i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


MOMO KAPOR POSTAO SATIRIČAR… A DA TOGA NIJE NI SVESTAN

Dobi i Momo Kapor nagradu za satiru! Čudi se Momo, kako to da je dobio nagradu za satiru, kad satire više nema?! Momo od rušenja Berlinskog zida na ovamo ništa više ni ne čuje, ni ne vidi! Kaže Momo u izjavi koju je dao RTS-u, to što nam se sada dešava, to su sve same sitnice... Valjda mu je upala zvezdana prašina u oči, pa krupnije stvari i ne vidi! Čestitam ti Momo na nagradi! Nisi baš Radoje Domanović, al možeš da prođeš kao satiričar... bar što se žirija za dodelu nagrade "Radoje Domanović" tiče!

 satiričar
Ninus Nestorović


RTS, 17.11. 2009.

Momi Kaporu nagrada "Radoje Domanović"

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Radoje Domanović" za doprinos književnoj satiri je pisac Momo Kapor. Smatram da satira više ne postoji i da sam dobio nagradu za nešto nepostojeće, izjavio je Kapor za Internet portal RTS-a.

Književnik Momo Kapor ovogodišnji je dobitnik nagrade "Radoje Domanović" za doprinos književnoj satiri, saopštio je žiri.

Predsednik Fonda "Radoje Domanović" Radoslav Tilger rekao je na konferenciji za novinare da je nagrada Kaporu dodeljena jednoglasnom odlukom žirija i našalio se da je "prvobitna namera ocenjivačkog tima bila da to priznanje dodeli Vladi i Ministarstvu kulture Srbije".

Prema njegovim rečima, Vlada i Ministarstvo priznanje su zaslužili time što su doneli Zakon o informisanju kojim se ograničava pravo novinara da kritikuju i pruža prilika piscima satiričarima da konačno dođu do izražaja.

U izjavi za Internet portal RTS-a, Momo Kapor kaže da je počašćen nagradom i da je zahvalan kolegama koji su mu nagradu dodelili.

"Naravno da sam počašćen nagradom "Radoje Domanović" za satiru, mada smatram da satira više ne postoji i da sam dobio nagradu za nešto nepostojeće. Kada se čitaju satire Radoja Domanovića, vidi se da je imao mnogo razloga za njihovo pisanje. Danas satira pripada prošlosti, onoj koju je završio pad Berlinskog zida, kada više nije bilo ničega što bi trebalo probijati glavom", smatra Kapor.

"Živimo u usitnjenom svetu, sitnih podvala, prozirnih laži i malih karijera - kakva je to tema za satiru? Nikakva. Ipak, lepo je što moje kolege misle dobro onome što sam pokušao da napravim i ja sam im veoma zahvalan za to", izjavio je dobitnik nagrade "Radoje Domanović".

Nagradu za najbolju knjigu satire u 2008. godini dobili su Rade Jovanović za knjigu aforizama "Kratko i kasno" i Savo Martinović za knjigu aforizama "Pitamteja", dok je nagrada za medijski doprinos satiri dodeljena dramskom piscu Siniši Paviću.

Svečana dodela nagrada biće upriličena 26. novembra u prostorijama Ministarstva za dijasporu Srbije.

Žiri za dodelu priznanja radio je u sastavu: Srba Ignjatović (predsednik), Aleksandar Čotrić, Radoslav Tilger, Dragutin Minić Karlo i Miljurko Vukadinović.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic