Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 

 

 


Roman u nastavcima

Momčilo Stojanović

Američki špijun

2.


Silazeći mermernim stepeništem unutar Bele palate, taksista Goran Biserčić se osećao nekako ošamućeno. I postiđeno. Sve mu se činilo da je natociljao Novičinog unuka. Slutio je da iza onolike predsednikove radoznalosti mora da se valja nešto krupno.

Na taksi-stanici kolege su ga odmah saletele pitanjima: šta je to bilo kod predsednika, zašto ga je zvao, o čemu su tako dugo razgovarali. Bojeći se da još više ne oteža svoj položaj, Goran je ćutao kao zaliven. Ali, kao i svaka tajna, i njegova nije mogla dugo da bude sakrivena. Negde predveče, on će svom najboljem kolegi poveriti kako se predsednik raspitivao o onom mladom Amerikancu, Novičinom unuku. Ne zna zašto, ali tu ima nešto sumnjivo. Stvar je ozbiljna, pa možda i opasna, zato o tome nikom ni reči.

Poverenu tajnu je veoma ozbiljno shvatio i Goranov kolega, pa ju je i on došapnuo samo svom najprisnijem kolegi. I ovaj se zakleo da će ćutati kao grob, ali đavo je terao svoje... Već sutradan gotovo pola grada je znalo za Goranovu tajnu posetu gradonačelniku. Ako se dotle tek nagađalo o tome zašto je mladi Spasić potegao čak preko okeana u zabiti Domanovićgrad, na domaku Kosmeta koji je od nedavno pod okupacijom NATO-a, sada su počele da se "poveravaju" pouzdane informacije.

Najubedljivija je bila verzija da je i treći Spasić tu zbog dragog kamena. Kako god okreneš, taj usud Domanovićgrad ne može izbeći sve dok bude živeo i poslednji Spasić.

nazad