i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Blic, 01.09.2009.

FENOMENOM SRPSKOG AFORIZMA BAVE SE SVETSKI NOVINARI I SOCIOLOZI

Srpski aforističari u društvu Voltera

O fenomenu srpskog aforizma pisali su nadugačko "Njujork tajms", "Herald tribjun" i "Otava san"… Amerikanka Dženifer Pirsi upravo radi studiju o značaju i popularnosti aforizma u Srbiji; antologije srpskog aforizma objavljene su u Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji, Nemačkoj i Austriji, a uskoro će biti publikovana i zbirka najboljih domaćih aforizama u Poljskoj. Iako, prema nekim procenama, imamo petnaestak svetski značajnih autora i trideset jako dobrih, njihovo stvaralaštvo teško nalazi prostor u domaćoj štampi i izdavaštvu.

Aleksandar Čotrić
Aleksandar Čotrić

Mnogima nije poznato da je još 2007. u Nju- jorku objavljena "Antologija najboljih svetskih aforističara" Džejmsa Girija, gde su se među 300 autora iz celog sveta, od antičkog vremena do današnjih dana (Mark Tven, Konfučije, Vinston Čerčil, Volter, Ciceron…), našla i tri pisaca iz Srbije - Rastko Zakić, Aleksandar Baljak i Aleksandar Čotrić.

- Mi se šalimo dok nabrajamo: "Pitagora, So- krat, Baljak, Ljermontov, Simić, Čehov, Čotrić, Ruso, Jovanović…", ali je činjenica da smo na planu aforizama trenutno bez premca. Aforizam je bio na vrhuncu šezdesetih u Poljskoj, a onda su, bez lažne skromnosti, primat preuzeli naši autori i tako je do danas. Aforizam je obeležio poslednje tri decenije srpske književnosti. To sa jedne strane raduje, a sa druge govori o problemima koje drugi narodi nisu imali - ukazuje književnik i aforističar Aleksandar Čotrić.

Niko kao srpski aforističari nije spreman da se šali na svoj račun, tvrdi naš sagovornik, da bude samokritičan i kritičan prema svom narodu, a cvetanju aforizma doprinela je i jaka usmena narodna tradicija (izreke, poslovice, doskočice…).

- Kod nas se duh Domanovića, Nušića, Kočića, Sremca preselio u kratke rečenice aforizama, dok se u mnogim zemljama aforizam više i ne piše. U savremenom društvu polako nestaje potreba za kritičkim mišljenjem - kaže Aleksandar Baljak.
- Paradoksalno je da je nekada u jednopartijskom sistemu bilo više prostora za satiru i aforizam, dnevne novine su imale redovne satirične rubrike, a danas u Srbiji ne postoji nijedan književni satirični časopis. "Jež" je posle 75 godina izlaženja ugašen. Postoje dva satirična časopisa u elektronskom obliku i to je sve. Ali Srbija je zemlja paradoksa, zato aforistika i cveta - kaže Čotrić.

Nažalost, u Srbiji aforizam je još uvek niža književna vrsta, kaže naš sagovornik. Slabijem interesovanju za aforizam doprinosi hiperprodukcija i neselektivno objavljivanje aforizama u medijima koji ne prave razliku između književnog aforizma, vica i dosetke.

- Aforizmi nisu više samo način da se odupremo zloj sudbini i oslobodimo jednoumlja, već i fantastična umetnost za 21. vek, za savremene ljude kojima slobodno vreme uvek manjka. Ljudi su danas obrazovaniji, ali manje u prilici da razmišljaju, a aforizam udara direktno u svest sa većom ili manjom dozom humora ili mudrosti - smatra Rastko Zakić.

"Satira fest" 8. i 9. oktobra u Beogradu
Ovogodišnji sedmi po redu Međunarodni festival humora i satire "Satira fest" biće održan 8. i 9. oktobra u Beogradu. Prvo veče festivala biće posvećeno poljskom aforističaru Stanislavu Jeržiju Lecu, od čijeg rođenja se navršio jedan vek.
O Lecu i njegovom stvaralaštvu govoriće domaći književni kritičari i pisci, a dolazak su potvrdili i savremeni poljski aforističari. Na smotri najboljih satiričara iz regiona učestvovaće autori iz Crne Gore, Makedonije, BiH, Rumunije, Hrvatske i Srbije, a autor najboljeg izgovorenog aforizma poneće priznanje "Vuk Gligorijević".

"Doviđenja, kako ste?" obilazi svet
Najnoviji dokumentarni film Borisa Mitića "Doviđenja, kako ste?" zasnovan je na aforizmima srpskih satiričara. Film prikazuje bizarne slike Srbije: automobile na vrhu kuća, spomenike sa sportskim obeležjima, saobraćajne znake koji teraju u ćorsokak, pešačke prelaze iscrtane samo do pola ulice, crna mačka koja danima stoji na putu, a prate ih aforizmi koje govori Nebojša Glogovac. Film je osvojio Gran pri na festivalu u Đeru (Mađarska), a sa velikim uspehom prikazan je u Škotskoj, Jermeniji i na Paliću, u istarskom gradu Motovunu, Sarajevu, Novosibirsku (Rusija). Od oktobra će obići i Meksiko, Češku, Nemačku, Poljsku i Novu Kaledoniju…

Manuela Graf


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic