Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 

 

 


Nove knjige

Aforizmi nad pesmama

Znakovi pored kreveta
Vladimir Jovićević Jov
Jov, Beograd - 2009

Znakovi pored kreveta - Vladimir Jovićević Jov

Posle godina, pa i decenija, u kojima su srpski aforističari dominantno pisali o izgubljenim ratovima i isto tako izgub- ljenim vođama, pretučenim demonstrantima i udarenim na- redbodavcima, promenjenim granicama država i pređenim granicama ludila, gladnom narodu i hranjenju propagandom - interesovanje autora kratke forme ponovo se okreće se ka takozvanim malim i običnim temama. Međutim, te svakidaš- nje teme – ljubav, brak, ljubomora, neverstvo, erotika, muško-ženski odnosi, odnosi između roditelja i dece, jesu, zapravo, životne, najvažnije teme, kod nas nepravedno potisnute na marginu zbog posledica nerazumne politike vođene u proteklom vremenu. Od kraja osamdesetih godina prošlog veka naši aforističari, skoro bez izuzetka, nisu pisali o ljubavi između partnera, već o mržnji između naroda, nisu pisali o bračnim prevarama, već o vođama koji varaju birače, nisu pisali o razvodima, već o razdvajanju naroda i raspadu države, nisu se bavili potentnima, već "zlim dedacima" koji su podigli nos, a, kako kaže Đorđe Balašević - "drugi organ ne bi digli ni dinamitom".

Poslednjih nekoliko godina srpski aforističari, u početku stidljivo, a sada sve više, objavljuju u svojim knjigama i aforizme o ljubavnim plimama i osekama, bračnim lukama i brodolomima, zavođenju i razvođenju. Na književnim večerima, po pravilu, publika odlično prihvata uspele aforizme o muževima na službenom putu, bračnim trouglovima i drugim geometrijskim telima, ženama koje su neverne svojim ljubavnicima, visokim štiklama i niskim strastima.

Štaviše, internet pretraživači pokazuju da posetioce globalne mreže iz Srbije najviše interesuju aforizmi na temu ljubavi i žena. Zanimljivo je da najviše "monumentalnih minijatura" na ove teme imaju stariji aforističari, a nedobronamerni bi rekli da se "nedostatak aktivnosti na konkretnom planu nadoknađuje pisanjem".

Međutim, još uvek je veoma mali broj objavljenih knjiga autora kratke forme koje prevashodno sadrže misli o ljubavi kao večnoj temi, a prolaznoj pojavi.

Zato je, utoliko veća vrednost knjige - "Znakovi pored kreveta", Vladimira Jovićevića Jova, autora nezaboravnih i kultnih aforizama koji žive svoj samostalni život već decenijama – "Nisam Kafka, ali osećam proces"; "Nije to taj kamen, rekoše Sizifu na vrhu"; "Šala, šala, pa vešala".

Ova zbirka, koja ima za moto Lecovu rečenicu: "Putokazi stoje u mestu", predstavlja minuciozan izbor suptilnih komentara koje je autor svake sedmice ispisivao u našem najstarijem dnevnom listu.

Iz nekih književnih dela, značajnih u svetskim razmerama, od stotina pročitanih stranica, najčešće pamtimo i citiramo samo jednu rečenicu, kao, na primer, iz Tolstojevog romana "Ana Karenjina":

"Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način".

U knjizi Vladimira Jovićevića Jova, na šezdesetak stranica, nalazimo desetine sličnih, svevremenih rečenica sa univerzalnim značenjem, svojstvima laserski precizne definicije i snažnom literarnom potkom.

Aforizmi iz knjige "Znakovi pored kreveta" (V. J. Jov, Beograd, 2009), su duhoviti, rafinirani, lirski i bez, za ovakav žanr, često svojstvenih vulgarnosti, eksplicitnosti i isključivosti. Većina misli je o jednoj temi - braku, ali su, uprkos tome, veoma različite – u stilskom, značenjskom, estetskom i strukturnom smislu. Autor je istinski mađioničar reči jer njegovim u najkraćim aforizmima, ima najviše smisla – "I venčani list vene".

Priređivači budućih zbornika i antologija aforizama, kada budu birali misli na temu ljubavi, teško će moći da zaobiđu Jovove rečenice:

"Ljubav je jednostavno komplikovana"; "Ljubav je slepa. Zato ljubomora ima hiljadu očiju", ili na temu braka: "Brak je karijera ljubavi"; "Brak je antikvarnica muževa".

Autor je, kada piše o muško-ženskim odnosima, objektivan arbitar, ne navija ni za jednu stranu, iako je pisao za rubriku "Muška strana", a podjednako je kritičan prema svom polu "Moj najbolji prijatelj se žali da ga žena vara. Sa njegovim najboljim prijateljem", kao i prema lepšem polu: "Između verne i neverne žene samo je jedno 'ne'".

Iako savremenim srpskim aforističarima nije svojstveno da dociraju, jer, uglavnom karikiraju, ismejavaju i parodiraju opšteprihvaćene izreke, slogane i poslovice, Jovićević ispisuje zaista poučne poruke: "Ne upadajte u vezu sa udatom ženom ili oženjenim muškarecem, smučiće vam se brak"!; "Ne bauljajte po braku"!; "Ljubi bližnjega svoga, makar to bila i tvoja žena"!

Erotika je u Jovovim aforizmima vrlo prisutna, ali je diskretno naglašena, više kao misaona, a manje kao telesna igra i veština: "Suprotnosti se svlače"; "Uzalud krik ljubavi kad prestane šaputanje na jastuku"; "Seks je duplo golo".

Autor na ironičan način piše o svim manama savremenog braka - "Brak je vidno obmanuo one koji su verovali u ljubav", ali iskazuje respekt prema njemu kao instituciji i posebno naglašava njegovu vrednost i potrebu opstanka zbog dece: "Tamo gde deca čuvaju brak, roditelje treba poslati u popravni dom"; "Deca posmatraju brak".

Prevara je nešto apsolutno negativno, o čemu aforističar piše s najvećom dozom kritičnosti: "Preljuba je đavo u telu"; "Neverstvo je abortus braka".

Pošto živimo u ekstremno politizovanom društvu, nije moguć potpuni eskapizam iz svakodnevice i nepostojanje aluzija na društvene prilike, što se ogleda u aforizmima: "Okrećite se za ženama! Tako ćete saznati ko vas prati"; "Ako je kraljica neverna, treba li uskoro očekivati promenu režima"?; "Savremeni Romeo i Julija se ne ubijaju. Otvaraju butik".

Jedan isti aforizam Vladimira Jovićevića Jova može da nas zasmeje i zamisli, zbog čega je smeh preporučljiv za čitanje u dvoje, a razmišljanje za osamu.

Zbog svoje književne lepote i vrednosti, ali i zato što su neke misli iz ove knjige - "aforizmi nad pesmama"- "Znakovi pored kreveta" trebalo bi da se nalaze na stočiću pored svakog bračnog kreveta.

I da nijedan drugi aforizam nije objavio, osim ovog, autor se kandidovao za književnog besmrtnika: "I besmrtne ljubavi završavaju na groblju".

Aleksandar Čotrić

- 7 -