i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Uskoro Antologija srpskog aforizma za decu

Antologija srpskog aforizma za decu "Razdeljak" koju je priredio Aleksandar Čotrić, biće uskoro objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda.

U Čotrićevom izboru našlo se 77 autora svrstanih po godinama rođenja, počev od Jovana Jovanovića Zmaja (1833-1904), do Stanislava Tomića (1986) iz Zvornika. U veku i po srpske aforistike za najmlađe značajan trag utisnuli su, među ostalim Dušan Radović, Mitar Mitrović, Alek Marjano, Savo Martinović, Rade Jovanović, Milovan Vitezović, Rade Đergović, Aleksandar Baljak, Zoran T. Popović, Petar Lazić, Dejan Milojević, Goran Gaćeša, Bojan Ljubenović...

Recenzent knjige je Slobodan Stanišić koji, pored ostalog, konstatuje:
"Aleksandar Čotrić je uložio veliki trud da sakupi i odabere aforizme namenjene mladim čitaocima. Uspešan satiričar, i sam je deo stvaralaštva posvetio mladoj generaciji, što čini, mora se istaći, sa velikim uspehom. Sada je svoj humoristički dar usmerio na izbor aforizama sa namerom da ih složi u knjigu, što je ozbiljan i odgovoran posao. Tamo gde je reč o piscima koji su stvaralaštvo objedinili u zasebno izdanje, moglo bi se pomisliti da je sve bilo nešto jednostavnije, što je, naravno, privid. Od velikog broja treba napraviti koncentrat.

Priređivač je najveći, istraživački trud, uložio tamo gde su aforizmi za decu razbacani između ostalih, što je slučaj kod autora koji svoja mladalačka zrna mudrosti slažu ravnopravno sa ostalim ostvarenjima. Budući da su neki od tih pisaca veoma plodni, sa razvijenim stilom i jasno ispoljenim stvaralačkim mogućnostima, izdvajanje aforizama usmerenih deci, uvećavalo je trošenje istraživačke energije.

Izbor je napravljen stručno, sa dosta kritičnosti i osećaja za duhovito i lepo, iz njega se vidi kako ljudi koji vole decu stvaraju za mladu generaciju".

Stručni konsultant bio je Aleksandar Baljak.
Antologiju je ilustrovao Mladen Oljača.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic