i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


PANČEVAČKI PRES, 29. oktobar 2009. broj 89.

Treba biti lud i uporan

29. oktobar 2009. Autor: Edvard Jukić

Organizatori kulturnog života dobro znaju da je mnogo teže prirediti uspešno književno veče u nekom seoskom domu kulture nego u samom gradu. Tim je veći uspeh kada prosečnom čitaocu relativno slabo poznat aforističar, ovog puta pobednik šabačke "Čivijade", Ninus Nestorović, privuče brojnu publiku i razvije živ dijalog s posetiocima tokom gostovanja, kako je to bilo 22. oktobra, u Domu kulture u Starčevu.

Ninus Nestorović
Ninus Nestorović

Darovitog autora četiri knjige aforizama i satirične proze pred- stavio je pančevački aforističar Zoran T. Popović, a njegov gost je naizmenično čitao svoje ra- dove i odgovarao na pitanja vo- ditelja programa i publike. Od samog početka bilo je jasno da autor nije od onih koji plene za- vodljivim rečenicama koje mame smeh. Njegovi aforizmi su opori, podsećaju na ratove devedese- tih, počinjene zločine, neograni- čenu vlast vođa u totalitarnom društvu, raspad morala, siroma- šenje srednjeg sloja, korumpira- nost političara, sveprisutnu glupost i licemerje... Kako je izjavio gost večeri, kada je ironično pisao o vođi, mislio je na jednu određenu osobu, a ispostavilo se da je vođa univerzalna kategorija.

- Svaki savremeni domaći aforističar ima prepoznatljiv stil, tako da se međusobno razlikujemo. Čitaoci koji nas prate, znaju o čijim aforizmima se radi. Moji aforizmi takođe imaju autorski pečat, Neko se više bavi humorom, neko satirom. Ja sam po vokaciji satiričar. Volim da se bavim društvenim problemima. Poštujem ljude koji pišu lakše teme, koji smatraju da čitaoce treba nasmejati, ali ja ne zastupam tu poetiku. Mi smo dakle raznorodni, ali treba čitati srpsku satiru jer tu ima šta da se pročita. Tiraži su, nažalost, mali, malo se i objavljuje. Teško je naći knjige, aforizama nema u časopisima... Satirom ne smatram ono što se pojavljuje u "Politici", a još manje u "Večernjim novostima" - izjavio je Nestorović.

On je sastavljač "Antologije novosadskog aforizma" i među 28 autora, koje je okupio u knjizi, našli su se i oni za koje mnogi ne znaju da su pisali aforizme. Počev od rodonačelnika Jovana Jovanovića Zmaja, do pesnika, poput Miroslava Antića i mnogih drugih poeta i novinara. Nestorović očekuje da Aleksandar Baljak jednog dana završi sastavljanje antologije srpskog aforizma i da ta knjiga bude prevedena na velike svetske jezike, jer naši aforističari su, prema njegovim rečima, zaista najbolji predstavnici naše književnosti. Kritike naših aforizama objavljenih u svetskim medijima veoma su pozitivne.

Prisutne u starčevačkom Domu kulture plenila je Nestorovićeva hrabrost da otvoreno progovori o prošlim traumama i sadašnjim problemima.

- Nakon jednog intervjua s Borom Đorđevićem, prisvojio sam rečenicu iz teksta kao životni moto: "Treba biti lud i uporan." To je moj put da napišem dobar aforizam. Bez ludila u glavi, nema ni dobrog aforizma. Obične stvari nisu ono što će privući čitaoce. Treba da budeš i mudar i hrabar, a da u isto vreme imaš istančanu moć zapažanja koja će ti omogućiti da prepoznaš šta je ono što smeta ljudima, što ih nervira, bocka i ne da im da žive.

Na novinarsko pitanje koliko je sadašnji trenutak manje ili više inspirativan od devedesetih godina prošlog veka, kojima se često bavi, autor je odgovorio da ga tranziciono vreme veoma podstiče. Za njega ne postoji razlika između devedesetih i ovoga što se dešava danas. Osim rata devedesetih, sve ostale teme i danas su prisutne, možda i izraženije. To je pre svega kriminal a, kako mu se čini, sada je mrak mnogo veći nego što je bio u prethodnoj deceniji.

- Tada smo videli svetlo na kraju tunela, a sada ga ne vidimo. Šta je sada svetlo na kraju tunela? - zapitao se na kraju večeri Ninus Nestorović pozdravljen burnim aplauzom.

Aforizmi:
Drug Tito je voleo lov, žene i putovanja.
A mi smo voleli druga Tita.

Vođa je naše blago,
ali Srbija će tek krenuti napred
kada bude imala kovčeg s blagom.

Kada si na vlasti, moraš mnogo da lažeš
inače ti narod neće ništa verovati.

Policija ne beži od istine.
Naprotiv, ona trči za onima koji je govore.

Sudija je doneo presudu,
ali ni ja nisam došao u sudnicu praznih ruku.

Naša država je težak invalid.
Nedostaje joj ruka pravde.

Otkada nam ulica školuje decu,
svi su nam đaci odlični.

Najveće patriote prežive sve ratove.
Glavni glumci nikada ne ginu.
 

PANČEVAČKI PRES


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic