i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


ALEKSANDAR ČOTRIĆ OBJAVIO DVE KNJIGE AFORIZAMA ZA DECU

Aleksandar Čotrić - Svojeglava knjiga

Satiričar Aleksandar Čotrić objavio je isto­vre­me­no dve knjige aforizama za decu - "Svo­je­gla­va knjiga" namenjenu uzrastu do 11 godina i "Dečja posla" za učenike starijih razreda os­nov­ne škole, u izdanju "Aurore". Posle pet knji­ga političkih i satiričnih aforizama, ovo su prve knjige Čotrića namenjene najmlađima, sa­op­šti­lo je danas Udruženje književnika Srbije.

Recenzent "Svojeglave knjige" Milovan Vite­zo­vić ukazao je da autor "piše sa radovićevskim poštovanjem dece, ukazujući im puno po­ve­re­nje i dajući im puno pravo u svemu", te da se "ovakve knjige pišu godinama, sa lepim osećanjima i umnom od­go­vor­noš­ću, sa posebnim zadovoljstvom i sa plemenitim ciljem".

Neki od 150 aforizama iz "Svojeglave knjige" glase: "Nisam slušao učiteljicu, pa mi je izvukla uši. Sada ću bolje da je čujem", "Dva i dva su uvek četiri. Zato je matematika dosadna", "Nije dobro biti najbolji učenik u odeljenju. Nemaš od koga da prepisuješ".

Aleksandar Čotrić - Dečja posla

Autor pogovora za "Dečja posla" Rade Jo­va­no­vić ocenio je da je "Čotrić napisao nadasve zabavnu, ali i poučnu knjigu o načinu poimanja stvarnosti i rezonu postojanja naraštaja koji nezadrživo dolazi" i da taj "svojevrsni 'Vujaklijin leksikon' obuhvata najširi izbor najoriginalnijih tumačenja i definicija brojnih pojmova, pojava, emocija na čotrićevski blagohumoran način". Među oko 200 aforizama su i: "Sve se slama snagom, osim ženskog srca. Ono se slama než­noš­ću", "Konji su bolji prijatelji nama, nego mi njima. Oni ne jašu svoje prijatelje", "Dobio sam ekološku ocenu. Čistu jedinicu".

Knjige je ilustrovao novosadski crtač Mladen Oljača.

Tanjug


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic