i sve o aforizmu

 

Sadržaj

 
Zašto aforizmi?
Biblioteka
Ekskluzivno
Prevodi
U poseti kod...
Sećanje na...
Vaša strana
Počasni gost
Novo
 

 

 

 Informacije

 

Promocije, prikazi, nagrade...


DOGOVORENA SVESTRANA SARADNJA
SRPSKIH I BUGARSKIH SATIRIČARA

Srpski i bugarski satiričari dogovorili su se o saradnji na susretu koji je održan 26. maja u Sofiji.

Dragutin Minić Karlo, Aleksandar Baljak i Aleksandar Čotrić, u ime Beogradskog aforističarskog kruga i Sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i Jordan Popov, Gančo Savov, Mihail Vešim i Rumen Belčev, u ime redakcije lista "Stršel" postigli su saglasnost o prevodu i objavljivanju antologije srpske satire u Bugarskoj i antologije bugarske satire u Srbiji. Antologiju srpskih satiričara priređuje i prevodi Gančo Savov i u njoj će biti radovi klasika i savremenika srpske satirične književnosti, počev od Jovana Sterije Popovića.

Bugarski satiričari prihvatili su predlog srpskih kolega da se u Nišu organizuje regionalni festival satire na kojem će učestvovati autori iz Srbije, Bugarske i Makedonije.

Srpski satiričari obavestili su uredništvo da je redakcija "Stršela", povodom 65 godina postojanja ovog lista, dobitnik priznanja "Zlatni krug" Beogradskog aforističarskog kruga i "Ekselencija satire", Fonda "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije.

Priznanja će biti uručena na međunarodnom festivalu humora i satire "Satira festu 2011" 7. oktobra u Beogradu i u novembru ove godine, na dodeli nagrade "Radoje Domanović" koju uručuje istoimeni Fond.

Članovi redakcije "Stršela" pozvali su srpske satiričare da sarađuju u ovom sedmičnom listu, koji je jedini, uz ukrajinski "Perec", opstao od svih humorističko-satiričnih časopisa u istočnoj Evropi.

"Stršel" se štampa u 10 hiljada primeraka na osam strana i prodaje se po ceni od 0,60 leva (30 dinara). Redakcija časopisa u kojoj rade Rumen Belčev (direktor), Mihail Vešim (glavni urednik), Jordan Popov (zamenik glavnog urednika), Sergej Trajkov i Ivajlo Ninov, nalazi se u centru Sofije u zgradi Gradske biblioteke. Sadržaj novine čine komentari i crtice na aktuelne društvene i političke teme, priče, vicevi, aforizmi, karikature, anegdote... "Stršel" se na internetu nalazi na adresi: www.starshel.bg.

Minić, Baljak i Čotrić su, takođe, uputili poziv "stršelovcima" da svoje priloge šalju medijima u Srbiji koji objavljuju humor i satiru (Etna, Ošišani jež koji izdaje Udruženje novinara Srbije, Politika, Novosti, Kragujevačke novine...).

Gosti iz Beograda dali su izjave za Bugarski nacionalni radio, za emisiju na srpskom jeziku.

U glavnom gradu Bugarske oni su posetili hram Sveta nedelja u kojem se nalaze mošti srpskog kralja Stefana Uroša Drugog Milutina (1282 - 1321). Mošti ovog srpskog sveca više od pet vekova čuvaju se u Bugarskoj.

Hram Svetog kralja, kako ga narod naziva, poznat je i po to tome što su u njemu komunistički teroristi 1925. godine, u neuspešnom pokušaju atentata na bugarskog cara Borisa, eksplozivnom napravom ubili 128 ljudi.

Srpski satiričari sastali su se u Sofiji, u zgradi Ambasade sa ambasadorom Srbije Aleksandrom Crkvenjakovim.

A.Č.


nazad

 

Napomena: Svi prezentovani radovi vlasništvo su ovog sajta, i mogu se koristiti samo u privatne svrhe. Svako javno publikovanje bez navođenja izvora informacija, i imena autora preuzetog priloga, podleže zakonu o kršenju autorskih prava.


 Optimizovano za IE 800x600

Vesna Dencic