i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Uspešno predstavljena knjiga Vladice Milenkovića

U biblioteci Milutin Bojić, 26. maja predstavljena je knjiga "Dosije FenIKS", Vladice Milenkovića, u izdanju izdavačke kuće Alma i su­iz­da­vaš­tvu Kulturnog centra Paraćin. O knjizi je govorio Karlo Astrahan, re­cenzent Vesna Denčić i autor, koji je pročitao i deo iz recenzije Ra­de­ta Jo­va­no­vi­ća.

Karlo Astrahan, Vladica Milenković i Vesna Denčić sa domaćinima i prijateljima
Karlo Astrahan, Vladica Milenković i Vesna Denčić sa domaćinima i prijateljima

Nakon toga je, potpuno neplani­rano, usledila prava mala debata o aforizmu. Naime, Karlo Astra­han kao poslenik kulture, roma­no­pisac i poklonik satire, želeći da publici približi aforizam kao posebnu književnu formu, počeo je da postavlja brojna pitanja na koja su odgovarali Vladica Mi­len­ko­vić i Vesna Denčić, i tako raz­vi­li diskusiju šireg spektra: od afo­ris­tičke scene u manjim sre­di­na­ma, preko Beogradskog aforis­ti­čar­skog kruga, do proboja na svetsku scenu, koja je poslednjih godina, naročito zahvaljujući internetu ubrzala prodor na strano tržište, prevođenje na druge jezike, potom o zamkama prevođenja, tumačenju značenja, razlici u percepciji rečenog i doživljenog, o potrebi ili mo­guć­nos­ti organizovanja aforističkog maratona, Satira festu, Novogodišnjem satirikonu i dr.

Otvoreno je i pitanje da li danas satira ima isto dejstvo na javno mnjenje kao pre deset ili dvadeset godina i da li je reč o apatiji koja je umrtvila narod do te mere da više nema potrebu ni da se smeje? Na to pitanje pokušala da je odgovori Vesna Denčić kraćim osvrtom na vreme u kojem su, sa današnje distance gledano čak veoma tanki aforizmi, igre reči, budili strah od remećenja partijske discipline, i da su aforističari delovali kao subverzivni element, razvijajući usput snažnu književnu strukturu, koja je nadmašivala sve što se do tada aforizmom moglo reći.

Kako je književno veče odmicalo, tako je sve više poprimalo familijarnu atmosferu, pa je u celu priču postepeno počela da se uključuje i publika, više komentarima nego pitanjima, upadicama, dosetkama, i svakako smehom. I nakon sat i po nikome nije padalo na pamet da ode, da je premašeno vreme predviđeno za promociju, da je i nakon potpisivanja knjige autor još uvek stajao na izlazu i odgovarao na još po koje pitanje, dok organizator sa osmehom na licu izjavljuje da do sada nije održana ovakva promocija – potpuno drugačija od svih dosadašnjih. To će Vladici Milenkoviću, svakako, biti podstrek i motiv da nekom novom knjigom nadmaši sebe.

K.D.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic