i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


U Poljskoj objavljena knjiga Aleksandra Čotrića

U Poljskoj je objavljena knjiga izabranih aforizama srpskog satiričara Aleksandra Čotrića (1966) pod naslovom "Crna knjiga" ("Czarna ksiega”).

U knjizi koju je objavila izdavačka kuća "Krosnienska oficina" iz grada Krosno na jugu Poljske, nalazi se oko tri stotine aforizama koje je izabrala i prevela Olga Lalić Krovicka iz poljskog grada Dukla.

Autori recenzija su ugledni poljski književni kritičari Jurata Bogna Serafinska i Tadeuš Lira Šliva, koji ističu da je "filozofija srpskog autora, sadržana u kratkoj formi, bliska poljskim čitaocima".

Knjigu je likovno opremio Milan Beštić, a redaktori su Vesna Denčić, Ana Dagmara Luković i Vanda Novik Pala. U knjizi se nalazi i portretna karikatura autora knjige koju je nacrtao Jugoslav Vlahović.

Knjiga aforizama Aleksandra Čotrića biće tokom maja predstavljena u nekoliko poljskih gradova, uključujući Varšavu i Vroclav.

Poljska je postojbina velikog broja veoma kvalitetnih aforističara, među kojima je svetsku slavu stekao Stanislav Ježi Lec (1909-1966).

Čotrić je član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga. Dobitnik je svih značajnih nagrada koje se u Srbiji dodeljuju za satiru – "Radoje Domanović", "Vibove nagrade", "Ježeve nagrade" "Jovan Hadži Kostić", "Dragiša Kašiković"...

Knjige izabranih aforizama Aleksandra Čotrića prethodno su objavljene u Makedoniji, u prevodu Vasila Tolevskog i Rumuniji, u prevodu Gorana Mrakića i Lučijana Aleksiua.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic