i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Uskoro antologija srpskog aforizma u Sloveniji

U Sloveniji će uskoro biti objavljena antologija srpskog aforizma. Knjiga će iz štampe izaći krajem maja i biće publikovana u Mariboru.

Najzaslužniji za njeno pojavljivanje su Franci Čeč, predsednik Slovenačkog društva aforističara i Aleksandar Baljak, koji je priredio Antologiju i napisao predgovor.

"Razmahu aforističkog stvaralaštva u Srbiji najviše je doprineo Beogradski aforističarski krug. Reč je o autorima koji su godinama uporno, dosledno, hrabro i plodonosno istrajavali u krčenju novih puteva satire, u često okrutnim istorijskim okolnostima.

Reč je o spisateljima velikog dara, snažne i nesputane imaginacije, lucidnih i tačnih zapažanja, jednostavnog, preciznog i efektnog književnog izraza. Reč je o piscima koji plene pažnju kako svojom duhovitošću i raskošnom igrom reči, tako i snažnim moralnim angažmanom", ističe Baljak u uvodnom tekstu.

"Nakon višedecenijskog rada na učvršćivanju aforizma kao književne vrste, postalo je jasno da je srpski aforizam velika šansa da se dâ nešto novo savremenoj književnosti Evrope. U tom smislu treba gledati i uspeh antologija srpskog aforizma koje su poslednjih godina objavljene u Nemačkoj, Austriji, Rusiji, Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Makedoniji", dodaje Baljak.

U Antologiji srpskog aforizma na slovenačkom nalaziće se i tekst velikog aforističara Žarka Petana, koji navodi da je "s radošću prihvatio ponudu Društva slovenačkih aforističara da napiše uvod o srpskim aforističarima s kojima je godinama lično sarađivao i koje veoma poštuje.

"Uveren sam da će mariborska knjiga o srpskim aforističarima oduševiti slovenačke ljubitelje aforizama, kao i sve Slovence koji cene plemeniti humor, začinjen potrebnom dozom gorčine. Pravi aforizmi ne smeju samo da nas nasmeju, već, pre svega, utiču i upozoravaju, a to često zaboravljamo", napisao je Petan.

"Kada sam pročitao imena srpskih aforističara koje je poznati Beogradski aforističarski krug izabrao za antologiju, opet sam se setio mojih beogradskih dana, kao i starih prijatelja koji pripadaju mojim najlepšim trenucima", ističe Žarko Petan.

A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic