i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Novo iz AGORE

Drugo izdanje knjige aforizama Radeta Jovanovića

KRATKO I KASNO

Rade Jovanović - Kratko i kasno

Kod nas su retka druga izdanja knjiga uopšte, a kamoli knjiga aforizama. Nakon drugog izdanja knjige Aleksandra Baljka, u ediciji NOVA SATIRA izdavačke kuće AGORA, iz štampe se pojavilo i drugo izdanje knjige aforizama Rada Jovanovića KRATKO I KASNO.Za dve godine knjiga je dobila dve najznačajnije nagrade iz oblasti satire, nagradu "Radoje Domanović" i nagradu "Đorđe Fišer"

Kao retko ko u nas Rade Jovanović jasno misli i uverljivo kazuje satirični aforizam. To su žive reakcije na svet koji je obrnut naopačke. Dramatična i tragična društvena previranja, važni i neočekivani dogadjaji i prelomna zbivanja, praćena su uzavrelim reakcijama satiričara...

O aforizmu Radeta Jovanovića, napisali su:

U Jovanovićevoj satiri prepliću se dnevni dogadjaji i istorijska zbrka kao deo apsurdne drame, kao kasapski vodvilj. Autor prati bezobzirnu vlast, na jednoj, i nevolje, patnje i muke podanika, na drugoj strani- prepoznajući poremećaje u skali vrednosti i u suštini odnosa suprotstavljenih grupacija kao svetova sa različitim uporištem. U vidnom polju aforističara našla se politička zajednica u kojoj suvereno vladaju nasilje, destrukcija i poraz istorijske svesti...

Ratko Božović

Jovanović se svakom svojom rečenicom protivi vladajućim nazorima, običajima i moralu. Oštro i duhovito replicira i kad nije direktno pomenut. Otkad je odlučio da cilja samo jedan centar, on ne zna za promašaje.

Aleksandar Baljak

Aforizam koji neguje Rade Jovanović prožet je osobenom atmosferom, onom koja istovremeno oslikava naše specifične psihološke i socijalne crte, ali i jedno posebno osećanje trenutka u kojem se te crte ispoljavaju.

Miroslav Egerić

Rade Jovanović ima čitav niz britkih, ubitačnih i, nažalost, tačnih aforizama o našem nacionalnom karakteru, ili, tačnije, o onoj tamnoj strani našeg mentaliteta, koju ne želimo da vidimo, a još manje da prihvatimo kao svoju. Ovaj naš aforističar nepogrešivo i precizno zapaža, i, ujedno, nemilostdno žigoše mnoge od naših najvećih mana.

Žarko Trebješanin


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic