i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Politika, 17.01.2009.

Ošišani jež


Motiv na marki je crtež karikaturiste "Ježa" Radeta Ivanovića.

Prigodna poštanska marka povo- dom 75. rođendana "Ošišanog je- ža" Svojim prvim prigodnim izda- njem iz ove godine Pošta Srbije obeležava 75 godina lista "Ošišani jež". Izdanje sadrži jednu prigodnu poštansku marku nominale 20 di- nara, koja je emitovana 5. janua- ra. Tog dana održana je i svečana promocija marke u okviru proslave 75. rođendana "Ošišanog ježa". Proslava i promocija su održane u pozorištu "Slavija", koje je bilo ma- lo da primi sve zainteresovane za ovaj jubilej. Članovi humorističke štampe su uvereni da će "Jež" uz pomoć pisama i razglednica da obiđe veći deo sveta.

Satira je još davno naišla na plodno tle u Srbiji, gde je pustila duboke korene. Jedan od najboljih poznavalaca srpske satire Alek Marjano, koji je i sam veliki srpski satiričar, za svog najstarijeg prethodnika uzima Svetog Savu i njegove reči: "I ja nedostojni i lenjivi i hudi monah Sava sažalih se pomislivši na svoje nerazumevanje".

Prvi srpski humorističko-satirični list pod nazivom "Šaljivac" izašao je iz štampe davne 1850. godine. Od tada pa do danas u Srbiji je izlazilo više od 150 humorističkih listova i časopisa. Nažalost, većina njih je ugašena već tokom prve godine izlaženja. Po dužini staža i neprekidnog izlaženja, "Ošišani jež" je najstariji ilustrovani list u jugoistočnoj Evropi.

Koliko je bogata tradicija satire i humora u Srbiji najbolje pokazuje podatak da su te 1935. godine, kada je izašao prvi broj "Ošišanog ježa", u Beogradu osnovana još četiri humorističko-satirična časopisa: "Okovani jazavac", "Munja", "Drenova budža" i "Brezova metla". Te godine izašli su i prvi brojevi "Gnjavator gnjavatora" u Pančevu i "Zavrzlame" u Kragujevcu.

"Ošišani jež" je dobio svoje ime u kafani "Ginić", koja se nalazila u Poenkareovoj ulici broj 20, na mestu na kojem se danas nalazi Dom omladine. U toj kafani se okupila grupa intelektualaca koji su se dogovorili da pokrenu jedan humorističko-satirični list. Trebalo je još samo da se odredi naziv lista. Naziv "Jež" predložio je kelner ove kafane i sa time su se složili svi prisutni.

Nakon okupacije u Beogradu je 1941. godine počeo da izlazi list "Bodljikavo prase". Po svom formatu, rubrikama, opremi i prelomu podsećao je na "Ošišanog ježa". Međutim, "Bodljikavo prase" služilo je okupatoru i izlazilo je pod strogom cenzurom.

Na oslobođenoj partizanskoj teritoriji na Petrovoj gori u Hrvatskoj februara 1944. godine izašao je prvi broj "Bodljikavog ježa". I on je bio pod strogom cenzurom, ovog puta partijskih komesara, tako da predstavlja još jedan surogat predratnog "Ošišanog ježa".

U Osnabriku, u jednom od najvećih zarobljeničkih logora u Drugom svetskom ratu, zarobljeni srpski oficiri, pripadnici bivše jugoslovenske vojske, uz pomoć ostalih logoraša, pokrenuli su 8. aprila 1944. rukopisni list "Logorski jež". Kroz naslov pokretači lista su hteli da naglase da će njihovi politički stavovi i poruke biti u kontinuitetu sa "Ošišanim ježom". List je imao svoje stalne rubrike: politički pregled, vojni pregled, vesti iz inostranstva, nove knjige, književna strana i druge.


Koverat prvog dana

Umetničku obradu marke i ko- verta prvog dana uradio je Jakša Vlahović, grafički dizajner iz Beograda, dok je stručnu saradnju pružio Milovan Vržina, urednik "Ošišanog ježa".

Marka je štampana u novosad- skoj štampariji "Forum", tehni- kom višebojnog ofseta, u šal- terskim tabačićima od osam komada sa vinjetom u sredini. Tiraž je 28.000 komada. Na dan izlaska marke emitovan je prigodan koverat prvog dana sa prigodnim žigom pošte 11101 Beograd.

B. S.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic