i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


Večernje novosti, 22.04.2010.

Gradonačelniče ne ljuti se!

SMEDEREVO - "Srbijom su vladali crveni, sada vladaju žuti, a posle nam ni mali zeleni neće teško pasti" - jedan je od aforizama satiričara Radivoja Damjanovića zbog kojih se, kako tvrdi, našao u nemilosti prvog čoveka Smedereva. Zbog navodnog prepoznavanja gradonačelnika u Damjanovićevoj satiri izbačen je sa spiska de­le­ga­ci­je za prijem povodom Dana invalida.

Satira zna da zasmeje, ali i da šokira. Šokiran je bio i satiričar Radivoje-Rale Damjanović, inače stoprocentni invalid, ka­da mu je 3. decembra na Međunarodni dan invalida saopšteno da Ka­bi­net umesto njega traži drugog, podobnijeg, za susret s gra­do­na­čel­ni­kom Predragom Umičevićem.

Takvu želju Savezu socijalno humanitarnih organizacija, koji je pred­lo­žio Damjanovića za medijatora sastanka, preneo je šef kabineta gra­do­na­čel­nika. S obzirom na to da dolazi s važnog mesta, želja je us­li­še­na. Poslata je "leteća zamena, koju je, za susret s viđenim čo­ve­kom, spre­mao baš nepoželjni Damjanović.

- Šef kabineta Andreja Pavlović kazao mi je da je to odluka kolegijuma kabineta. Ko su ti ljudi, i zbog čega su tako hteli ne mogu da saznam tri meseca - kaže Rale Damjanović, navodeći da je pomenuti šef ka­bi­ne­ta više puta intervenisao da se incident odloži, i obećao da će se iz­vi­ni­ti zvanično.

Aforističar sumnja da postoji samo jedan povod da se nađe u političkoj nemilosti - njegovi aforizmi.

- Na humanitarnoj večeri, na koju me je taj famozni kabinet i pozvao da čitam aforizme, primetio sam da je gradonačelnik smrknut. Posle sam ga jednom prilikom pitao zbog čega je ljut. Kazao mi je: "Aforizmi su ti neprimereni i politički obojeni. Tražite da vam pomažem, a pro­zi­va­te me!" Da je neko tražio da pročešljam aforizme, odvojim škakljive, one gde se pominju gradonačelnikovi žuti (DS) ne bih ni došao - priča satiričar.

- Humor na račun vlasti zatvorio mu je i kabinet prvog čoveka grada - smatra Damjanović.

- Ne mogu da verujem da je umetnička forma mogla da podigne takvu sujetu. Nisu se ljutili ni oni iz Miloševićevog režima! Pa ja ne mogu da pišem o sekretaricama koje sede u krilima direktora ili o Titu, već o aktuelnom trenutku - kaže aforističar, uz citiranje jedne svoje umo­tvo­ri­ne: "Za rušenje Miloševićevog režima bio je potreban bager, a za ove će nam trebati čitava mehanizacija!"

SAMO SUGESTIJA
- JESAM pozvao i dao sugestiju da, umesto Damjanovića, na prijem po­ša­lju nekog drugog, jer je posao Kabineta da prirema protokole za gradonačelnikove sastanke. Sugestija je, nažalost, protumačena loše - kaže šef kabineta gradonačelnika Andreja Pavlović.

Međutim, Pavlović nije ponudio objašnjenje zašto bilo koga drugog, a ne već izabranog aforističara, i tvrdi da "sugestiju" nije dobio od šefa.

ODGOVOR NIJE STIGAO
"NOVOSTI" su pokušale da otkriju da li je gradonačelnik Predrag Umi­če­vić zaista ljut zbog aforizama. Pomoćnik za informisanje Irena Kunić saslušala je zaplet čiji je povod satira, a epilog diskriminacija, i obećala da će se gradonačelnik javiti. Nije se javio.

Niko se nije javio ni Savezu socijalno-humanitarnih organizacija. Izvršni odbor saveza još u januaru zvanično je tražio objašnjenje za ovaj in­ci­dent, ali ga nije dobio.

Jelena Ilić


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic