Početna Arhiva Kontakt
   
IN-OUT
 
 

 

 


Nove knjige

BELI - THE - NO - END

Beli The
Mitar Tucović
Balkanski književni glasnik, Beograd - 2010

Mitar Tucović - Beli The

U vremenima smutnim, kada rasprodaja ideala dostiže kul­mi­na­ci­ju, neki su crni, neki crveni, zeleni, žuti, neki premazani svim bojama, a samo je jedan Beli. Jednog smo imali, ali, na­ža­lost, on nije više među nama. Preselio se u večnost naš Beli mag duha, svakako prerano, ostavivši za sobom do­vr­še­na i ne­do­vr­še­na dela. A mogao je još koju da izgura, makar koliko da nam podari još poneku bravuroznu misao, ubojitu opasku, da nas zasmeje do suza duhovitim ili crnohumornim vra­to­lo­mi­ja­ma.

Žrtve lažu o našoj brutalnosti.
Čak i prilikom obdukcije daju lažne podatke.

Pesnik i aforističar, Mitar Tucović Beli, ostavio je za sobom dve pesničke (Pandorina kutija, Rimske pesme) i tri zbirke aforizama (Iza stisnutih zuba, U mir do istrebljenja, Šipak se okreće), koje po snazi iskaza, stilu, neočekivanim konstrukcijama, zapletima i ras­ple­ti­ma, nose više impresija od dela "izvikanih" miljenika medija i partijskih prenumeranata. Izuzetno skroman, sa nedaćama se borio poput običnih smrtnika, a bio je više od toga. Sa istančanim duhom i smislom za humor, ispisivao je Mitar stranice dnevnika svih naših vekovnih i tekućih apsurda:

Srbi su narod najstariji,
hteli to priznati Sumeri ili ne!

Kontejneri su nezamenjiv izum.
Sve što sirotinji treba,
nalazi se na jednom mestu.

Blago onom ko rano poludi,
sav mu život u Srbiji prođe.

Godine su činile svoje. Iskustvo u proživljavanju i preživljavanju svakojakih pošasti, nedrilo je onu tananu nit koja spaja i razdvaja nezamislivo i suviše stvarno; nit koja je katkad značila nadu u spas, ali koja se češće premetala u lepljivu paukovu mrežu, stvarajući osnovu bezizlaza.

Štedimo na svemu.
Na primer, naš zatvor nema zidove.

Bez zidova, bez okvira, bez bilo kakvog čvrstog oslonca, lebdele su čitave nacije, poput glinenih golubova.

Jedna lasta ne čini proleće.
- Pucaj!

A onda je došao mir - do istrebljenja!

* * *

Kako kroz aforizme, tako i kroz poeziju, Mitar Tucović želeo je da iskaže sve ono što je privlačilo pažnju istančanog pesničkog duha, trudeći se da svoj odnos prema stvarima, ljudima, događanjima, obogati parabolama, metaforama, simbolima, da pojača izraz i pevanje dovede u skladnu i čvrstu celinu.

Tematska raznovrsnost, spevana mahom u katrenu i distihu, što je već prepoznatljiva forma u Tucovićevom pesničkom opusu, zadire u naizgled prozaične, svakodnevne, male teme, kao npr. u pesmi "Mislim? – dakle oporezovan sam!", "Sirotinjo i bogu si teška", "Šalterska pesma" i dr., do onih znatno oz­bilj­nijih, sudbonosnijih:

Prevaren se u krvi otimam od stida,
Dok moć džepa ljudskoj svesti sudi,
I klasici mrtvi štrajkuju sa zida,
Čekam svoju cenu sred prodatih ljudi!

Pored pomenute prepoznatljivosti tema i forme mora se naglasiti i razlika između ob­jav­lje­nog i neobjavljenog rukopisa. U odnosu na jetku i oporu, direktnu, dnevno-političku prozivku iz ranijeg perioda ("Taj je jeo šta je hteo, / Brze pruge, zajam ceo!" ili "Dok Ameri o pravima mlate, Patriotski prikolji me, brate." ili "Đe si pošla sa ružom u kosi"), koja je imala pokriće u vremenu nastajanja i objavljivanja, markirajući simbol moći, bahatosti i beščašća, i koja ostaje kao svedočanstvo i opomena, u neobjavljenom rukopisu fokus pevanja autor pomera ka strukturno čvršćim, misaono dubljim i univerzalnijim refleksijama, čak i kada je reč o malim temama.  

U brizi božanstvo prosulo tugu,
Zadimljenu suzu kroz atmosferu,
A suza umesto da sačini dugu,
Drveće pretvara u banderu!

Ili:

Kulja reka reči kroz usta prljava,
Otrovana govorima pašće ova glava!

Iščitavanjem neobjavljenog rukopisa mogu se uočiti i neke pesničke celine, koje bi mogle biti odvojene u zasebne cikluse, kao npr. ciklus obraćanja: pameti, jeziku, očima i dr., a sa druge strane, opet, to možda ne bi bili samo ciklusi, nego obimnije "studije ludosti" da je autor poživeo i doživeo da kaže svoju poslednju reč.

Sada kada više nije među nama, ostaje ona teška i nezahvalna uloga priređivača knjige i potpisnika ovih redova, da se stavi tačka na delo koje nije dovršeno, ali za koje verujemo da zavređuje da bude predstavljeno široj čitalačkoj pubilici, i ljubiteljima i poštovaocima imena i dela Mitra Tucovića.

Vesna Denčić

________________
Izvornik:
Recenzija za knjigu Beli The - Mitar Tucović
Balkanski književni glasnik, Beograd - 2010
Posthumno priredio Slobodan Simić

- 7 -