i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Nagrada "Jovan Hadži-Kostić" Draganu Rajičiću

Satiričaru iz Kragujevca Draganu Rajičiću u petak, 15. oktobra uručeno je priznanje "Jovan Hadži-Kostić". Nagradu za novinsku satiru tradicionalno dodeljuju "Večernje novosti" na dan ove novinske kompanije.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri na čijem čelu je bio Bojan Ljubanović, a članovi su bili Rastko Zakić, Dragan Uskoković, Slobodan Simić i Aleksandar Čotrić.

Obrazložući svoju odluku žiri je naveo:
Dragan Rajičić (1960) više od tri decenije piše novinsku i književnu satiru. Najviše je objavljivao u nedeljnicima "Svetlost" i "Kragujevačke novine", zatim u "Novostima", kao i u satiričnim listovima "Jež", "Etna" i "Danga". Objavio je dve knjige satiričnih priča i knjigu aforizama. Dobitnik je nekih od najznačajnijih nagrada za humor i satiru, ne samo u Srbiji, već i u bivšim jugoslovenskim republikama. Nekoliko puta je bio u najužem izboru za priznanje "Jovan Hadži-Kostić", koje sada zasluženo dobija.

Rajičić živi za satiru, živi sa njom i kroz nju, ali kao i mnogi drugi autori, ne uspeva da živi od satire. U svojim originalnim i vrlo oštrim aforizmima, satiričnim pričama i kolumnama Rajičić je moralni kritičar društvenog, političkog, socijalnog i kulturnog stanja u Srbiji. On je književni sabrat Radoja Domanovića - po šumadijskom poreklu, životnim nedaćama kroz koje su prolazili, po predanom angažovanju u novinama i časopisima, po temama o kojima su pisali, ali najviše po visokim dometima satiričnog književnog stvaralaštva. Rajičić danas piše na način, kako bi to činio Radoje Domanović da je živ!

Satire Dragana Rajičića svojim aluzijama, ironijom i sarkazamom unosile su videlo u društvenu tminu, rušile neprikosnovene dogme i mitove, demistifikovale sumnjive i izvitoperene vrednosti u politici, ekonomiji i medijima i mamile osmehe, makar oni bili i gorki.

Rajičić bira nevesele teme, da o njima piše na humoran način. On je buntovnik s razlogom. Njegova satirična sablja udara po kriminalu i korupciji, lažnom patriotizmu, političkoj demagogiji i bezdušnim tajkunima.

Naš laureat piše, bez suvišnih reči, kondenzovano, precizno i jezgrovito. Detalj u njegovim tekstovima poseduje sve dimenzije univerzalnog. Zato se satirima Dragana Rajičića ne može ništa oduzeti, a još teže pridodati!


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic