i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Nova knjiga satiričnih priča Aleksandra Čotrića

Aleksandar Čotrić - Pričinjavanje

Aleksandar Čotrić objavio je novu, treću po redu, knjigu satiričnih priča pod nazivom „Pričinjavanje“. Ovaj naslov izabrali su glasanjem, između pet ponuđenih predloga, posetioci sajta: www.cotric.com

U knjizi koju je objavila izdavačka kuća „Vuk“ iz Loznice, u biblioteci „Vedrokazi“, na 158 strana nalazi se sedamdesetak priča, nastalih od 2007. godine, od kojih su neke objavljivane u domaćim i stranim časopisima i novinama - Etna, Politika, Novosti, Nosorog (Republika Srpska), Kragujevačke novine, Stršel (Bugarska), La valisa (Italija)... U knjizi je najviše priča koje se prvi put objavljuju.

Recenzenti knjige su književna kritičarka Ljiljana Šop i satiričar dr Slobodan Simić, a ilustrator je poznati karikaturista dr Špiro Radulović.

Ljiljana Šop je napisala da se „Aleksandar Čotrić, svesno i namerno, apsolutno koncentriše na našu savremenu političku scenu, društvene probleme i moralni rasap“.

„Njegovi junaci su vodeći političari, stranački privaci, ministri i direktori, funkcioneri svih fela, ali i ošamućeni, sluđeni, nemisleći, podeljeni i posvađani narod, koji već dve decenije glasa za vlastitu propast“, zapaža Ljiljana Šop.

Dr Slobodan Simić primećuje da je „Aleksandar Čotrić u novim pričama vidno napredovao“.

„Takav napredak je naročito vidljiv u najuspešnijim pričama nove knjige (Pisci i čitaoci, Očekivanja, Dugo putovanje u Evropu, Uloga, Priča o idiotu, Ideal...). To su sada vešto napisane, znalački vođene i, što je najvažnije za navedeni žanr, suštinski satirične i smisleno kritičke literarne tvorevine. Posebno raduje tematska širina i novi postupci koji otkrivaju veliki potencijal i retku osobinu učenja od kvalitetnih uzora“, ističe Simić.

Za priče iz knjige Čotrić je, pored ostalih, dobio književna priznanja "Radoje Domanović", "Jovan Hadži- Kostić", "Stevan Sremac", "Milivoje Ilić", "Đorđe Fišer", kao i nagrade na konkursima "Zlatna kaciga" u Kruševcu, "Čivijada" u Šapcu i na Crnogorskom festivalu humora i satire u Danilovgradu.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic