i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Večernje novosti, 14.10.2009.

Duhovito i trnovito


Odlučivanje o ovogodišnjem dobitniku

NOVINAR i književnik iz Beogra- da Bojan Ljubenović (1972) dobitnik je ovogodišnje nagrade "Jovan Hadži-Kostić" za najbo- lju novinsku satiru objavljenu tokom godine, koju dodeljuju "Večernje novosti". Ljubenoviću je priznanje pripalo jednoglas- nom odlukom žirija u kojem su bili Rastko Zakić, Aleksandar Baljak, Dragan Aleksić, Slobo- dan Simić i Dragan Uskoković (predsednik), a biće mu uručeno u petak 16. oktobra, na 56. godišnjicu naše kuće.

U saopštenju žirija piše da su njegovi zapisi kratki, duhoviti i trnoviti, kao i da ovaj satiričar u punoj snazi aforističarski lucidno i novinarski precizno ispisuje i našu i svoju biografiju.

Više od decenije i po, svakodnevno, Ljubenović objavljuje po mnogobrojnim štampanim i elektronskim medijima svoje misli i stavove koji su ne samo ovenčani nekim od najznačajnijih nagrada za satiru već su se našli i u njegovim knjigama.

- Bojan Ljubenović je najmlađi dobitnik nagrade "Jovan Hadži-Kostić" - piše između ostalog u obrazloženju žirija. - Možda je to i nagoveštaj da su nova vremena zaslužila nove snage. Ono što Ljubenović unosi kao novo u ovu novinsku formu jeste taj, pored, dakako, jasne satire uperene na gluposti, nakaznosti u ekonomiji, politici, moralu itd. urban, kulturan, artificijelan literarni ton. Njegove etide, krokiji, aforizmi i žanr-slike odišu lakoćom, prisnošću: "Jednoj Beograđanki danas je rođendan. Umesto čestitke reći ću joj da je volim. Ako joj se poklon svidi, neka ga zadrži, ako ne, neka ga pokloni nekom drugom."

Bojan Ljubenović, pravnik po obrazovanju, objavio je knjige:
"Pisma iz Beograda" (1998), "Pocepani suncobrani" (2002), "Beograd, live" (2006).


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic