posla. Baš zato vam sve ovo i govorim. Kad vas vidim ovako mlade i pune života, srce me zaboli pri pomisli da gubite dragoceno vreme i nerve tražeći ono što vam srce želi.

Kao što rekoh, ja sam taj problem prebrinula. A kako - videćete. I nemojte više da vas čujem s onim defetističkim jadikovkama kako su žene ugrožene, kako ih niko ne razume, kako im se ne dopušta ovo, ne da ono, kako nemaju nikakvog izbora... Ako ćemo pošteno, upravo su muškarci ti koji nemaju nekog naročitog izbora, samo... razume se, ne treba o tome baš na sva zvona. Valjda vam je to samo po sebi jasno.
Šta? Ne verujete da je to tako?! Evo, odmah ću vam pokazati na primeru:

Zamislite jednog nesrećnika koji je odlučio da svoje skromne fizičke i duhovne kapacitete udruži s odgovarajućom osobom suprotnog pola ili, što bi se u narodu reklo - oženi se. Znate li šta mu, u datim okolnostima, stoji na raspolaganju? Normalno da ne znate. Niste se nikada ženili, pa vas i nije bilo briga, je li tako? Šalu na stranu, znam da ste radoznali da čujete na šta može da računa jedan prosečni pripadnik takozvanog jačeg pola kada reši da krene u potragu za svojim slatkim plenom. 

E, pa, ovako; najrasprostranjenija vrsta koja mu se pritom nudi, u humanoj zoologiji naziva se - RIBA, ako zanemarimo one njene standardne modifikacije kao što su mačka, pile, ovca, koza i slično. Njena osnovna karakteristika je da je relativno lako dostupna i to je, kao što ćete se brzo uveriti, njena jedina vidljiva prednost. I to, na njihovu nesreću, kratkotrajna. Naime, iskustvo govori da je dotičnu, u principu, mnogo lakše upecati, nego zadržati u nepromenjenom stanju. Kao što vidite, našem nesrećniku, u navedenom slučaju, preti realna i permanentna opasnost da mu izmigolji, isklizne iz ruku i - otpliva dalje. 

Ni suprotna varijanta nije za njega mnogo povoljnija. Ni slučajno. Zamislite samo onu nepodnošljivu sumnju koja ga danonoćno razdire; da li je upecao tako jednostavno zahvaljujući svom neodoljivom mamcu ili mu je, ne daj bože, podmetnuta. Pa onda; otkud ona baš u njegovim vodama i kako to da je do sada niko nije upecao, ako čemu vredi - i tako unedogled. Zna i on da ona nije neko baš idealno rešenje za njega, ali sve dok ima onih koji mu čak na njoj zavide, verovaće da i nije tako loše prošao. 

E, sad... s nešto više sreće i strpljenja, može da mu se zalomi i neki bolji "komad". U ovom slučaju, to bi bila ona, nešto ređa, ali i znatno zahtevnija, vrsta, koju u enciklopedijama nazivaju jednostavnim imenom - DAMA. To je, ujedno, i jedina jednostavna stvar koja je karakteriše. Podrazumeva se da jedan takav primerak ne može da se sretne na mestu s manje od četiri zvezdice, što već na startu takvom izboru daje priličnu dozu onog neophodnog ekskluziviteta. Naravno, postavlja se neizbežno pitanje kako prepoznati takav jedan primerak. Sasvim jednostavno, ako je to uopšte za utehu u ovom slučaju. Prepoznaje se po tako besprimernoj uzdržanosti, koja našeg kandidata za ženidbu od prvog dana stavlja na beskrajne muke da neprestano pogađa njene želje, a da nikada ne bude siguran da li je on zaista lično usrećio, kada je vidi kako, onako, neodoljivo zrači. A na stranu to što sam sebi neće biti u stanju da poveruje da ju je, takvu, zaista "pošteno" zaslužio. Uvek će se pomalo osećati kao neki krivac ili neotkriveni kradljivac. U svakom slučaju, biće njen njen večiti i beznadežni dužnik. Inače, ukoliko na vreme odustane od ovakvog izbora, još uvek ima mogućnost za neko lakše i pristupačnije rešenje.

Recimo, najjednostavnija i najekonomičnija podvrsta, među raspoloživim vrstama, zove se prosto - ŽENA. Pod tim imenom podrazumeva se manje-više sve ono što preostaje nakon ovih prethodno pomenutih grupa. Ako bi trebalo da se nekako pobliže objasni pojam žene, to bi vam bila neka vrsta gradivne imenice, onako angro, za sve ono što ima jasno izraženu tendenciju da se jednog dana nazove suprugom. Pojedine njene modifikacije, u izvesnim, istina, retkim prilikama, nazivaju se i gospođama, mada to, u ovom slučaju, nema nekog suštinskog značaja. U celini uzev, to su vam ona nedefinisana bića, s primarnim i sekundarnim odlikama vrste kojoj pripadaju, korisna kao priručna apoteka i veoma pogodna za višenamensku upotrebu. Najlakše ih se prepoznaje po modrim venama i mirisu belog luka i varikine. 

E, to bilo skoro sve što stoji na raspolaganju našem kandidatu za ženidbu, ako izuzmemo onu poslednju, četvrtu vrstu, koja je, onako, više statusnog karaktera. To bi bilo ona čudno biće koje se još uvek odaziva na ime - DRUGARICA. Znam da se tih retkih primeraka jedva i sećate, pa da vas samo podsetim.

Naravno da su statistički sasvim zanemarljive, mada i dalje egzistiraju u izvesnim enklavama. To bi vam, otprilike, bila neka kombinacija atavističkih gena prošlosti, ukrštenih sa neodoljivim staleškim izazovima. Od svih onih, normalnim ženama relevantnih dimenzija, "drugaricu" prevashodno zanima ona politička, što, naravno, i ne mora biti uvek tako loše, budući da je "istorijska distanca" nešto na šta je ona, po prirodi stvari, naviknuta. 

I - tu se moguća ponuda za našeg kandidata sasvim iscrpljuje. Nema dalje. Kraj. Gotovo.

Ranko Guzina

Normalno, vi se sad, s pravom, pitate - a šta nama, ženama, u tom pogledu, stoji na raspolaganju? 

Uuuuh!! Sačekajte malo, polako. Razmatraćemo "slučaj" po "slučaj". Ma, ima glava da vas zaboli kad čujete šta vam se sve nudi.

Samo... odmah da vas upozorim; ako mislite da će vaš princ iz snova da vam se tako, iz čista mira, sam namesti, pišite - propalo. 

Ako se i dalje budete zamlaćivali onom idiotskom bajkom o Pepeljugi, može vam se desiti da ostanete i bez onih jedinih cipela koje imate, kakva su vremena. Isti vam je slučaj i sa Trnoružicom, ako vam je falio neki primer za "mustru". Je l' se sećate kako se po njoj već paučina nahvatala kada je, konačno, stigao onaj "pravi", s onako - ubedljivo isukanim mačem? Razume se da je sve oko nje istog trena oživelo, ako je to za neku utehu. Ma, ima, naravno, i gorih primera. Recimo, ona hoću-neću Beatriče što je ostala netaknuta kao mostovi na Savi. Nije ni čudo što je nesrećni Petrarka morao da se, od sramote, zatrpa onim vencima, pa makar bili i sonetni. A da je samo jednom pipnuo, ne bi stigao ni da ih isplete onolike.

Nadam se da su vam ovi primeri bili dovoljni da vas uvere da vam, što se tih stvari tiče, baš niko, osim vas samih, ne može pomoći. Naravno, ako budete dovoljno uporni i ne odustanete od potrage za onim pravim. To vam je jedini moj savet.

E, sad, ne bih htela da vas razočaram, ali fakat je da se reprezentativni primerci ne proizvode baš serijski. Zato vam sve ovo i pričam, ako umete da slušate. Ali, da ne gubimo vreme. Evo, krenućemo odmah. Logičnim redom... 

Pretpostavimo da ste izašli iz kuće. U prirodu, razume se. I - šta oko sebe vidite? Korov, tako je. Najrasprostranjeniju biljku. Jeste. Ima ga koliko hoćete. Ne možete da ga preskočite, ma koliko vam išao na živce. Raskomotio se na sve četiri strane kao da je bogomdan. Čini vam se uklopljenim u sva vremena i sve prostore. Na prvi pogled vam izgleda tako bezazleno i naivno. Naravno, to je samo do trenutka dok mu jasno ne pokažete svoju iskrenu naklonost. Pre nego što ste se i osvestili kakvu ste glupost napravili, počeće od vas da zahteva da ga neizostavno respektujete samo zato što je prirodni delić te preovlađujuće većine oko vas. Nije nego! 

Uostalom, kako hoćete. Ko sam ja da vam se mešam?! Ako ste spremni da se na vašoj životnoj lutriji zadovoljite OBIČNIM ULOGOM, neka vam je sa srećom. Moje je samo da vam skrenem pažnju na neke bitne detalje, a na vama je da odlučite. 

Recimo, ako imate nekih planova na dugi rok, možete odmah da ih zaboravite. A evo zašto; njegova besprimerna životna mudrost, koju je preuzeo od neutvrđenog broja čovekolikih predaka, jedino je nasledstvo na koje, u slučaju "izvesnih okolnosti", možete računati. Inače, ovaj primerak, kao po pravilu, pokazuje tendenciju da se, u dogledno vreme pretvori u vašeg ekskluzivnog kućnog ljubimca, potpuno previđajući da se takvi artikli mogu nabaviti i na pijaci i da je izbor neuporedivo širi, a održavanje jednostavnije. Naravno da će on umeti da ceni vašu žrtvu, doduše, na svoj "specifični" način. Recimo, najviši kreativni dometi, koje će biti spreman da vam iskreno prizna su, dakako, sarmice sa šmekom "maminih ruku". Uz njih se, naravno, podrazumeva i njegov ljupki stomačić, koji će ponosno šetati ispred vašeg nosa, smatrajući ga vrhunskim komplimentom vašoj kulinarskoj veštini, koja je, pogađate, najbolji dokaz vaše neupitne ljubavi prema njemu.Tako je. I da skratim priču; ako ne želite da vas, još za vreme medenog meseca, proglasi "kraljicom turšije i podvaraka", zbrišite bez osvrtanja, pre nego što počnete da se beznadežno osećate na zagoretinu.

Naravno, to što ste ovog puta pametno eskivirali, ne znači da je opasnost do kraja otklonjena. Ne, nikako. Ima tu još mnogo zamki koje treba izbeći ako hoćete da srećno dođete do cilja. Slušajte samo dalje. 

Eto, na primer, još uvek se relativno često sreću oni relikti iz epohe obnove i izgradnje - fanovi onog ludog Aleksića, što se zubima držao za aeroplan i ribama zaustavljao dah, dok su, krivile vratove prema plavom nebu. Sećate se, bio je i film o tome. Namerno vam to pominjem da vam se ne bi desilo da nasednete na te fore s mišićima. Znam zašto vam to kažem. 

Recite pošteno; je li istina da ste noćima sanjali neki dražesni slatki kabriolet, a onda odjednom, u nastupu neke neobjašnjive amnezije svesti, ukrcavali se na prvi prašnjavi TERETNJAK koji vam se našao na životnom putu. Dobro, nesporno je da i To liči na četvorotočkaša, ali, ako ćemo pravo, priznaćete da vožnja u njemu nije ni približno onako udobna, kakvom ste je u zamišljali u vašim snovima. Ne, ne morate ništa da mi kažete; savršeno mi je jasno na šta ste pali. Znam, izgledao vam je tako preteće moćan, dok se, onako natenane, "iskrcavao" - kao Šesta flota. Jesam li u pravu? Naravno da jesam. Znam, ne morate ni da mi kažete. 

Nemojte mi samo reći da ste još uvek u dilemi i da vas nisam sasvim razuverila da to nije ono vam je potrebno. Uostalom, kako hoćete. 

Nemam ništa protiv; ako ste oduvek želeli da pored sebe imate "ozbiljnog" muškarca - eto vam ga. Nemojte posle da se žalite ako vas nagradi osmehom samo za rođendan i ustavno priznati državni praznik. Naći će on i za to opravdanje, ne brinite. Znate ono; život je težak, treba biti na visini zadatka i sve u tom stilu. A da je zaista težak, svojski će se potruditi da vas u to, što temeljitije, ubedi. Ako još uvek niste odustali, skrećem vam pažnju na ono najvažniji što se očekuje od vas, a to je - da mu budete savršeno i bespogovorno lojalni. A njegovo je, razume se, da misli o svemu ostalom. To, otprilike, znači da će, zahvaljujući njemu i samo njemu, na vašoj životnoj trpezi biti što vam duša želi i svemu će se znati mesto i vreme. Kao na parastosu. I da ne zaboravim, ako i dalje nešto takvo priželjkujete, one svoje stvarčice od crne čipke još večeras poklonite Crvenom krstu, pre nego što on na njih, na daj bože, natrapa. Vi ste, ako smo se dobro razumeli, "poštena žena", a ne tamo neka, znate već kakva. A propo toga, nemojte slučajno da vam se desi da,koliko god vam do toga bilo stalo, nesmotreno zatražite "preko leba pogače". Pustite ga da završi one "ozbiljnije" poslove; doći će i to na red. Važno je samo da mu budete pri ruci kad mu dođe ono "njegovo vreme". 

No, dobro. Dok vi razmišljate o prethodnoj ponudi, da razmotrimo šta nam još stoji na raspolaganju.

Vidite, jedan od najtragičnijih poznatih likova, kako i sama mitologija kaže, vam je onaj ludi SIZIF. Znate, onaj što je celog svog nesrećnog života radio na mišiće i još - pogrešne. Jasno vam je odmah da ne spada ni u jednu misleću kategoriju, je li tako? Ma, imali ste vi već nekog sličnog, sigurna sam, pa znate o čemu pričam. Najlakše se može prepoznati po tome što tera vašeg poštara da rade u tri smene, a umesto jednog buketa kupuje vam celu cvećaru, sa sve tri smene osoblja. Ne vredi da ga razuveravate da, u izvesnim slučajevima, kvantitet nema ni teoretske šanse da preraste u kvalitet. Mogu vam samo savetovati da ga se, dok je vreme, klonite. Znate, tu se radi o opasnom poremećaju, koji se ne leči ambulantno.

Ma znam šta ćete reći. Evo, već vas vidim kako nestrpljivo pitate; pa, IMA LI OVDE NEKO MUŠKO?!! Odmah ću vam reći; ima, naravno, samo treba biti uporan i, naravno, oprezan. Ne nasedati na "prvu loptu". To vam sve vreme i pričam.

Nego, da nastavimo gde smo stali...

Hajdete, kažite mi pošteno, koja vam je prva asocijacija kada se pomene reč "muškost"? Šta? Ma, nije to. Ili ne baš u svakom pojedinačnom slučaju. Valjda ste se u to i sami već uverili. Dakle, prva asocijacija na muškost bila bi - uniforma. Prosto je neshvatljivo kako se toga niste odmah setili. Znate ono, žene vole oficire, pa sve ko u pesmi, a? E, neće baš biti tako. Ako mene nešto pitate, to bi vam bili oni što čuvaju nebo, more, planine i sve ostalo, a jedino nisu u stanju da sačuvaju rođene žene. Kako i mogu kad se danonoćno lomataju po nekim vukojebinama. Dobro, de, ne sporim da kod izvesnog broja dvonožnih sisara postoji ona nesvesna, sadistička potreba, nasleđena još iz pećinskog doba, da ih neko uteruje u red, da ih silom osvaja, baca na leđa i slično. Logično je da uniforma tu dođe kao pravi, neupitni simbol moći, strogosti, neumoljivosti. Bar naizgled. Ali, ako stvar malo izbliza osmotrimo... ma, bolje da ćutim, da vam ne kvarim... U redu, ako baš hoćete. Eto, zamislite nekog rmpaliju šifonjerskih gabarita kako se, pred vašim raširenim zenicama, oslobađa suvišne ambalaže i ostaje u dugim pamučnim gaćama, iz kojih stidljivo proviruje nešto što samo poslednji megaloman može nazvati muškošću. Šta vam u tom slučaju preostaje? Naravno, da ćutite, jer otkrivanje ovakve "vojne tajne" može izazvati nesagledive posledice po pitanju sveopšteg poverenja u snagu, moć i čvrstinu, a da ne pričam o efikasnosti naših uniformisanih jedinica. 

Prema tome, zaboravite ga odmah, moj vam je savet. Ima i drugih rešenja. Polako, ne žurite. Obratite pažnju na sledeće:

Uzmimo, recimo, da ste idealna žena, kao što verovatno jeste, prva vam je pomisao da bi idealan partner za vas bio muškarac PERFEKCIONISTA. E sad malo sačekajte. Naizgled, jeste tako, ali .. To "ali" vam sreću kvari, ali nisam ja tome kriva, verujte. Ako mene pitate, te čovekolike kreature, koje sam malopre pomenula, su vam naporne kao sastanci u mesnoj zajednici. Ama baš ništa nisu u stanju da prepuste slučaju. Odmah možete da odbacite svaku pomisao da ćete tako nešto startovati u nekom stvarno inspirativnom ambijentu. Nema teorije. Taj vas ni na doživotnoj robiji ne bi nagazio, onako, na "divljaka". Jok. Možete koliko god hoćete da mu ispred nosa promičete, zanosite, lelujate, mirišete... Ma, ništa, nema šanse, kad vam kažem. A sad ću vam reći i zašto. Njihova obavezna test-lista duža je od državnog ustava. Bez bioritma i natalne karte, uopšte vas i ne uzima u "razmatranje". Nemojte se začuditi ako vam zatraži i najiscrpnije podatke o tome šta ste bili u prethodnim životima, šta ste u njima radili, s kim i zašto. I hajde, da vas vidim da li ćete se usuditi da mu, u takvim okolnostima, zatražite uviđaj u "materijalnu" sadržinu njegove autoritativne ličnosti. Ako vam to, kojim čudom i dozvoli, budite sigurni da će vas ubeđivati da su mu "instrumenti" trenutno na sterilizaciji, te da računa na vaše strpljenje, kao odraz, njemu dobro poznate, visoke kulture vaše ličnosti. A u svojoj potrazi za ekološki besprekornim ambijentom, neće ni primetiti da ste tu još jedino vi ostali autentična netaknuta priroda. I još nešto važno; taj nikada neće biti u stanju da se pred vama dovoljno opusti, osim tamo gde to najmanje želite i očekujete. Nadam se da vam je ovo što sam vam rekla dovoljno da sami izvučete odgovarajuće zaključke.

E, sad, ono što vam svakako nipošto ne bih poželela je da, bežeći od ovoga, naletite na nešto još gore, a to je ona, naoko neupadljiva vrsta, čije osobine otkrivamo najčešće kada već bude kasno. 

Iako zoologija beleži raznovrsne pojavne oblike ovog patološkog modela, zajednički naziv za sve njih je, jednostavno - STIPSA. Znam da ste već imali priliku da upoznate neke od njih, mislim, po principu "slučajnog uzorka". Nadam se da nije potrebno da vas naročito uveravam da od njega, definitivno, nemate čemu da se nadate. Čim primetite individuu koja pedantno proverava tvrdoću svake ožicarene cigarete, glasno negodujući ukoliko količina sadržaja ne odgovara naznačenoj deklaraciji, znajte da je to upravo taj. Ako ga, u nekom prolaznom pomračenju uma, velikodušno primite u društvo, budite sigurni da ćete pre da dehidrirate, nego što će on da vas odvede negde na piće. Osim, naravno, ako se radi o javnoj fontani. Ne kažem da vas baš nikada neće izvesti u restoran, samo nemojte slučajno da vam se desi da, u nekom napadu neoprostive razmaženosti, zadržite dug, čeznutljiv pogled na izazovnim eksponatima sa roštilja, koji vam nadražuju nozdrve. Ako vam se, kojim slučajem, desi takva nesmotrenost, očekujte da će vas, s neodoljivim "taktom" podsetiti na dijetu koju ste upravo započeli, u čemu vam on, naravno, daje svoju punu podršku. Ne treba ni naglašavati da je za dotičnog tamagoči vrhunac civilizacijskog napretka, u šta će zdušno pokušati i vas da ubedi, pozivajući se na drevne japanske tradicije, sve dok ne postanete ubeđeni samuraj i, na njegove oči, izvršite harikiri, sve prkosno gledajući u sliku dimljenog lososa. Razume se da je vatreni borac za prava žena da same plaćaju svoje račune, dajući punu podršku tako plemenitim feminističkim pobudama. Budite sigurni da će brže da izvadi četvrti koren iz "pi", nego novčanik iz džepa. I šta još da kažem? Mogu samo da vam poželim da ga nikada ne sretnete. Čim osetite da vam zaviruje u čekovnu knjižicu pre nego u dekolte, klonite ga se. To je sve što mogu da vam savetujem.

Nemojte misliti da su ovim sve opasnosti po vas otklonjene. Ni slučajno. Nije isključeno da, neplanirano, natrčite na nešto besprekornih manira i lepo vaspitano, kao rasno kuče. Ako se niste setili, radi se o klasičnom slučaju, zvanom MISTER PEDIGRE. Znam, oduševljeni ste. Ko bi imao srca da vas zaustavi da sanjate o životu udvoje s jednom tako retkom zverkom. U redu, nemam ništa protiv, ali, upozoravam vas da, već na startu, bar za milenijum unapred, zaboravite svu svoju familiju po obroncima Šumadije. Ne treba ni naglašavati da se isto odnosi i na vaše prijatelje, koji su "genetski predodređeni" za gašenje pikavaca po WC-šolji. U konkretnom slučaju, važno je da vam napomenem, imajte u vidu sledeće: vaše ime, a još više prezime, za njega je stvar bez ikakve upotrebne vrednosti, ukoliko je bez iscrpnih podataka o vašim precima do desetog kolena, zatim kompletnih dosijea o preležanim boljkama od vremena Marije Terezije naovamo, uz, razume se, uredne bakteriološke nalaze istih, overene u dva primerka. Ako ste, i pored ovih upozorenja, i nadalje zainteresovani za dotični uzorak, obavezno se pripremite za test razgledanja porodičnih portreta, koliko god vam ambijent spavaće sobe izgledao inspirativnije. Naravno, ni slučajno ne smete propustiti da primetite "porodično muževne crte" na njegovom licu, odlučan pogled, te, naravno, beskrajnu produhovljenost. Znam da ćete, i bez moje pomoći, registrovati da poseduje takav arsenal etikecije kakav nije viđen još otkad je Šekspir izašao iz puberteta. Razumem dobro da vas, imajući to u vidu, najviše brine da li uobičajeni protokol predviđa i neke životnije radnje, budući da vam je otprve bilo jasno da neko takav u svom međunožnom "trezoru" može samo da ima neki zastrašujuće ozbiljan penis, a nikako običnu kitu, kao neka raspojasana drumska šoferčina. 

Ah, zaista nisam pametna šta da vam kažem, osim da se ne zalećete, bez obzira šta vam i koliko nedostajalo. Uzdržite se još samo malo; dajem vam reč da ćete i vi naći onog pravog, samo ako me budete dovoljno pažljivo slušali i pamtili ovo što vam kažem. Ako ste mislili da je ovim kompletna ponuda iscrpljena, prevarili ste se. Ima tog još - i-hi-hi! Da se priča - i prepričava. 

Eto, recimo, prilično interesantnu vrstu predstavljaju oni, takozvani, REVIJALNI tipovi. To su oni što vam, još pre nego što ste se izuli, guraju pod nos knjigu utisaka, koju drže na polici, odmah pored ulaznih vrata. Jedino vas gips na ruci može spasiti da u njoj ne ostavite zabelešku o njegovim, za vas neviđenim, erektivnim dometima. Naravno, niste ni vi dete da ne vidite da mu je čak i za svakodnevno konzumiranje kiseonika neophodna stalnoprisutna publika. Ako ga samo malo odvojite na stranu i stavite na neku delikatniju probu, ušeprtlji se, kao da ga je iza krivine startovala saobraćajna milicija. Svakako da nije naodmet pohvaliti njegovog "eriksona" u boji presvlaka novog visokooktanskog ljubimca. I da se ne lažemo; čak i ako ste savršeno neupućeni u "materiju", jasna vam je razlika u oslanjanje peta na vetrobran njegove izglancane "mečke", u odnosu na nekog beznadežno šlogiranog "keca". Niste ni vi baš pali s Marsa. Vidim vas; još ne odustajete. OK. U tom slučaju, osećam moralnu obavezu da vam dam još par uzgrednih napomena: Ni slučajno ne pokušavajte da mu pred nosom prošvercujete patike bez duplih luftera, a kamoli neki novopazarski "Beneton". Pripazite se dobro; njegovom oku ne promiče ni pola suvišnog kilograma, a kamoli neka deponija silikona ili podmetačina u fazonu mega-brusa. Inače, spremen je da pravo bogatstvo potroši na vas, ukoliko ste talentovani da se, u rekordnom roku, pretvotite u njegovu omiljenu pernatu životinju. Dobro, možda i nije baš s Armanijem čučao na noši, kako tvrdi, ali, budite uvereni da se u te stvari prilično razume. Batake mu, da se razumemo, nudite isključivo u likrovanom izdanju, ako vam je stalo da mu, po skraćenom postupku, uhvatite ... "senzibilitet". I, naravno, nipošto mu ne zamerite što se tako teatralno razmeće svakojakim zakletvama, pridajući im važnost kao rezolucijama OUN. Nisu oni jedini koji vam nešto obećavaju, pa od toga posle ne bude ništa. Ali, to je već neka druga priča. 

Nego, da se mi vratimo na ovo naše. Verujte mi, zaista nisam imala nameru da vas preplašim. Razumem vas potpuno; ovaj primerak vam se, pretpostavljam, čini suviše komplikovanim za ono vreme koje ste spremni da žrtvujete u potrazi za čovekom vašeg života. Nema problema. U tom slučaju, mogu da vam preporučim nešto uprošćeniju varijantu, koja se na domaćim lokalitetima najčešće pojavljuje pod licencom DIZELAŠ. Znaci raspoznavanja, ukratko, bili bi; vampir-bele čarape, pečatnjak na maliću leve ruke i najnoviji model "nokije", zakačene tik pored šlica. I još jedan važan detalj; njegov omiljeni deo garderobe su bokserice, zvane padobranke. Izvinite, nešto me tera na smeh čim pomislim na to. Crkla bih kad ne bih lanula; znate, voli da se u njima raskomoti kao na pikniku. A alatku redovno zaturi baš onda kada je najpotrebnija. Moj vam je savet da se, ipak, uzdržite od smeha, ako vam je do njega zaista stalo. U suprotnom, budite uvereni da vam nikada neće oprostiti ako pokušate da ga ubedite da su bokserice za, onako, izdašnije komade, a ne za svakog žgoljavka, koji u njima propadne kao žeton u pokvarenom automatu. E... sad... ono najbolnije sa čim se, u ovoj kombinaciji, možete suočiti je to što dotični kandidat za vašeg životnog saputnika živi u iskrenom uverenju da među nogama ima pravu kosmičku sondu, koja će, uz dovoljno pogonske energije, sve da vam sama odradi. Ne znam šta da vam kažem na to. Priznajem, ne bih vam rado bila u koži. Koliko je meni poznato, u životinjskom svetu slične karakteristike, sreću se, uglavnom, kod divljeg vepra. Ali, ako vam to ne smeta, nema razloga da odustajete. Šanse su vam sjajne, kad vam kažem. Ma, naravno, da je i njima jasno da ribu mogu priheftati jedino uz novčanik. Zato nema ni najmanje razloga da se ustručavate da mu slobodno iznesete sve svoje maštovite potrebe. On uvek ima dovoljno argumenata u novčaniku da vam izmami širok osmeh na licu, koji je, usput, i obavezni deo vašeg imidža, što vama ne treba da predstavlja naročitu teškoću, je li tako? I ne brinite, potpuno će vas razumeti ako ga jednog dana zamenite nekim "atraktivnijim" modelom, ubedljivo dubljeg džepa. Jedino nikada neće uspeti da shvati kako ste mogli da ga ispalite za račun nekog asteničnog žutokljunca, koji još ni prvu "mečku" nije razgazio.

Naravno, ne savetujem vam da se još odlučujete, dok ne čujete sve do kraja. Najvažnije je da se na vreme oslobodite svih predrasuda. Posle ćete lako. Svojom glavom i - telom. Dakako. 

A, kad smo već kod tela, krajnje je vreme da prestanete da nasedate na onu foru "u zdravom telu - zdrav duh". Šta ste mislili?! Prošetate ladno do teretane, nogu za nogom, pa prvog bildera za ruku i - eto vam vaše sreće. Ma, hajdete, molim vas! Bežite od njega što dalje, kad vam kažem. Možete da mu se divite koliko hoćete, da ga ubeđujete u svoju ljubav. Nikada vam neće poverovati da možete da ga volite više nego što on sebe voli. Što god činili, on će uvek gledati preko vas ili, u najboljem slučaju, kroz vas, ubeđen da zaslužuje nešto mnogo bolje. Nemojte samo da mi još pomenete neku romantiku s njim; umreću od smeha. Vaš ljubljeni NARCIS čak i običan poljubac doživljava kao nesmotrenu i opasnu razmenu bacila, tretirajući vaše dirljivo skromne erotske potrebe kao svojevrsne kanibalističke pretenzije. Ne, o ovom zaista ne vredi trošiti reči. Uostalom, ako vam se dopadaju narcisi, radije ih potražite u prvoj bašti ili cvetnjaku. Jedino tamo izgledaju dopadljivo.

Potpuno vas razumem što ste odlučili da držite do sebe i svog dostojanstva i potražite nešto što vam uistinu odgovara. Samo... nisu još sve zamke otklonjene. Ne, ne...

Recimo, lako vam se može desiti da, u vekovnoj potrazi za pravom nežnošću, natrčite na jednog od onih što su se, u biološkom razvoju, prilično kasno predomislili, zaključivši da baš i ne pripadaju u potpunosti svetu pravih muškaraca. Ne, nimalo mi se ne sviđa kada ih neko zove peškiri. Ili, još gore ljubičice. Mnogo mi se više dopada onaj civilizovani, pristojni medicinski izraz - MUTANTI. Ako vas primete da napadno, kako vi to ponekad umete, vapite za nežnošću, nema šanse da vas zaobiđu. Za njih ste baš kao poručeni. Dobro, fakat je da se na takvog možete u potpunosti osloniti; tu nema ničeg spornog. U njega možete biti sigurni više nego u samu sebe, valjda vam je odmah jasno. Možete da ga ostavite gde hoćete, budite uvereni da ga nijedna neće ni taknuti, a kamoli se još otmati o njega, daleko bilo. Podrazumeva se da vas nikada neće činiti ljubomornom, a biće pored vas i više nego što vam treba. Za razliku od svih drugih, on nikada neće gubiti vreme gledajući fudbal; radije će vam oljuskati orahe za baklavu, koju samo on ume tako božanstveno da složi. Još će, s ponosom, svoje kulinarsko umeće pokazivati vašim "najkompetentnijim" komšinicama, ubeđen da će vam sve one pozavideti kakvu ste sreću imali što ste baš njega izabrali za životnog saputnika. Na njega se možete osloniti da će uvek, umesto vas, uredno pribeležiti svaki zanimljiv recept, posebno onaj za šuljeve. Ne, neću da vas odvraćam, sami prosudite. Ako se, ipak, odlučite za njega, preporučujem vas da ga nipošto ne vodite u društva gde se toče maligani. Znate, uverili ste se već, da je neotporan i na malo jači čaj. Inače, divne je naravi. Tako mu malo treba da bude srećan; eto, obradovaće se kao malo dete ako mu za rođendan kupite običnu turpijicu za nokte. Zatim, od njega ćete uvek moći da dobijete najbolji savet gde se pružaju najkvalitetnije usluge depilacije i niz drugih korisnih stvari. U svakom slučaju, ako je on vaš izbor, uvek ćete u njemu imati dobru drugaricu, ako je to ono za čim ste čeznuli. A ako se, kao što je normalno, desi da, jednog dana, ipak, poželite pravog muškarca pored sebe, primiće to s razumevanjem, diskretno vam dajući na znanje da bi bilo fer s vaše strane da, pritom, bar javno, ne ugrožavate njegovu čast. Eto, to vam je što se tog tiče.

Samo, nešto bih da vas upozorim; Nadam se da je vaš dar zapažanja dovoljno razvijen da vam se neće desiti da s ovim pomešate neko tipično UMILJATO MAČE, onako nežno, kao kamelija u pupoljku, pa da vam promakne... mmmh... jedan zaista nezamenjiv užitak. 

Pretpostavljam da je vaša potreba za nežnošću nešto čega, s pravom, niste spremi da se odreknete. Zato vam upravo i govorim da biste obratili pažnju na one primerke koji se rado osvrću za vama, ali, pritom, nikada, baš nikada ne zvižde. Radije će vas strpljivo gledati iz prikrajka, ako treba mesecima, pokušavajući nenametljivo da skrenu pažnju na sebe. Izgledaju tako nepotrošeno i sveže; prosto mirišu na - mleko. To su vam pravi nebrušeni dragulji. Ako još uvek verujete u čuda, slobodno ga protrljajte među prstima, kao Aladinovu lampu, i - nećete se pokajati, kad vam kažem. Ruku na srce, jedini pravi problem s njima je taj što su stidljivi, ponekad do neizdrživosti, tako da vam jedino preostaje da mnogo toga preuzmete na sebe. Ali, neću da vas obeshrabrujem; to nikako ne bi trebalo da vam pričinjava poteškoću. Ne sumnjam da ćete već naći načina da ga uverite da vaše tanane bretele nisu isto što i bodljikava žica i da, bez ustručavanja, može da ih dotakne. Štaviše, poželjno je, je li tako? Ono što vam, svakako, iz čisto praktičnih razloga ne bih savetovala, je da ga, odmah na startu, vodite u bioskop, ma koliko vam atmosfera u njemu izgledala inspirativna. Kažem vam kao najrođenijim; najviše na šta možete računati je da se, negde pred kraj celovečernje predstave, uz nadčovečanske napore, probije, otprilike, do čipkastog ruba vaše leve čarape. I sami možete da izračunate da bi se, uz takav tempo, glavna radnja našla na "repertoaru" tek tamo sredinom narednog milenijuma, što je, potpuno vas razumem, malo previše ček i za vaš dokazani talenat za strpljenje. Ne, stanite! Nisam mislila da vas zbog toga odvraćam. Ni slučajno. Niste još sve do kraja čuli. Vidite, to što je tako stidljiv ima i svojih pozitivnih strana i to baš onih koje su vam kod drugih muškaraca redovno nedostajale. Recimo, takva neporočnost danas se više ne može sresti ni u vrtiću. A da ne pričam da nema ni teoretske šanse da vam neko takav uvali i najobičniju picajzlu, a kamoli nekog stvarno problematičnog insekta. Još ako ga zaskočite u pravom trenutku, možete postati njegova kraljica za ceo život. U svakom slučaju, vredi o njima ozbiljno porazmisliti.

A dok razmišljate, nije naodmet da vam skrenem pažnju na još jednu srodnu vrstu, koja, deluje toliko EZOTERIČNO, da je jedva uočavate, ali je za vas, u svakom slučaju, mnogo pristupačnija. Nemojte mi reći da nikada niste sanjali da nekom pesniku postanete inspiracija za njegovo buduće remek-delo. Hajde, priznajte! Nema razloga da se ustručavate. Niste vi jedina koja o tome mašta. Ali ako dosad nijednog takvog niste sreli, a to iskreno želite, mogu da vam pomognem. Pazite, ovako; najlakše ćete ga prepoznati po onom karakterističnom pogledu mesečara. Nikada nećete biti dovoljno sigurni da li se to upravo probudio ili se tek sprema da otplovi u svoje paučinaste snove. Inače, taj vam je nebeski stručnjak za one božanstvene intimne ugođaje; znate, one mirisne štapiće, afrodizijačke menije, a da ne pričam o romantičnim abažurima koji puštaju baš onoliko svetlosti koliko je potrebno da registrujete obrise njegovih osnovnih, da ne kažem najvažnijih, ekstremiteta. S njim ume da bude jako uzbudljivo. Nemate pojma s kakvim zadovoljstvom je u stanju da se opusti da vas sa slašću upija kroz svaku poru na svom telu, polako, kao da prima infuziju ...aah! 

Oh, izvinite, malo sam se uživela...

Priznajem, i meni se strašno dopadaju takvi tipovi. Naravno, do izvesnih granica. Mislim, kad se, znate, ima na raspolaganju vremena koliko hoćete. Objasniću vam, vidim da me čudno gledate. Pa, vidite... kako da kažem... njihova vam je erekcija... nekako... u direktnoj korelaciji sa, recimo; atmosferskim pritiskom, pa onda položajem kazaljki na satu, naravno i mesečevim menama i tu se zaista ništa posebno ne može učiniti. I sami vidite koliko vam je strpljenja i čekanja potrebno dok se sve to namesti, a danas, logično, niko nema baš toliko vremena za gubljenje.

Čekajte malo, predahnite. Kad smo već kod gubljenja vremena, moraću ovde da malo zastanem, pa da se oko nečega razjasnimo. 

Pazite, ako sam vas dobro razumela želeli ste muškarca koji će vam biti u potpunosti odan, a vi neprestano u centru njegove pažnje, je li tako? E, dobro. Sad me pažljivo saslušajte i nemojte da se odmah hvatate za glavu. Videćete da to uopšte nije tako strašno kako na prvi pogled izgleda. Da, pogodili ste; reč je o onom, uveravam vas, zaista nepravedno anatemisanom tipu, koji medicinska nauka naziva APSTINENTOM. Ne, nemojte odmah da mi odmahujete glavom. Sačekajte malo, polako. Da vam objasnim. Iznenađujte se koliko hoćete, ali mnogo toga bih mogla da kažem u njegovu odbranu, verujte mi.

Eto, recimo, ne postoji muškarac koji će s toliko iskrene radosti i zanimanja da prodire u vašu dušu, u sve njene najskrivenije kutke. I to će činiti danonoćno, s neopisivom strašću. Dobro, fakat je da neće prodreti onako kako ste vi u prvi mah želeli i očekivali, ali, nemojte misliti da u ovome nema beskrajno mnogo draži. Naročito u onoj neizvesnosti da će se To jednog dana, ipak, desiti. Inače, bez ustručavanja mu se možete prepustiti. On i želi da budete glavna glumica u "njegovom pozorištu". Slobodno menjajte likove prema želji i potrebama, uživajte koliko vam srce želi, samo ako možete.On vas se, takve, budite u to uvereni, nikada neće sasvim zasititi.

A što se vas tiče... pametni ste, šta da vam kažem? Dobro, potpuno ste u pravu kada kažete da su platonske ljubavi osnov na kome su nastale grčke tragedije, ali ponekad i one imaju šmek o kome vredi porazmisliti. Uostalom, valjda imate uvek nešto u rezervi za "zlu ne trebalo"?!

Eh, kad smo kod rezervnih rešenja, verujem da vas neću morati naročito podsećati na ona zahvalna muška bića, koja ste, ne sumnjam, već odavno i sami uočili, a koje pametne i praktične žene nazivaju DŽOKER-ima. Kao što vidite, samo ime mu kaže da je upotrebljiv za sve i - u svakoj prilici. I što je najvažnije uvek je tu, nadohvat i, kao nijedan drugi, spreman da u svakom trenutku ispravlja zablude vašeg nesmotrenog bračnog izbora. Ako se, neki put, i ne zadrži pored vas dugo koliko ste očekivali, nema zaista razloga da očajavate; garantujem vam da će vam, za kratko vreme, uliti dovoljno želje za životom, da ćete se već nekako i sami snaći, u slučaju potrebe. Šta reći o njima? Eto,to su vam pravi ambasadori dobre volje. S njima je sve jednostavno i izvodljivo. Videćete, neće vam pasti na pamet da dižete frku ako mu kola otkažu na nekom od onih... mmh... božanstvenih mesta. Uostalom, takva mesta i postoje za to, razume se. A tek kakvo su nezamenjivo sredstvo za ona povremena "produvavanja pluća" i poravljanje "krvne slike"! Neosporno je da su prepuni strasti. Doduše, malo je teško proceniti da li prema vama ili prema životu uopšte, ali nije ni važno. U svakom slučaju, ako ste tražili momka koji obećava, ali i ispunjava - našli ste ga. Niko kao on nije sposoban da, brzinom svetlosti, "snimi" one vaše unutrašnje koordinate... Ne, ne mislim u smislu nekog kritičkog pristupa, već više, onako, kao orijentira za lako kretanje kroz "materiju". I ne brinite; u najkraćem mogućem roku učiniće vam raspoloživim najslikovitiji izraz svoje pregrejane strasti koju ste u njemu izazvali, što, u izvesnim okolnostima, priznaćete, i nije baš za zanemarivanje. Je li se slažete?

Znam, znam šta ste hteli da kažete. U redu, shvatam vas; potrebno vam je nešto s dužim rokom upotrebe. Ono - baš za dušu. I da traje. Tu se potpuno slažemo. Zbog toga vam sve ovo i pričam; da naučite kako da prepoznate onog pravog. Za njega, imajte to neprekidno na umu, treba uvek čuvati negde u srcu malo nekog rezervnog prostora. Nikada se ne zna kad može da se pojavi, a bio bi neoprostiv greh da ostane neprimećen s vaše strane.

To je, znate, onaj muškarac koga vredi čekati, koji to zaslužuje. Nikad ne treba prestati verovati da će se on pojaviti. Naravno, i želeti ga, svim srcem. A kad se to desi, sigurna sam da ćete ga i sami prepoznati po onom iznenadnom udaru "pesnice" u sam želudac. Po prvi put ćete ozbiljno pomisliti da klupko života može da se još jednom od početka odmota, ali na neki sasvim drugi način. Plovićete na oblaku nekih dragih mirisa mladosti, koji će biti tu, stvarniji nego ikad. Uz njega ćete biti sigurni da su vaše godine najbolje godine, a vaša zrelost upravo ono što što čini pravu draž vašoj ljubavi, da ništa nije izgubljeno i da, uz malo hrabrosti, i vi možete da pijete vodu sa samog izvora života. Podsetiće vas na vaše nedovršene snove, setiće se vaše maturske frizure, knjige koju ste nekada davno čitali na klupi u parku. Niko vas kao on neće tako neodoljivo, gotovo bez ijedne reči, podsetiti na sve ono lepo što ste u životu propustili. Znam da će vam se učiniti da je s njim i greh anđeoski i - bićete sasvim u pravu. Ako budete imali sreće da ga jednog dana sretnete, savetujem vam da budete pažljivi. Uzimajte ga polako, na "čačkalicu", gustirajte... da vam što duže traje. U suprotnom, dobićete napad povraćanja od te šećerne vodice.

- K r a j -

Svjetlana Rašić


- 14 -

 

ETNA | Naslovna | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Vesna Dencic © ETNA, Beograd - 2002. Sva prava zadržana