i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Kusturici nagrada "Tipar" u Pljevljima

Emir Kusturica

Emir Kusturica dobitnik je nagrade "Tipar" na XXV jubilarnoj manifestaciji Dani humora i satire "Vuko Bezarević" sinoć održanoj u Pljevljima. "Tipar" je jedno od najprestižnijih priznanja za satirično stvaralaštvo na prostoru bivše Jugoslavije.

Poznatom reditelju nagrada je dodeljena za knjigu memoarskih zapisa "Smrt je neprovjerena glasina". Emir Kusturica je zbog boravka u Parizu bio sprečen da primi nagradu, uz obećanje da će uskoro u gradu na Breznici predstaviti svoj književni prvenac, kada će mu biti uručeno priznanje koje se sastoji iz plakete i novčanog iznosa.

"Jetkim glasom, nudeći bolnu istinu, Kusturica je potresao i prodrmao naše prostore pričom o prohujaloj lepoti kojoj se približavalo zlo. Iskreno, činjenicama optočeno pripovedačko štivo raste zajedno sa svojim čitaocem. Raste i upozorava.

Na zalutalo pitanje zašto baš Emir Kusturica sledi jednostavan odgovor: Tesno bi svima bilo , osim njemu, u društvu prethodnih dobitnika 'Tipara' - Matije Bećkovića, Dušana Kovačevića, Milovana Vitezovića, Mome Kapora, Petra Pajića, Aleksandra Baljka, Ilije Lakušića, dugogodišnjeg predsednika Udruženja književnika Crne Gore i akademika CANU Žarka Đurovića", rekao je u obrazloženju predsednika žirija književnik Milenko Jović.
Nagradu za najbolju satiričnu priču na prostoru bivše Jugoslavije dobio je Dejan Miličić, književnik iz Pljevalja za priču "Varljiva kaplja poniznosti". Na konkurs je pristiglo 136 priča iz svih država regiona.

"Grand prix" za karikaturu "Risto Pejatović" pripao je Milanku Kaličaninu, karikaturisti iz Kraljeva. U konkurenciji 37 karikaturista koji su poslali 101 karikaturu, žiri na čelu na Savom Babićem iz Loznice, Specijalnu nagradu dodelio je ravnopravno Mileti Mići Miloradoviću iz Kragujevca i Vladi Volašu iz Beograda.

U holu Doma Vojska Crne Gore u Pljevljima priređena je izložba izabranih karikatura koju će posetioci moći da pogledaju u narednih desetak dana.

Na završnoj manifestaciji, održanoj pred 400 posetilaca, predstavljena je Antologija "Dana humora i satire" pod nazivom "Naši dani", koju je priredio satiričar iz Beograda Milovan Vržina.

"Grad Pljevlja i manifestacija Dani humora i satire dali su nemerljiv doprinos osvajanju sloboda na ovim našim prostorima", rekao je priređivač Antologije.

U Antologiju su uvršteni aforizmi, pesme, priče i odlomci iz romana i drama nekih od najpoznatijih satiričara, kao što su Radivoje Lola Đukić, Alek Marjano, Dragomir Brajković, Rastko Zakić, Radivoje Bojičić, Novak Kilibarda, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić...

U programu XXV Dana humora i satire učestvovali su pisci iz Crne Gore, Srbije i BiH – Aleksandar Baljak, Dragan Koprivica, Aleksandar Čotrić, Sabahudin Hadžialić, Milorad Joknić, Dragutin Minić Karlo, Milenko Jović, Ilija Lakušić, Rajko Palibrk, Ratko Orozović, Vladimir Mićković, Savo Martinović i glumci Marko Nikolić, Boris Pingović, Peđa Šuškavčević i Bogoljub Mitić Đoša.

Organizator festivala je književni klub "Dalma", uz pokroviteljstvo Skupštine opštine Pljevlja.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic