i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


URUČENA NAGRADA "RADOJE DOMANOVIĆ"

Književna nagrada "Radoje Domanović", najznačajnije priznanje za satiru, koje dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond "Radoje Domanović", uručeno je 7. decembra u Ministarstvu za dijasporu ovogodišnjim dobitnicima.

Raša Papeš Valeriu Butulesku, Miljurko Vukadinović, Bojan Ljubenović, Petar Pajić i Bata Živojinović
Raša Papeš Valeriu Butulesku, Miljurko Vukadinović, Bojan Ljubenović,
Petar Pajić i Bata Živojinović

Za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri za 2010. godinu, nagradu je primio Petar Pajić iz Beograda, za "opore, gorke, gotovo sarkastične i bolno proživljene stihove o Srbiji i Srbima, čiji je apsurdan svet savremenom čitaocu blizak i tu i tamo veoma prepoznatljiv".

Glumcu Velimiru Bati Živojinoviću uručena je nagrada za doprinos satiri u različitim medijima - filmu, pozorištu i televiziji.

"Ovo priznanje Bati Živojinoviću dodeljujemo ne samo kao velikom glumcu i umetniku za njegova ostvarenja, nego i kao velikom čoveku", rekao je na svečanosti direktor Fonda "Radoje Domanović" Radoslav Tilger.

Napominjući da je suvišno govoriti o stvaralaštvu "najvećeg srpskog glumca", Tilger je ispričao anegdotu o svom boravku u Kini kada je u razgovoru s grupom Kineza morao da prizna da je film "Valter brani Sarajevo" u kojem igra Bata Živojinović gledao "svega" desetak puta, za razliku od njih koji su ga pogledali više od stotinu puta.

Bata Živojinović je, primajući priznanje, rekao da je za njega "iznenađujuće zadovoljstvo" što je dobio nagradu za satiru.

Nagradu za najbolju knjigu satire objavljenu u 2009. na srpskom jezičkom području dobili su satiričari Bojan Ljubenović iz Beograda i Radislav Raša Papeš iz Kragujevca.

Ljubenović je nagrađen za knjigu priča "Triput sečem, i opet kratko" (Evropski pokret prijateljstva), dok je Papeš dobio nagradu za knjigu aforizama "Fundamentalno dno" (Agora).

Nagrada "Ekselencija satire" za najuspešnijeg inostranog satiričara ove godine pripala je Bojanu Bogdanoviću iz BiH, Ganču Savovu iz Bugarske i Valeriju Butuleskuu iz Rumunije.

Valeriu Butulesku, Raša Papeš i Bata Živojinović
 Valeriu Butulesku, Raša Papeš i Bata Živojinović

Među dosadašnjim laureatima su akademik Matija Bećković, književnici Dušan Kovačević, Milovan Vitezović i Momo Kapor, muzičar Bora Đorđević, glumica Jelisaveta Seka Sablić, reditelj Emir Kusturica i drugi.

Prisutne je u ime Ministarstva za dijasporu pozdravio državni sekretar Miodrag Jakšić, koji je istakao da su ovogodišnji laureati na "Domanovićev satirično-alegorijski način, u svojim delima napravili humornu analizu našeg društva i skrenuli pažnju kroz kritički realizam na poneku anomaliju u društvenom ambijentu na visiko kvalitetan i duhovit način".

Čestitajući laureatima, Jakšić je rekao da značajan deo Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, na čijem tekstu radi Ministarstvo za dijasporu, biće posvećen očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, srpske kulturne baštine i identiteta, što na najbolji način čine upravo pisci.

Predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak uručio je Jakšiću zahvalnicu koja je dodeljena Ministarstvu za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg međunarodnog festivala humora i satire "Satira festa".

Voditelj programa bio je poznati novinar Vanja Bulić.

Članovi žirija za dodelu nagrade bili su Srba Ignjatović (predsednik žirija), Dragutin Minić Karlo, Miljurko Vukadonović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić (članovi).
Pokrovitelj nagrade je kompanija "Dunav osiguranje".

Među prisutnim gostima bili su i satiričari: Ranko Guzina, Đorđe Otašević i Slobodan Simić, kao i pesnik i prevodilac Adam Puslojić.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic