i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


ITALIJANSKI ČASOPIS "SAMGA"
POHVALNO O SRPSKIM AFORISTIČARIMA

- Nekoliko stotina kilometara od Italije, u Srbiji postoji jedan od najvažnijih književnih pokreta u Evropi – Beogradski aforističarski krug, koji se pod pritiskom događaja proširio i na druge gradove u Srbiji – Novi Sad, Užice i Kragujevac. Nastao je osamdesetih godina prošlog veka kao neformalni savez aforističara koji je predvodio Aleksandar Baljak – piše najnoviji broj uglednog italijanskog književnog časopisa "Samga" ("Samgha”).

- Beogradski aforističarski krug borio se humorom i subverzivnom satirom protiv orvelovske propagande, ispiranja mozgova i ratnohuškačke politike bivšeg režima - ističe autor teksta Fabricio Karamanja, književnik iz Torina.

Da bi potkrepio svoje tvrdnje, Karamanja u časopisu "Samga" citira aforizme Aleksandra Baljka, Aleksandra Čotrića, Milana Beštića, Slobodana Simića i Zorana T. Popovića, najviše iz antologije antiratnog aforizma "Srpsko tajno oružje", koju je priredio Slobodan Simić, kao i aforizme iz dokumentarnog filma "Doviđenja, kako ste?", Borisa Mitića. Italijanski književnik i odličan poznavalac evropskog aforizma ističe od srpskih autora i Radeta Jovanovića, Ninusa Nestorovića, Rastka Zakića i Vesnu Denčić.

Karamanja zastupa stav da je fenomen Beogradskog aforističarskog kruga imao prethodnike u francuskim moralistima u sedamnaestom veku (Larošfuko, Paskal, Arno, Nikol...), a vidi i sličnost između srpskih aforističara i francuskih i belgijskih nadrealista dvadesetog veka, s tim što, po njegovom sudu, nadrealisti "nemaju snagu i književni kvalitet srpskih aforističara".

Časopis "Samga" ukazuje, međutim, da srpski aforističari nisu dovoljno poznati u Italiji. "Ako se dogodi da neko od mnogobrojnih srpskih aforističara dobije Nobelovu nagradu, ovde u Italiji, biće to iznenađenje kao 1996. godine, kada je ovo priznanja osvojila tada malo poznata poljska pesnikinja Vislava Šimborska", ističe italijanski književni časopis.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic