i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Likovna i pesnička kolonija u Krčedinu

U sremskom mestu Krčedinu, na obali Dunava i obroncima Fruške gore, 28. jula je otvorena Četvrta međunarodna pesnička i likovna kolonija koja se održava do 31. jula u domu porodice Jakšić – Zorana i Ljubice.

- Kolonija je posvećena Lazi Kostiću, Milici Stojadinović Srpkinji i slikaru Milanu Kečiću, rođenom u Krčedinu, i okupiće više od 150 umetnika iz 11 zemalja, najavio je urednik programa Kolonije književnik Miodrag Jakšić.

Manifestaciju je u "Galeriji Jakšić" otvorio ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, koji je istakao da "kultura na najbolji način povezuje ljude, bez obzira na njihovu nacionalnost, veru i političko opredeljenje".

Zatim je desetogodišnji Mihajlo Jakšić svirao na violini, a sedmogodišnja Jana Jakšić je recitovala pesmu Miroslava Antića.

O velikom srpskom pesniku Lazi Kostiću govorio je Pero Zubac iz Novog Sada, a potom su u programu nazvanom "Pesnička imperija", uz Zupca, učestvovali predsednik UKS Radomir Andrić, pesnik iz Temišvara Slavomir Gvozdenović, Zorica Arsić Mandarić i Ljubomir Pjevčević.

Mini koncrt održali su pančevački tamburaši iz orkestra "Banatski kicoši".

Predstavljen je i poetski portret Jelene M. Ćirić iz Praga.

U segmentu nazvanom "Samo satira Srbiju spasava" pred publikom su se pojavili Savo Martinović, Milomir Đukanović i Aleksandar Čotrić, kao i njihovi gosti Aleksandar Filipović Alfi i Zoran Jakšić.

U Krčedinu, na letnjoj pozornici predstavili su se pesnici iz Bugarske Ivan Topalski, Ani Ivanova i Denko Rangelov.

Pozorišnu predstavu "Čovek čoveku" odigrale su glumice Rada Đuričin i Vjera Mujović.

Miodrag Jakšić, Radomir Andrić, Branko Rakočević, Franc Curk i Vladimir Kepić saopštili su imena pobednika književnog i likovnog konkursa "Vino i Krčedin".

Predstavljeni su i slikari i vajari, učesnici Kolonije koji dolaze iz Jagodine, Sofije, Kraljeva, Kikinde, Kladova, Batajnice, Kruševca, Novih Banovaca, Despotovca, Kaća, Golubinaca, Beograda, Lajkovca, Paraćina, Temišvara, Topole, Niša, Ćićevca, Budimpešte, Bogatića, Inđije, Novog Sada, Vršca i Bačke Palanke.

U pratećim programima Kolonije u Krčedinu priređene su izložba portreta "Tako su slikali Miću Jakšića" sa radovima Ranka Guzine, Nikole Otaša, Miloša Bakalovića, Stefana Pope, Gorana Ćeličanina i drugih autora i izložba radova sa prošlogodišnje Kolonije.

Posetioci su u prilici da pogledaju postavku "Afrička umetnost" i fotografije dobitnika zvanja "Ja, Krčedinac" i "Njaka krčedinska", kao i unikatnu keramiku Milice Jakšić, ordenje i umetnine od zlata i srebra zlatare "Safir".

Urednik programa i selektor je Miodrag Mića Jakšić koji se osvrnuo na uporne letnje pljuskove koji su počeli da padaju upravo pre otvaranja Kolonije:

- Kiša nas jeste omela, ali nas nije omogućila. Umetnost je izdržljiva.

Medijski pokrovitelji su novinska agencija Beta, Studio B, Pazovačko ogledalo, RT Vojvodina, RTI i nedeljnik "Svedok".

Pokrovitelji manifestacije su Opština Inđija i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.
 


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic