i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


„Čivijaška vrteška“ na Radio Šapcu

Na talasima Radio Šapca već 14 godina neprekidno se emituje "Čivijaška vrteška", emisija humorističko-satiričnog sadržaja. Pojavila se 7. septembra 1997. godine i od tada, osim u vreme NATO agresije, nije prestajala da emituje.

Do sada je snimljeno oko 700 sati humora, satire i dobre muzike. Autor i urednik emisije je Rade Đergović, a utemeljili su je i Boris Živojinović, koji, nažalost, više nije među živima, kao i Borivoje Božanić, glumac Šabačkog pozorišta koji od prve emisije govori tekstove eminentnih pisaca.

Kroz emisiju je prošlo na stotine autora iz zemlje i inostranstva, a i danas se mnogi javljaju, kao što su: Dragan Rajičić, Raša Papeš, Aleksandar Čotrić, Rade Jovanović, Slobodan Simić, Ninus Nestorović, Rale Damjanović, Anđelko Erdeljanin, Dragomir Đurđević, Veljko Rajković iz Podgorice, Savo Martinović, Vladislav Vlahović iz Podgorice, Dejan Tofčević iz Podgorice, Vasil Tolevski iz Skoplja, Grujo Lero iz Bijeljine, Bojan Bogdanović iz Zenice, Jovo Nikolić iz Ugljevika, Miladin Berić iz Banjaluke, Vesna Denčić, Đorđe Otašević, Rastko Zakić, Aleksandar Baljak, Zoran T. Popović, Srđan Dinčić, Marko Grgičević iz Pule i mnogi drugi.

Rade Đergović ističe čitavu plejadu autora, saradnika emisije, iz Šapca. među kojima je zasigurno najverniji Dragomir Đurđević, a u poslednje vreme i Boran Popović iz Cerovca. Pokojni Boris Živojinović, pisao je stalne rubrike, pojavljivali su se i Živko Gavrilović, Jelena Kujundžić, dr Predrag Tojić. Slobodan Ilić, Miloje Jevtić, mnogi drugi... I drago mu je, i to je po njemu „najveći kvalitet emisije", što su mnogi od njih, zahvaljujući upravo emisiji imali zapažen uspeh u svetu humora i satire .

Emisija je pre desetak godina, zahvaljujući pomoći SO Šabac, godinu dana mogla da se sluša posredstvom interneta, tako da su se šabački čivijaši čuli u svim krajevima sveta, gde su stekli verne slušaoce i saradnike, koji su im se javljali prilozima i predlozima. Pre 12 godina „Čivijaška vrteška“ je nagrađena na Festivalu Udruženih radio stanica na Zlatiboru.

- Koliko mi je poznato – ističe Rade Đergović - naša emisija je po trajanju najstarija na prostorima Srbije, a čini mi se i na prostorima bivše Jugoslavije.
Nekada je samo na Radio Beogradu bilo nekoliko emisija koje su negovale humor i satiru (Veselo veče, Selo veselo, Klub ranoranilaca, Krivo ogledalo, Vikend magazin, Dragovanje, Porodica Jovanović, Karavan...).

- Danas se zadržao – ističe sa žaljenjem Đergović - samo Karavan. Emisije sličnog karaktera postojale su i na talasima Radio Sarajeva, Radio Zagreba, Radio Novog Sada, Radio Kragujevca, Radio Loznice....

- Danas je, nažalost, i pored sjajnih pisaca humora i satire prostor za objavljivanje u pisanim i medijima, kao i na radio i TV stanicama toliko sužen da autori gotovo i nemaju gde da objavljuju svoje priloge osim u elektronskim satiričnim listovima poput NOSOROGA, ETNE, ŽIKIŠONA, ŠIPKA, NA PRVOM STE MJESTU. Ipak, nadam se da će za humor i satiru doći neka bolja vremena – ističe Rade Đergović.

A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic